Az inlay tömés és az onlay tömés olyan eljárások, amelyekkel még a szuvasodás következtében nagy mértékben sérült (lyukas) fog is ellátható. Amíg azonban a hagyományos technika rétegenként viszi fel a kompozit anyagot, addig ez a beavatkozás lenyomatvétel után ragasztásos rögzítéssel történik. Az alábbi bejegyzésünk célja, hogy lépésről lépésre mutassuk be a kezelést.

Inlay tömés vagy onlay tömés?

Az inlay tömés lenyomat alapján fogtechnikus által készül, majd a fogorvos fogszínű ragasztóval rögzíti. Rendkívül szilárd kemény kompozit, cirkónium vagy kerámia anyagról van szó, amely alkalmas az őrlőfogak teljesen vagy részlegesen károsodott rágófelületének helyreállítására. A módszer esetében a fogtömés egyik típusáról beszélhetünk, amelyet a fogpótlásokhoz hasonló eljárás jellemez.

Az onlay fogbetét felhelyezése akkor válik szükségessé, ha az inlay már nem elegendő. Ez abban az esetben következhet be, ha a fog már túl nagy mértékben károsodott, így elkerülhetetlenné válik egy „részleges korona”. Előfordulhat például, hogy a rágófelületnek nemcsak egy bizonyos része sérült, hanem a teljes felszín, esetleg a fog sarkát is veszteség érte. Végül megkülönböztethetjük még az overlay tömést, amikor a fogbetét már a fog peremén kívülre is kiterjed.

Az inlay tömés szükségessége

A legtöbb esetben, ha fogtömésre van szükség, alkalmazható az inlay tömés. Ugyanakkor léteznek olyan helyzetek, amikor az eljárás fokozottan ajánlott. Ha például a szuvas rész eltávolítását követően olyan nagy az anyaghiány, hogy hagyományos úton nehéz pótolni, a fenti módszer javasolt. A beavatkozás emellett alkalmas gyökérkezelésen átesett fogaknál a fogkorona restaurálására is. A technika a következő esetekben szinte megkerülhetetlen:

  • túl nagy mértékű fogszuvasodás ellátására;
  • gyökérkezelt fog letörésének megakadályozására;
  • nem megfelelő harapási magasság vagy rágófunkció kezelésére;
  • elegendő foganyag esetében korona helyettesítésére.

Milyen anyagokból készülhet?

Egy meglehetősen szilárd és tartós fogbetétről beszélünk, amely extra kemény műanyag, kerámia, esetleg cirkón lehet. Régebben fémötvözeteket is alkalmaztak, az arany, a kobalt-króm vagy a nikkel-króm azonban sem esztétikában, sem időtállóságban, sem ár-érték arányban nem jobb az előbbieknél. A műanyag vagy a kerámia ezen kívül nem okoz allergiát a fémet tartalmazó pótlásokkal szemben.

Onlay tömés a fogak megőrzéséért

  • Hosszú távú tartósság: Az inlay tömés fogtechnikai laborban készül gyári körülmények között elkészített blokkokból precíziós marással (CAM) fogtechnikus által. Így a kemény anyagok, a magas szakértelem, valamint a kifogástalan rálátás hozzájárulnak a hosszú távú élettartamához.
  • Tökéletes illeszkedés: Digitális CAD/CAM precíziós illeszkedése komfortos viseletet biztosít. Ennek legfőbb oka, hogy a fog egyéni anatómiája szerint egy digitális tervezőprogrammal (CAD) alakítják a különböző csücsköket, barázdákat, illetve a fog teljes formáját.
  • Esztétikus kinézet: A fogbetét nem csak kényelmes, de esztétikus is, mivel színben teljesen megegyezik a saját fogak színével, így természetes hatást nyújt. Ezen kívül még hosszabb használat után sem színeződik el.
  • Fémmentes anyag: A műanyag és a kerámia teljesen megfelel az akrilát és fém allergiás egyének számára is. Az anyagok allergénmentes összetétele támogatja az eljárás biztonságát és hatékonyságát.
  • A fogak megmentése: Az onlay tömés segítségével azokat a fogakat is megmenthetjük, amelyek már erősen károsodott állapotban vannak. Ezen kívül nagyobb eséllyel őrizhetjük meg az eredeti szerkezetüket.

Melyek az eljárás legfontosabb lépései?

1.    A károsodott fog kivizsgálása

Az első lépés minden esetben a páciens állapotának felmérése, illetve a károsodott fog alapos kivizsgálása (panoráma röntgenfelvétel készítésének segítségével), amit a személyre szabott eljárás megtervezése követ. Az összes felmerülő kérdésre a lehető legnagyobb odafigyeléssel és részletességgel válaszolunk, beleértve a várható eredményeket, lehetséges szövődményeket, valamint az elő- és utókezeléseket is.

2.    Az inlay tömés előkészítése

Ezután következik a szuvas dentin eltávolítása. A károsodott terület a kemény fogszövet felpuhult, szuvas szövetrészeit jelenti. Ezeknek a szövetrészeknek a leválasztása speciálisan kiválasztott műszerekkel történik. A művelet lehetővé teszi az inlay tömés befogadását, valamint annak pontos illeszkedését, ami a kényelemben és funkcionalitásban egyaránt nélkülözhetetlen szerepet játszik.

Mindezt megelőzi a speciális oldatokkal és eszközökkel való fertőtlenítés. A folyamat során a fogorvos elpusztítja a szuvas fogban letelepedett baktériumokat és egyéb kórokozókat. A teljes eljárás során a fog mélyebb rétegeiben található idegvégződések is érintettek lehetnek, ezért a kezelés során helyi érzéstelenítést alkalmazunk.

3.    Csiszolás onlay tömés előtt

Ezután megtörténik a fogbetéthez szükséges üreg kialakítása, valamint a lenyomatvétel, amelyet a fogorvos továbbít a fogtechnikusnak. Mivel az onlay tömés nagyobb területen helyezkedik el, azaz nemcsak a fog belsejébe kerülhet, hanem a rágófelülettel is érintkezhet, a lenyomatvétel előtt szükségessé válhat a fog teljes felszínének vagy egy részének a lecsiszolása.

4.    Ideiglenes és végleges fogbetét

Akárcsak más gyökérkezelések vagy fogpótlások túlnyomó többségében, amíg az „alkotás” nem készül el, ideiglenes tömés kerül a helyére. Ennek elsődleges célja, hogy megvédje a fog érzékeny felületeit a kezelés befejezéséig. Az ideiglenes inlay tömés ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy még egyszer ellenőrizzük az illeszkedést, mielőtt megkapnánk a végleges fogbetétet.

Hagyományos tömés esetében a kompozit tömőanyagot rétegekben viszik fel. Ezt követően kék fényű katalizátor hatására kb. 10-20 másodperc alatt keményedik meg. Ezzel szemben az inlay vagy onlay tömés egy egységes homogén blokkot tesz ki, aminek köszönhetően a terhelés átadása jóval hatékonyabb, mint az előbbi esetben. A fogszínű cementtel történő ragasztás pedig szabad szemmel teljesen láthatatlan.

5.    Az inlay/onlay tömés utáni szabályok

A legfontosabb szabály természetesen a fogorvosunk utasításainak maradéktalan betartása. Mind az inlay, mind az onlay tömés után előfordulhat hideg- és melegérzékenység, valamint enyhe fájdalom vagy némi kellemetlenség ráharapáskor. A tünetek akár 1-2 hétig is megmaradnak, ám az intenzitásuk fokozatosan csökkenni fog. Az érzéstelenítő hatásának, azaz a zsibbadásnak teljes elmúlásáig kerüljük az étkezést.

inlay tömés

Inlay tömés az esztétikai fogászatban

Az esztétikus tömés alatt olyan beavatkozást értünk, amely a letört vagy elszuvasodott elsősorban kis- és nagyőrlőfogakat állítja helyre. Az inlay tömés kompozit anyaga nemcsak fizikailag tölti ki a fogüreget, hanem kémiailag is kapcsolódik hozzá, így kiemelkedően stabil megoldásról beszélhetünk. Ezen kívül, ha figyelembe vesszük az extra kemény anyagok tartósságát és a mestermű kivitelezésének kiemelkedő színvonalát, az inlay tömés árkategóriában is rendkívül kedvező alternatíva.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mivel a mintázat és a szín magasan képzett fogtechnikus szakember által készül digitális tervezéssel és marással laboratóriumi körülmények között, a kezelt fog sokkal pontosabban illeszkedik a mellette és szemben lévő többi foghoz. A szín és a barázdáltság ugyanis kifogástalanul visszaadható, így az eljárás maximálisan természetes megjelenést biztosít.

Ha Ön is úgy érzi, hogy minőségi fogtömésre van szüksége, bátran foglaljon hozzánk időpontot!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás