Telefonos bejelentkezés:

+36 20 550 0942

Gyökérkezelés, az Ön igényeire szabva

A „gyökérkezelés” szó hallatán a legtöbben automatikusan összerezzenek – hiszen rendkívül fájdalmas beavatkozásként terjedt el a köztudatban.

A mai, modern érzéstelenítési eljárásoknak köszönhetően azonban fájdalom helyett csupán kellemetlenségekkel jár, és az elhalt fogak megőrzésének leghatékonyabb eszköze.

A Budapest Dentcare a személyre szabott megoldások híve – kérjen időpontot, hogy minél hamarabb megszüntethessük panaszait!
Időpontot kérek
Fog gyökérkezelése - Budapest Dentcare
Lézeres gyökérkezelés Budapesten

Gyökérkezelés: mit érhetünk el vele?

Alig néhány évtizede még egyértelmű volt, hogy ha a fogbéllel, foggyökérrel kapcsolatos probléma áll fönn, az csak foghúzással megoldható. A mai modern, lézeres gyökérkezelés (más néven endodoncia) segítségével helyreállítható és akár évtizedekig panaszmentesen használható a problémás, esetleg már kihúzásra ítélt fog!

A gennyesen gyulladt vagy elhalt, kopott, nagymértékben lepusztult fog gyökérkezelésével megmentjük az épen maradt foganyagot, és mind funkcionálisan, mint esztétikai szempontból helyrehozzuk a fogat.

Mikor van rá szükség?

A gyökérkezelés akkor indokolt, ha egy fog fertőzött, gyulladt, elhalt vagy a koronát sérülés érte, baleset során részlegesen vagy teljesen letört.

 • Fogbélgyulladás (pulpitis)
 • fogbél elhalás
 • gyökércsúcs körüli gyulladás
 • Baleset során letört fog

fogbél gyulladása a fog szuvasodása során alakul ki, abban az esetben, ha a szuvasodást okozó baktériumok elérik a fogbelet. A baktériumok károsítják az ott található ereket és idegeket, ez a folyamat pedig gyulladáshoz, majd kezelés hiányában a fog elhalásához vezet. A gyulladásnak létezik visszafordítható és visszafordíthatatlan típusa is. Előbbi esetén, a fog hidegre és melegre is fáj. Ha időben közbelépünk, a fogbél is megmenthető. Utóbbi esetben a fog csak melegre fáj. A fog megtartásához gyökértömés szükséges.

Ha a fogbélgyulladás fájdalmas panaszai maguktól megszűnnek, az sajnos a fog elhalását jelzi. A baktériumok azonban ezután is tovább terjednek, és kezelés nélkül foggyökércsúcs körüli csontgyulladást okozhatnak, amely sok esetben gennyes elfertőződéssel jár. Ebben az esetben a fog ráharapásra erősen fáj.

Amikor a fog egy baleset során letörik, szintén gyökérkezelés szükséges. Ennek oka, hogy a fog sérülése miatt a baktériumok sok esetben „nyílt utat” kapnak a fogbélüreg felé, a fent részletezett gyulladásos folyamatokat pedig a legjobb idejében megelőzni.

Lépjen időben, ismerje fel a fogbélgyulladás tüneteit!

 • Éles fájdalmat érez, ha hideg, meleg, erőteljesen édes vagy sós élelmiszert fogyaszt?
 • Spontán erős, lüktető, vagy éppen tompa fájdalmat tapasztal?
 • A fájdalom esetleg az arcüregbe vagy a fülbe is kisugárzik?
 • Gyakori, hogy éjszaka jelentkeznek az elviselhetetlen panaszok?

Ha legalább az egyik kérdésre „igen” a válasza, Önnek fogbélgyulladása van, jelentkezzen be fogorvosi vizsgálatra, hogy elkerülje a további szövődményeket!

Elhalt fog: a fájdalommentes veszély

Sajnos a visszafordíthatatlan fogbélgyulladás gyakran akár 2-3 nap alatt lefolyik. A fájdalmak megszűnnek, ezért sokan hajlamosak elfeledkezni a problémáról – pedig ez nem a gyógyulás jele, hanem azt jelenti, hogy a baktériumok elpusztították a fogbélben lévő ereket és idegeket, így a fog elhalt. A gyulladás pedig ezután sem áll meg: ha nem fordulunk időben fogorvoshoz, könnyen átjuthat a csontszövetbe, a foggyökércsúcs körüli csont gyulladását okozva.

Az elhalt fog legfeltűnőbb külső jele a szomszédos fogaktól eltérő szürkés, barnás elszíneződés.

Gyökérkezelés menete a Budapest Dentcare rendelőben

A gyulladás megszüntetése

 1. Az Önt kezelő szakorvosunk a lehető legnagyobb körültekintéssel tárja fel a panaszok okát, és pontos diagnózist állít fel.
 2. Gyökérkezelés előtt a páciens érzéstelenítő injekciót kap, hogy a procedúra semmilyen fájdalommal ne járjon.
 3. A fogorvos eltávolítja a nem ép foganyagot.
 4. Ezután következik a fogkoronában lévő fogbélkamra feltárása: ez a lépés szükséges ahhoz, hogy mikrószkóppal megkeressük a csatornák bemeneti nyílását.
 5. Az egyik legfontosabb fázis a gyökércsatornák megkeresése, hiszen ezek sokszor szokatlan helyen vannak a fogban, és a pontos elhelyezkedésük is csak a feltárás során derül ki. Döntő többségben egy adott fognak ismerjük a gyökerek számát és elhelyezkedését, de ritkán számfeletti gyökércsatorna is előfordul akár egy gyökérben is
 6. Amikor a feltárás teljes és sikeres, eltávolítjuk a fertőzött fogbél tartalmát, és az érintett csatornafalat gépi eszközökkel tágítjuk – ez a fizikai tisztítás.
 7. Ezt követi a kémiai tisztítás: a gyökércsatornába baktericis,sterilizáló anyagot juttatunk, majd a végleges gyökértömés elött lézer segítségével sterilizáljuk a gyökércsatorna falát 1mm vastagságban.
 8. Minden eset egyedi: a gyulladás megállításához általában egy-két kezelés elegendő, de előfordul, hogy ennél több alkalomra van szükség. Két kezelés között a páciens ideiglenes gyógyszeres gyökértömést kap.

A gyökértömés menete

Ha sikeres a kezelés, azaz a gyulladás megszünt a gyökércsúcsnál elkészítjük a végleges gyökértömést. Fontos megbizonyosodnunk arról, hogy a gyökértömés elég hosszú, csúcsig ér-e: ezt röntgenfelvétel segítségével ellenőrizzük.

A fogkorona restaurálása

Hogy gyökérkezelésen átesett foga védett legyen a sérülésektől és visszakapja esztétikai megjelenését, tömés, inlay/onlay betét, gyökércsap és/vagy korona alkalmazásával állítjuk helyre a koronai részt.

Lézeres gyökérkezelés: miért ezt a technológiát alkalmazzuk?

A sikeres gyökérkezelés érdekében rendkívüli pontosságra van szükség, hiszen a fogbél oldalcsatornái sokszor igen aprók és nehezen megközelíthetők. Ezért rendelőnk minden gyökérkezelést mikroszkóppal végez A lézersugár segítségével a sterilizálás a legvékonyabb csatornákban is sikeresen elvégezhető. A lézersugarat hosszú, vékony üvegszállal vezetjük a gyökércsatornába egészen a gyökércsúcsig, ahol hatékonyan elpusztítja a baktériumokat mélyen a fogbél falában és megszünteti a gyulladt gócokat a gyökércsúcsnál. A lézer lehetővé teszi, hogy a gyulladást olyan helyeket is hatékonyan kezeljünk, amelyeket hagyományos fogászati eszközökkel lehetetlen lenne elérni, mint például a gyökércsúcs körüli csontgyulladást.

A lézeres gyökérkezelés 5 előnye

1 – A lézeres gyökérkezelés 100%-ban képes elpusztítani a fogbél falában és a gyökércsúcs körül a baktériumokat: sokkal hatékonyabban tisztít, mint a hagyományos módszerek.

2 – A lézer lezárja a csatorna belső falán lévő mikroszkopikus pórusokat, ezzel megakadályozva a fog körüli szövetek felülfertőződését.

3 – A lézeres gyökérkezelés alkalmazásával nagyobb eséllyel lesz megmenthető a kezelt fog.

4 – A technológia segít megelőzni, illetve kezelni a gyökércsúcs körüli gyulladások, elváltozások, valamint a későbbi ciszták kialakulását.

5 – Ez az eljárás kevesebb időt vesz igénybe, mint a hagyományos módszerek, így hamarabb felállhat a fogorvosi székből.

Mikroszkópos gyökérkezelés: precizitás mindenek felett!

A kíváló végeredmény elérése érdekében fogászatunk a mikroszkópos gyökérkezelés eljárását alkalmazza. A mikroszkóp segítségével 30× -os nagyításban és speciális, árnyékmentes megvilágításban vizsgáljuk a gyökércsatornákat, hogy részletesen lássuk a problémát – így a hagyományos eljárásnál sokkal jobb esélyekkel indulunk a fog megtartásával végződő, sikeres kezelés felé. A gyökérkezelés során kiemelten fontos, hogy az egészséges fogrészek ne sérüljenek. A gépi reciprok gyökércsatorna tágító és a tágítóba épített automatikus, digitális gyökércsatorna hossz mérő, valamint a diódalézer használata tökéletes pontosságot tesz lehetővé. A bonyolult műszerek használata nagy gyakorlatot igényelnek, amelyet szakembereink biztosítanak.

Fél a fogászati kezelésektől?
Ismerje meg éber szedálás szolgáltatásunkat,
amivel fájdalommentes és félelemérzet nélküli kezelésben lehet része!
További részletek
Fájdalommentes fogászati kezelés

Ezért érdemes a Budapest Dentcare rendelőt választani

Nálunk minden adott, hogy a gyökérkezelés sikeres legyen
Folyamatosan fejlődő, 21. századi eszközparkunk biztosítja, hogy kezeléseinket a lehető legnagyobb hatékonysággal és legkevesebb kellemetlenséggel végezzük. Fogászati mikroszkóp, reciprok fúró, speciális gyökérkezelő -és gyökértömő eszközök, diódalézer – technológiai készletünk minden darabja az Ön fogainak megmentését, helyreállítását szolgálja.
Máshol nem vállalták gyökérkezelését, esetleg ki akarják húzni fogát? Hozzánk bizalommal fordulhat!
Gyakran érkeznek hozzánk olyan páciensek, akiknek kezelését máshol nem vállalták, a beteg fogat ki akarják húzni, vagy máshol elvégzett gyökérkezelésük nem volt sikeres, visszatértek a panaszok. Gyakran előfordul. hogy fogorvos kollegáink küldik szakorvosunkhoz betegeiket mikroszkópos gyökérkezelésre. Orvosaink magas szintű képzettségének, figyelmes hozzáállásának, személyre szabott kezelési módszereinek köszönhetően rendelőnkben megoldást talál problémájára.
Barátságos fogorvosok és asszisztensek
Csapatunk minden tagja pontosan tudja, hogy a fogorvosi kezelések a legtöbb páciens számára félelemmel jár. Türelmes hozzáállásunkkal és korszerű, hatékony érzéstelenítési módszereinkkel azon dolgozunk, hogy pácienseink ne csak remek eredményekkel, hanem pozitív élményekkel is távozzanak rendelőnkből.
Könnyen megközelíthető rendelő
A Budapest Dentcare fogorvosi rendelő frekventált helyen, az Örs vezér terétől csupán 5 perc sétára található.

Tömegközlekedéssel: 2-es metróval,
8-as és 9-es HÉV-vel, trolibuszokkal,
valamint számos villamos-és buszjárattal is megközelíthetőek vagyunk!

Autóval érkező pácienseinket ingyenes parkolással várjuk! A nyüzsgő közlekedési csomópont közelsége ellenére a Budapest Dentcare rendelő a nyugalom szigete. Fogászatunk csendes, családi házas övezetben található. Rendelőnk belső terei is kellemes, megnyugtató hangulatot árasztanak.

Gyakran ismételt kérdések

Mint minden más kezelés, a fog gyökérkezelése is érzéstelenítéssel kezdődik rendelőnkben. Ezért a fogorvosi székben töltött idő alatt fájdalmat nem fog érezni, maximum kellemetlenséggel jár majd a terápia.

Sajnos a gyökérkezelés alkalmakat követő fájdalom 1-2 napig általános, mivel a gyökércsúcs körüli csontgyulladás ennyi idő alatt szűnik meg. A végleges gyökértömés behelyezése utáni néhány napos érzékenység szintén gyakori. Ha ennél hosszabban állnak fenn a panaszok a kezelés után, mindenképp érdemes a lehető leghamarabb visszatérni a fogorvoshoz.

Ez a páciens egyéni diagnózisától és a fog anatómiájától függ. Szerencsés esetben, megfelelő szájhigiéniés rutin mellett akár évtizedekkel meghosszabbíthatja a fog élettartamát a gyökértömés.

Mint ahogy minden kezelés, úgy áraink is egyénre szabottak, minden beavatkozás elött kezelési tervet, árajánlatot adunk. Általános tájékozódás céljából tekintse meg árlistánkat!

Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt szeretne?
Kérjen időpontot fogászatunkra!
©  2023 Budapest Dentcare Kft.
Website by
Marketing21
crossmenu