Telefonos bejelentkezés:

+36 20 550 0942

Fogfájás kezelése

Akinek egyszer már fájt a foga, tudja, hogy a fogfájás az egyik legelviselhetetlenebb dolog. Legtöbbször hirtelen és váratlanul jön és nem akar elmúlni. A probléma oka különböző lehet, de minden esetben ajánlott szakembert felkeresni.

Fogászati rendelőnkben olyan modern technológiával és magasan képzett szakorvosokkal dolgozunk, amiknek köszönhetően bármi is legyen a probléma oka, fájdalommentesen tudjuk kezelni és a fogfájást teljesen megszüntetni. Amennyiben Önnek is fáj a foga, jelentkezzen be hozzánk azonnal!
Időpontot kérek
Gyors segítség fogfájás ellen Budapesten

A fogfájás leggyakoribb okai

Fogfájás esetén nem érdemes várni, mert az idő előrehaladtával a fog megmentése érdekében egyre hosszabb és drasztikusabb beavatkozásra lehet szükség. A fogfájást több probléma is kiválthatja. Ez lehet egy fertőzés, vagy okozhatja a fogszerkezet gyengesége, esetleg egy fog növekedése is. A fogfájás kezeléséhez elengedhetetlen, hogy első lépésben beazonosítsuk a fájás okát. Ezért minden esetben alapos kivizsgálást biztosítunk. Ezt követően pedig személyre szabott kezelési tervet állítunk össze minden páciensünk részére. 

Szuvasodás

A fog szuvasodását baktériumok okozzák. A rendszeres fogmosás azért elengedhetetlen, mert segítségével a baktrémiumokat tartalmazó lepedékek eltávolíthatók a fogak felszínéről. A baktériumok ugyanis savakat termelnek, amik kikezdik a fogzománcot és elindítják a szuvasodás folyamatát.

A fogaink koronai részét zománc borítja, ez alatt találjuk a puhább dentint, mely alatt egy fájdalomérző ideg van. A fogszuvasodás során a baktériumok egyre közelebb kerülnek a fogbélhez, amit erősödő fogfájás jelez. Ha fogainkban elhúzódó fájdalom jelentkezik, akkor a baktériumok már átjutottak a kemény zománcon a dentinbe. Ebben az esetben a fogfájás ellen egy esztétikus töméssel könnyedén lehet segíteni és a probléma teljes mértékben orvosolható

A fog túlterhelése

Fogfájás fogorvosi kezelés után is előfordulhat. Apró problémának tűnhet, de mégis, ha a fogtömés vagy a fogkorona túl magasra sikerült, az a fog túlterhelését okozhatja, így komoly gondot is jelenthet. A kezelést követően, az érzéstelenítő hatása alatt nem mindig tudja megállapítani a páciens, hogy kényelmetlen a harapás. Ezért sok esetben erre már csak a zsibbadt érzés elmúlását követően derül fény.
Ez a fájdalom a magasság korrigálásával szerencsére teljesen és villámgyorsan megszüntethető. 

Fogfájás fogíny gyulladás miatt

Fogínygyulladás a fognyak körül felhalmozódott lepedék miatt alakulhat ki. A fogkő irritálja az ínyt, amitől begyullad a terület. Ilyenkor vöröses és duzzadt, illetve fogmosáskor vérzik. Tompa fogfájás is kísérheti ezt a problémát. Erre a fogfájásra a legjobb megoldás, ha azonnal eltávolítjuk a fogkövet. A fognyakra koncentrálva mossa fogát, illetve amint lehet, keresse fel rendelőnket fogkő eltávolítás céljából.

Fogérzékenység

A hideg-meleg italok és ételek fogyasztásakor a lakosság több mint fele panaszkodik fogérzékenységre. Ezért a fájdalomért a szabaddá vált fognyak felelős. Az így megnyílt dentincsatornák közvetlen kapcsolatban állnak a fog belsejében lévő idegekkel. Ennek oka lehet az íny visszahúzódása vagy a fog sérülése. Ínyplasztikával az ínyvisszahúzódás gyorsan és fájdalommentesen kezelhető. 

Fogfájás megszüntetése

Tünetek a fájdalom típusa szerint

A fogfájás tüneteit a fájdalom típusa szerint is meghatározhatjuk. Ennek ismerete nagyban segít az ok megtalálásának kivizsgálásában. 

Éles fájdalom: az érzés ugyan ijesztő lehet, mégis sok esetben kevésbé veszélyes, mint a hosszantartó tompa fájás. Rutin módszerekkel könnyedén és gyorsan kezelhető. Okozhatja többek között: 

  • fogszuvasodás
  • fogcsikorgatás
  • letört fog
  • rosszul felhelyezett korona

Tompa fájdalom: kevésbé kellemetlen, mint a hirtelen jelentkező, éles fájdalom, mégis sokkal veszélyesebb lehet. A tünetek észlelésekor érdemes azonnal felkeresnie fogorvosát, hiszen ilyenkor a fájdalom a fog belsejében elhelyezkedő ideg károsodására vagy gyulladására utalhat. Ne halogassa a kezelést, mert minél több idő telik el, annál valószínűbb, hogy már csak a gyökérkezelés segíthet. 

Lüktető fájdalom: ez talán a legelviselhetetlenebb fájdalomtípus. Ennek hátterében a szájüregben kialakult gyulladások állnak. Ilyenkor akár arcduzzanat is megjelenhet, mint elsődleges tünet. Amennyiben ezt tapasztalja, azonnal keressen fel szakorvost!

Mit tegyen a fogfájás ellen? 

A felsorolt problémákon kívül számos egyéb oka is lehet a fogfájásnak, ami különböző kezelést igényel. Legelőször egy teljes körű fogászati állapotfelmérésre van szükség, ami után szinte minden esetben alapos fogkő eltávolítást ajánlunk. Ezt követően pedig személyre szabott kezelés tervet készítünk. Ha időben eljön rendelőnkbe, fogorvosunk még időben elcsípheti a probléma legelső jeleit, így könnyedén megakadályozható a nagyobb baj kialakulása. 

Amit soha ne tegyen fogfájás esetén

Ugyan az interneten sok hasznos dologra bukkanhatunk, mégsem minden esetben megbízható az ott szerzett információ. Biztos diagnózist, így kezelést is csak fogorvos állíthat fel. Ezért semmiképp ne próbálja diagnosztizálni magát interneten keresztül. Amint jelentkezik a fájdalom, forduljon szakorvoshoz!

Fájdalomcsillapító fogfájásra

A fájdalom sose jön jókor. Ha nem tud egyből elmenni fogorvoshoz és várnia kell néhány napot, érdemes bevenni fájdalomcsillapító gyógyszert. A betegtájékoztatóban előírt mennyiséget nyugodtan beszedheti egy nap, annak érdekében, hogy ne kínozza a fájdalom. Azt azonban fontos tudni, hogy a probléma okát minél hamarabb ki kell vizsgálni és meg kell szüntetni. A fájdalomcsillapító csak a tünet enyhítésére szolgál. 

Segítség a fogfájás ellen
Fél a fogászati kezelésektől?
Ismerje meg éber szedálás szolgáltatásunkat,
amivel fájdalommentes és félelemérzet nélküli kezelésben lehet része!
További részletek
Fájdalommentes fogászati kezelés

Miért érdemes a Budapest Dentcare Fogászati rendelőt választani fogfájás esetén?

Páciens központú rendelő
Számunkra minden páciens kiemelten fontos, ezért az összes kezelésünket a személyes igényekre szabjuk. Továbbá tudjuk, hogy sokaknak nagy félelemmel jár a fogászat felkeresése, ezért minden kezelésünket éber szedálásban is elvégezzük, illetve a kezelés lépéseiről részletesen tájékoztatjuk Önt. Kiemelkedő szaktudással rendelkező kollégáink csak abban az esetben elégedettek, ha a páciens tökéletes eredménnyel távozik a rendelőből. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztik szaktudásukat és a legmodernebb eszközökkel dolgoznak. Így tudjuk garantálni a fájdalommentes, professzionális kezelést.
Frekventált elhelyezkedés
A rendelőnk jól frekventált helyen található, az Örs vezér teréhez közel. Zugló zöld övezetében, csendes és barátságos körülmények között várunk minden kedves pácienst. A rendelőnk könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval is. A rendelő előtt és az utca többi részén is ingyenes parkolás biztosított.
Fogfájás kezelése modern eszközökkel
Fogászatunk szakemberei rendszeres hazai és külföldi továbbképzéseken sajátítják el a legújabb módszereket. Ezek hátterét pedig a legmodernebb technológiák és professzionális eszközök biztosítják. A vizsgálatokhoz és a kezeléshez szükséges összes eszköz szakembereink rendelkezésére áll, annak érdekében, hogy Önnek a legjobb kezelést nyújthassuk.

Pácienseink visszajelzései

Az tetszik a legjobban, hogy mindent megtesznek, hogy fájdalommentesek legyenek a kezelések, mindezt kellemes környezetben és ami még nagyon fontos, hogy nagyon kedvesek a páciensekkel.
- G. Nikoletta
Minden szempontból tökéletes. Kedves emberek, modern eszközök, kifogástalan szolgáltatás!
- K. Evelyn
Lézeres fogfehérítésre jelentkeztem. Nagyon kedves, figyelmes, korrekt, szakmailag precíz, profi hozzáállást tapasztaltam Brigitől. Csak ajánlani tudom!
- F. Eszter
Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt szeretne?
Kérjen időpontot fogászatunkra!
©  2023 Budapest Dentcare Kft.
Website by
Marketing21
crossmenu