Honnan vehetjük észre, ha begyulladt a fogunk? Kezelhetjük otthon, vagy menjünk inkább fogorvoshoz? A foggyulladás sajnos bárkivel előfordulhat, de nem árt óvatosnak lenni az otthoni praktikákkal. A bejegyzésben a tüneteket és a lehetséges kezelési módokat mutatjuk be.

Hogyan alakul ki a foggyulladás?

A foggyulladás egyik kiváltó oka lehet a nem megfelelő szájhigiénia, és az ebből következő fogszuvasodás. A lepedékben számtalan baktérium található meg, amelyek súlyosabb fogínygyulladás esetén képesek egészen a gyökérig is lejutni, sőt a fog belsejét is előbb-utóbb elérik. A rossz szájhigiénia következtében fogkő, ebből következően pedig fogszuvasodás és fogínybetegségek is kialakulhatnak, amelyek hosszú távon az egész szervezetre negatív hatást fognak gyakorolni.

Ha a fertőzés eléri a fogbelet, akár tályog is kialakulhat, amely már egy gennyes duzzanat, így kezelése is sokkal fájdalmasabb. Fogfájás esetén tehát nem érdemes sokáig várni a kezelés megkezdésével!

Egyéb okok, amelyek elősegítik a fogak gyulladását:

 • folyamatos túlterhelés
 • fogsérülés
 • bizonyos anyagokra a fogbél érzékeny
 • ínygyulladás, fogínybetegség
 • lyukas fog

A gyulladás tünetei

Előfordulhat, hogy a gyulladás korai szakaszában nincs fájdalom. Ám ha az megjelenik, akkor már tudható, hogy a probléma előrehaladott állapotú. A fájdalom lehet intenzív, állandó, és kevésbé intenzív (például csak harapáskor vagy hideg-meleg ételek, italok fogyasztásakor jelentkezik). A fájdalom és a gyulladás könnyen átterjedhet az állkapocsra, arcüregre és akár a fülre is.

Főbb tünetek:

 • duzzanat a fog körül a fogínyen
 • megduzzadt arc
 • gyulladt, vörös fogíny
 • rossz szájíz, kellemetlen szagú lehelet
 • megduzzadt nyirokcsomók
 • hideg-meleg érzékenység
 • nyelési nehézség
 • láz

A tünetek megjelenése esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni, főleg, ha lázas állapot is bekövetkezik.

Kezelése: otthon vagy a fogorvosnál?

A gyulladás enyhítésére léteznek olyan praktikák, melyeket otthon is alkalmazhatunk, azonban ezek a kiváltó okot nem fogják megszüntetni. A gyulladáscsökkentő, antibakteriális szájvizekkel (pl. a klórhexidint tartalmazó öblögetőkkel) fertőtleníthetjük a gyulladt területet, sőt a teljes szájüreget. Kiváló gyulladáscsökkentő továbbá a cserszömörce és a kamilla, az ebből készült teákkal nyugodtan öblögethetünk. A borogatás is javasolt, azonban figyelni kell, ugyanis előrehaladott állapotban (pl. gennyes tályog esetén) már nem a hideg, hanem a meleg borogatást kell alkalmazni. A gyulladást emellett fájdalomcsillapító gyógyszerekkel is csökkenthetjük, ha akut a probléma.

Az otthoni módszerekkel a fájdalom csökkenthető, de a fogorvosi látogatás alól sajnos nem mentesítenek. A tüneteket lehet ugyanis átmenetileg kezelni, de a teljes kórképet csak fogorvos fogja tudni felállítani. Első lépésben a tünetek súlyosságától függően a fogszakorvos megtisztítja az érintett fogat és a fog körüli területet, majd, ha szuvasodást tapasztal, eltávolítja a szuvas részt. Ha a gyulladás könnyen kezelhető, még visszafordítható, akkor csupán fogtömésre lesz szükség. Ha a probléma súlyosabb, akkor gyökérkezelésre lesz szükség, viszont, ha a fogorvos úgy ítéli meg, hogy a fog menthetetlen, a kihúzás a végső lépés.

Diagnosztizálás Pulpa-teszttel

Klinikánkon elérhető a Pulpa-teszt, mellyel egyedülálló módon tudjuk diagnosztizálni a foggyulladás fázisait, majd megkezdeni a megfelelő kezelést:

 • Visszafordítható fogbélgyulladás esetén tömést alkalmazunk.
 • Valószínűleg visszafordítható fogbélgyulladás esetén a Triage gyógyszeres fogtömést alkalmazzuk.
 • Nem visszafordítható fogbélgyulladásnál pedig a gyökérkezelés a megoldás.

A Pulpa-teszt egy olyan diagnosztikai mérőeszköz, amellyel fájdalom és kellemetlenség nélkül tudjuk megvizsgálni a pácienst. Ezzel az eszközzel mérhető, hogy az idegek elhaltak-e vagy sem, illetve, hogy mennyire menthető a fog.

A Budapest Dentcare-nél fájdalommentesen diagnosztizáljuk és kezeljük a foggyulladást a legmodernebb eljárásokkal: a lézeres kezeléssel gyorsan és könnyedén eltávolítható a fertőzött terület, illetve a gyökérkezelés is sikeresen elvégezhető.

Ne várjon, amíg a fogfájdalom már elviselhetetlen! Magánklinikánkon magasan képzett fogszakorvosok és professzionális ellátás várja, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás