Talán Ön is tapasztalta már, hogy reggelente fáj a fogsora, rágóizma, vagy zsibbadtnak érzi az állkapcsát. Ennek oka az éjszakai fogcsikorgatás, vagyis a bruxizmus. Az alábbi bejegyzésben bemutatjuk, hogy a harapásemelő eszközzel milyen egyéb problémákat lehet még kiküszöbölni a fogcsikorgatás mellett!

Mi az a harapásemelő?

Az állkapocsízületi problémák egyre több embert érintenek. Az éjszakai fogcsikorgatás, a mélyharapás és általában az állkapcsot érintő nehézségek esetén ideális megoldást nyújthat a harapásemelő sín. Ez a sín egy olyan eszköz, mely megakadályozza, hogy a fogak és a két fogsor összeérjenek alvás közben biztosítva a fogak, állkapocs éjszakai szabad mozgását. Ezáltal a fogak kopása, letöredezése is megszűnik.

A fogak túlzott összeszorítása és a fogcsikorgatás több kellemetlen panaszt is okoz:

  • fogak, pótlások letöredezése
  • állkapocsfájdalom
  • fogsor fájdalma
  • fülfájás, fejfájás, halántéktáji migrénszerű fájdalom
  • szorongás, álmatlanság

A problémát mindenképp kezelni kell, mert hosszabb távon tartós romlást okoz az egészségünkben.

Milyen típusú harapásemelők léteznek?

Hagyományos

A hagyományos sín egy átlátszó, műanyagból készült eszköz, melyet - akárcsak egy fogszabályzót - a páciens fogazatához illesztenek. Fogtechnikai laborban készül. A puha műanyag a fogsorra illeszkedve segít megakadályozni a fogak szoros érintkezését. Egy olyan felületet biztosít, ahol a fogak nem érintkeznek egymással, az állkapocs akadálytalanul tud mozogni. Ez a fajta sín óvja az állkapocs ízületeit a túlterheléstől, a fogakat pedig a sérülésektől, töréstől, kopástól.

NTI

Az NTI nem a teljes fogsorra, hanem csak a metszőfogakra illeszkedő sín. Azzal, hogy a metszőfogak összezárását megakadályozza, a teljes fogsor összeszorítását is meggátolja. Így az állkapocs ízületeiről és izmairól is jobban leveszi a terhet a hagyományos sínnel szemben. A Budapest Dentcare fogtechnikai laborjában NTI-síneket is készítünk kiváló minőségben és kiemelkedő megbízhatósággal. Szakorvosaink hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, így bátran foglaljon hozzánk időpontot!

Milyen problémákra nyújt megoldást a harapásemelő?

Állkapocsízületi problémák, fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás főleg éjszaka jelentkező probléma, mely során az alsó és felső fogsor túl szorosan összezáródik, az állkapocs mozgásával a felső és alsó fogak nem tudnak elmozdulni. Egy statikus állapot keletkezik, mint a kulcs a zárban, ezért a rágóizmok egyre erősebben működnek, amíg a fogak csikorogni kezdenek. A harapásemelőt ez esetben főleg éjszakai viselésre javasoljuk. Az eszköz tehermentesíti a fogakat és az ízületet, a fogak kopása és a fájdalom megszűnik.

Mélyharapás

A mélyharapás egy gyakori harapási rendellenesség, melyet a két fogsor normálistól eltérő illeszkedése okoz. A felső fogsor általában 2 milliméternél nagyobb területet fed le az alsó fogsorból nyugalmi állapotban is, sokszor az alsó fogsor kissé hátra harap, extrém esetben az alsó frontfogak a felső frontfogak mögötti ínybe harapnak. A probléma lehet szerzett vagy örökölt. A harapásemelő sínnel jól lehet korrigálni a fogsorok eltérését, ezáltal nem érintkezik a két fogsor, kiegyenlítődik a harapás közben kifejtett erőhatás.

Fogszabályozás

Olyan esetben, amikor a két fogsor közötti problematikus érintkezést szeretnénk javítani, szintén harapásemelőt alkalmazunk. Ez esetben a cél, hogy a fogsorok zavaró helyzetét megváltoztassuk.

Hogyan készül a harapásemelő?

Fogászati vizsgálatot követően lenyomatot veszünk a fogakról, rögzítjük a harapást, majd fogtechnikusaink mintát készítenek. A minta alapján teljesen egyedi igényekre és fogsorra szabott eszközt kap a páciens. Az első napokban tapasztalható kisebb kényelmetlenség, szokatlan érzés, amíg hozzá nem szokik az eszközhöz, de utána szinte észrevétlen lesz!

Milyen módon tisztítható az eszköz?

A harapásemelő tisztítása nagyon egyszerű: naponta egyszer, fogrémmel, lehetőleg külön fogkefével tisztítsa meg az eszközt, hetente pedig érdemes fertőtleníteni is fogsortisztító vagy fertőtlenítő tablettával. Utóbbiakat vízben kell feloldani, az eszközt pedig fél-1 órán át benne hagyni. Az áztatás után alaposan meg kell mosni a harapásemelőt.

Manapság online is kapható fogsortisztító por (például ValClean sachet 2000,- forint/sachet), melyből készített oldal 1 hétig használható. Ultrahangos fogsortisztító eszközzel (Sonic Cleaner) az erős mechanikai tisztítás okozta felületi sérülések is kiküszöbölhetőek.

Ha Ön is állkapocsízületi problémákkal küzd, ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás