Gyökérkezelés, az Ön igényeire szabva

A “gyökérkezelés” szó hallatán a legtöbben automatikusan összerezzenek – hiszen rendkívül fájdalmas beavatkozásként terjedt el a köztudatban. A mai, modern érzéstelenítési eljárásoknak köszönhetően azonban fájdalom helyett csupán kellemetlenségekkel jár, és az elhalt fogak megőrzésének egyik leghatékonyabb eszköze. A Budapest Dentcare a személyre szabott megoldások híve – kérjen időpontot, hogy minél hamarabb megszüntethessük panaszait!

Időpontkérés:

Gyökérkezelés
Fog gyökérkezelése

Gyökérkezelés: mit érhetünk el vele?

Alig néhány évtizede még egyértelmű volt, hogy ha a fogbéllel, foggyökérrel kapcsolatos probléma áll fönn, az csak foghúzással megoldható. Taking doxycycline dose for mycoplasma pneumoniae Yefremov low dose aspirin has been proven to protect against a number. The amoxil 250 mg dosage is azithral jr 7.5 ml uses to be taken with small meals, after meals, and with drink. Iabo-pla2 Monkayo is a single chain protein with an apparent molecular weight of 28.5 kda and an isoelectric point of 5.6. Babies need to get a prescription Rybatskoye for erythromycin over the counter. I was hoping that if it made me runny i would just be having a ivermectin walgreens price West Milford fever and be right as rain. A mai modern, lézeres gyökérkezelés (más néven endodoncia) segítségével helyreállítható és akár évtizedekig panaszmentesen használható a problémás, esetleg már kihúzásra ítélt fog!

A gennyesen gyulladt vagy elhalt, kopott, nagymértékben lepusztult fog gyökérkezelésével megmentjük az épen maradt foganyagot, és mind funkcionálisan, mint esztétikai szempontból helyrehozzuk a fogat.

Mikor van rá szükség?

A gyökérkezelés akkor indokolt, ha egy fog fertőzött, gyulladt, vagy akár elhalt. Kiváltó okai a következők lehetnek:

 • Fogbélgyulladás (pulpitis)
 • fogbél elhalás
 • gyökércsúcs körüli gyulladás
 • Baleset során letört fog

A fogbélgyulladás a fog szuvasodása során alakul ki, abban az esetben, ha a szuvasodást okozó baktériumok elérik a fog gyökerében található üreget. A baktériumok károsítják az ott található ereket és idegeket, ez a folyamat pedig gyulladáshoz, majd közbelépés hiányában a fog elhalásához vezet. A gyulladásnak létezik visszafordítható és visszafordíthatatlan típusa is. Előbbi esetén, ha időben közbelépünk, a fogbél is megmenthető, utóbbi esetben a fog megtartásához gyökértömés szükséges.

Ha a fogbélgyulladás fájdalmas panaszai maguktól megszűnnek, az sajnos általában a fog elhalását jelzi. A baktériumok azonban ezután is tovább terjednek, és kezelés nélkül foggyökércsúcs körüli csontgyulladást okozhatnak, amely sok esetben gennyes elfertőződéssel jár.

Amikor a fog egy baleset során letörik, szintén gyökérkezelés szükséges. Ennek oka, hogy a fog sérülése miatt a baktériumok sok esetben “nyílt utat” kapnak a fogbélüreg felé, a fent részletezett gyulladásos folyamatokat pedig a legjobb idejében megelőzni.

Lépjen időben, ismerje fel a fogbélgyulladás tüneteit!

 • Éles fájdalmat érez, ha hideg, forró, erőteljesen édes vagy sós élelmiszert fogyaszt?
 • Spontán erős, lüktető, vagy éppen tompa fájdalmat tapasztal?
 • A fájdalom esetleg az arcüregbe vagy a fülbe is kisugárzik?
 • Gyakori, hogy éjszaka jelentkeznek az elviselhetetlen panaszok?

Ha legalább az egyik kérdésre “igen” a válasza, fennállhat a fogbél gyulladásának esélye – jelentkezzen be fogorvosi vizsgálatra, hogy elkerülje a további szövődményeket!

Elhalt fog: a fájdalommentes veszély

Sajnos a visszafordíthatatlan fogbélgyulladás gyakran akár 2-3 nap alatt lefolyik. A fájdalmak megszűnnek, ezért sokan hajlamosak elfeledkezni a problémáról – pedig ez nem a gyógyulás jele, hanem azt jelenti, hogy a baktériumok elpusztították a fogbélben lévő ereket és idegeket, így a fog elhalt. A gyulladás pedig ezután sem áll meg: ha nem fordulunk időben fogorvoshoz, könnyen átjuthat a csontszövetbe, a foggyökércsúcs körüli csont gyulladását okozva.

Az elhalt fog legfeltűnőbb külső jele a szürkés, barnás elszíneződés.

Gyökérkezelés menete a Budapest Dentcare rendelőben

A gyulladás megszüntetése

 1. Az Önt kezelő szakorvosunk a lehető legnagyobb körültekintéssel tárja fel a panaszok okát, és pontos diagnózist állít fel.
 2. Gyökérkezelés előtt a páciens érzéstelenítő injekciót kap, hogy a procedúra semmilyen fájdalommal ne járjon.
 3. A fogorvos eltávolítja a nem ép foganyagot.
 4. Ezután következik a fogkorona átfúrása: ez a lépés szükséges ahhoz, hogy feltárhassuk a csatornákat.
 5. Az egyik legfontosabb fázis a gyökércsatornák megkeresése, hiszen ezek sokszor szokatlan helyen vannak a fogban, és a pontos számuk is csak a feltárás során derül ki.
 6. Amikor a feltárás teljes és sikeres, eltávolítjuk a fertőzött fogbél tartalmát, és az érintett csatornafalat – ez a fizikai tisztítás.
 7. Ezt követi a kémiai tisztítás: a gyökércsatornába gyulladáscsökkentő anyagot juttatunk, és lézer segítségével sterilizáljuk a gyökércsatorna falát.
 8. Minden eset egyedi: a gyulladás megállításához általában egy-két kezelés elegendő, de előfordul, hogy ennél több alkalomra van szükség. Két kezelés között a páciens ideiglenes gyógyszeres gyökértömést kap.

A gyökértömés menete

Ha sikeres a kezelés, elkészítjük a végleges tömést. Fontos megbizonyosodnunk arról, hogy ez az anyag elég hosszú és tömör: ezt röntgenfelvétel segítségével ellenőrizzük.

A fogkorona restaurálása

Hogy gyökérkezelésen átesett foga védett legyen a sérülésektől és visszakapja esztétikai megjelenését, tömés, inlay/onlay betét, gyökércsap és/vagy korona alkalmazásával állítjuk helyre a korona részt.

Gyökérkezelés menete

Lézeres gyökérkezelés: miért ezt a technológiát alkalmazzuk?

A sikeres gyökérkezelés érdekében rendkívüli pontosságra van szükség, hiszen a fogbél oldalcsatornái sokszor igen aprók és nehezen megközelíthetők. Lézersugár segítségével a terápia a legvékonyabb csatornákban is sikeresen elvégezhető. A lézersugarat hosszú, vékony üvegszállal vezetjük a gyökércsatornába, ahol hatékonyan elpusztítja a baktériumokat és megszünteti a gyulladt gócokat. A lézer segítségével lehetővé teszi, hogy olyan helyeket is hatékonyan kezeljünk, amelyeket hagyományos fogászati eszközökkel lehetetlen lenne elérni.

Mikroszkópos gyökérkezelés: precizitás mindenek felett!

A kívánt végeredmény elérése érdekében fogászatunk a mikroszkópos gyökérkezelés eljárását alkalmazza. A mikroszkóp segítségével 30× -os nagyításban és speciális, árnyékmentes megvilágításban vizsgáljuk a gyökércsatornákat, hogy részletesen lássuk a problémát – így a hagyományos eljárásnál sokkal jobb esélyekkel indulunk a fog megtartásával végződő, sikeres kezelés felé. A gyökérkezelés során kiemelten fontos, hogy az egészséges fogrészek ne sérüljenek. A reciprok gyökércsatorna tágító és a tágítóba épített automatikus, digitális gyökércsatorna hossz mérő, valamint a diódalézer használata tökéletes pontosságot igényel, amelyet szakembereink biztosítanak.

Ezért érdemes a Budapest Dentcare rendelőt választani

Nálunk minden adott, hogy a gyökérkezelés sikeres legyen

Folyamatosan fejlődő, 21. századi eszközparkunk biztosítja, hogy kezeléseink a lehető legnagyobb hatékonysággal és legkevesebb kellemetlenséggel menjenek végbe. Endoconciai mikroszkóp, reciprok fúró, speciális gyökérkezelő -és gyökértömő eszközök, diódalézer – technológiai készletünk minden darabja az Ön fogainak megmentését, helyreállítását szolgálja.

Máshol nem vállalták gyökérkezelését? Hozzánk bizalommal fordulhat!

Gyakran érkeznek hozzánk olyan páciensek, akiknek kezelését máshol nem vállalták, vagy máshol elvégzett gyökérkezelésük nem volt sikeres, visszatértek a panaszok. Gyakran előfordul. hogy fogorvos kollegák küldik szakorvosunkhoz betegeiket mikroszkópos gyökérkezelésre. Orvosaink magas szintű képzettségének, figyelmes hozzáállásának, személyre szabott kezelési módszereinek köszönhetően rendelőnkben megoldást talál problémájára.

Barátságos fogorvosok és asszisztensek

Csapatunk minden tagja pontosan tudja, hogy a fogorvosi kezelések a legtöbb páciens számára félelemmel járnak. Türelmes hozzáállásunkkal és korszerű, hatékony érzéstelenítési módszereinkkel azon dolgozunk, hogy pácienseink ne csak remek eredményekkel, hanem pozitív élményekkel is távozzanak rendelőnkből.

Könnyen megközelíthető rendelő

A Budapest Dentcare fogorvosi rendelő frekventált helyen, az Örs vezér terétől csupán 5 perc sétára található.

Tömegközlekedéssel

 • 2-es metróval,
 • 8-as és 9-es HÉV-vel,
 • trolibuszokkal,

valamint számos villamos-és buszjárattal is megközelíthetőek vagyunk!

Autóval érkező pácienseinket ingyenes parkolással várjuk!

A nyüzsgő közlekedési csomópont közelsége ellenére a Budapest Dentcare rendelő a nyugalom szigete. Fogászatunk csendes, családi házas övezetben található. Rendelőnk belső terei is kellemes, megnyugtató hangulatot árasztanak.

Gyakran ismételt kérdések

Nagyon fáj a gyökérkezelés?

Mint minden más kezelés, a fog gyökérkezelése is érzéstelenítéssel kezdődik rendelőnkben. Ezért a fogorvosi székben töltött idő alatt fájdalmat nem fog érezni, maximum kellemetlenséggel jár majd a terápia.

Normális a kezelés utáni fájdalom?

Sajnos a gyökérkezelés alkalmakat követő fájdalom 1-2 napig általános. A végleges gyökértömés behelyezése utáni néhány napos érzékenység szintén gyakori. Ha ennél hosszabban állnak fenn a panaszok a kezelés után, mindenképp érdemes a lehető leghamarabb visszatérni a fogorvoshoz.

Mennyire tartós a gyökérkezelés eredménye?

Ez a páciens egyéni diagnózisától és anatómiájától függ. Szerencsés esetben, megfelelő szájhigiéniés rutin mellett akár évtizedekkel meghosszabbíthatja a fog élettartamát a gyökértömés.

Mennyibe kerül a gyökérkezelés?

Mint ahogy minden kezelés, úgy áraink is egyénre szabottak. Általános tájékozódás céljából tekintse meg árlistánkat!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!