Telefonos bejelentkezés:

+36 20 550 0942

Fogtömés: esztétikus, tartós megoldások

A fogtömés az úgynevezett „lyukas fog” problémájára jelent megoldást: a legtöbb ember átesett már rajta életében, hiszen a leggyakoribb fogászati eljárások közé tartozik. Általános tapasztalat azonban, hogy a beavatkozás gyakorisága ellenére ki ezért, ki azért retteg a fogtöméstől. 

A rossz emlékű, veszélyes amalgám vagy a fájdalmas procedúra szerencsére már a múlté – nálunk, a Budapest Dentcare rendelőben legalábbis biztosan. Tudjon meg többet és foglaljon hozzánk időpontot!
Időpontot kérek
Kompozit fogtömés
Fogtömés lépései

Mi az a fogtömés, és mikor van rá szükség?

A fogtömés az az eljárás, amellyel kezelhetők a szuvas (szuvasodás követeztében lyukas), vagy fiatalkorban letört fogakat. Az esztétikus fogtömés nemcsak fizikailag tölti ki a fogüreget, hanem kémiailag is rögzül a foganyaghoz – ezért tartós és stabil megoldás.

A fogtömés ismert típusai

Hagyományos tömés (kompozit tömés)
Korábban a fogak színétől elütő, biztonsági aggályokat felvető amalgám volt a töméseknél leggyakrabban alkalmazott anyag. Ma azonban a fogtömés során úgynevezett kompozit anyagot használunk, amely a fog színével és egyéni formájával tökéletesen összhangban alakítható.
Gyógyszeres tömés
Az ideiglenes tömések egyik típusa. Olyan esetekben alkalmazzuk, amikor a fogideget fokozottan védeni kell a további fertőzésektől vagy az elhalástól.
Inlay tömés
Ha a szuvas fogrész eltávolítása után nagyobb az anyaghiány, mint amilyet hagyományos töméssel pótolni lehetne, úgynevezett inlay tömés (inlay betét) alkalmazását javasoljuk. Ez egy szilárd, extra kemény műanyag, vagy kerámia fogbetét, amelyet fogtechnikus készít, lenyomat alapján, és ragasztással rögzíthető.
Ideiglenes tömés
Általában gyökérkezelés vagy fogpótlási eljárások során alkalmazzuk. Az ideiglenes tömés célja, hogy védje a fog érzékeny területeit, a kezelés lezárultáig.
Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás
Tökéletes mosoly - BP Dentcare Fogászat

A fogtömés menete rendelőnkben

1: Részletes vizsgálat

Mindenekelőtt felmérjük a páciens állapotát, és személyre szabott módon megtervezzük a kezelést. A felmerülő kérdésekre részletesen válaszolunk.

2: Érzéstelenítés

Fontos számunkra, hogy kezeléseink fájdalommentesek legyenek – így természetes, hogy a fogtömés folyamatát is helyi érzéstelenítéssel kezdjük . 

3: Kofferdam izolálás felhelyezése

Amennyiben a páciens előzetesen beleegyezik, a fogtömést kofferdam izolálással végezzük. Ez annyit jelent, hogy a kezelés előtt egy speciális gumilepedőt illesztünk a szájüregbe, amely elszigeteli, más néven izolálja a kezelt fogat. Az eljárás számos előnnyel jár. Mivel teljesen elzárja a fogat a párától és az esetleges vértől, védi a fertőtlenített területet a nyál baktériumaitól és megakadályozza, hogy fertőtlenítő jusson a szervezetbe. Nedvesség hiányában a kémiai kötés ráadásul jobb minőségben köt, így a kofferdam izolálással készült tömés tartósabb lesz. Az eljárásnak köszönhetően attól sem kell tartanunk, hogy a kezelés során alkalmazott, kellemetlen ízű anyagok a szájba kerülnek.

4: Szuvas dentin eltávolítása

A kiválasztott műszerekkel eltávolítjuk a fogbél felpuhult, szuvas szövetrészeit.

5: Fertőtlenítés

A fertőtlenítés során elpusztítjuk a szuvas fogban megtelepedett baktériumokat.

6: Alábélelő anyag elhelyezése

Annak érdekében, hogy védjük a fogbelet, vékony rétegekben alábélelő anyagot helyezünk a dentin fogbélhez közel eső felületére.

7: Esztétikus, kompozit tömőanyag elhelyezése

Hogy minimalizáljuk a zsugorodás mértékét, rétegenként visszük be az esztétikus kompozit tömőanyagot, amelyet kék fényű lámpával (úgynevezett katalizátorral) világítunk meg. A kék fény hatására a tömőanyag 10-20 másodpercen belül megkeményedik. 

8: A tömőanyag egyénre szabott alakítása

A tömőanyag viszkózus, gyurmához hasonló konzisztenciájú, lehet formázni. Így mielőtt a  tömőanyagot megszilárdítjuk, a tömést teljesen a fog anatómiája szerint alakítjuk (egyénre jellemző csücskök, barázdák), hogy az színben és formában megegyezzen az Ön saját fogával.

9: Harapás tökéletesítése

Beállítjuk a harapási kontaktpontokat, hogy az esztétika mellett a harapási funkció is tökéletes legyen.

10: Polírozás

Végül a kifogástalan esztétikum és kényelmes használat érdekében fényesre polírozzuk a tömés felszínét.

Fogtömés: ezért érdemes a Budapest Dentcare rendelőt választani

Tapasztalt és lelkiismeretes szakemberek várják rendelőnkben. A Budapest Dentcare csapatát magasan képzett, tudásukat folyamatosan fejlesztő fogszakorvosok, szájsebész szakorvosok és dentálhigiénikusok alkotják. Rendelőnk vezetője, Dr. Deák György +30 éves sikeres pályafutásával és nemzetközi tapasztalatával biztosítja a csapat szakmai kiválóságát.
Tőlünk egészséges fogakkal és kellemes élményekkel távozhat
Fogászat? Kellemes élmények? Sokan – korábbi rossz tapasztalataik miatt – meg vannak győződve arról, hogy ez a két fogalom teljességgel összeegyeztethetetlen. A Budapest Dentcare szakembereinek feltett célja, hogy végleg eloszlassa a páciensek fogászattal kapcsolatos félelmeit. Ennek érdekében mindent meg is teszünk: orvos és dentálhigiénikus kollégáink egyaránt kedvesek és barátságosak, az eljárás során pedig korszerű érzéstelenítést alkalmazunk, hogy a beavatkozások a lehető leginkább fájdalommentesek legyenek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy rendelőnk csendes, békés, kertvárosi családi házas övezetben helyezkedik el, így az utcáról beszűrődő zajok nem fokozzák az esetleges stresszt.
Csak Önre figyelünk – maximálisan!
Rendelőnkben alapvető gyakorlat, hogy pácienseinkkel alaposan megvitatjuk a kezelés minden részletét. Nálunk nincsenek homályos részletek vagy megválaszolatlan kérdések! Kizárólag akkor vagyunk ugyanis elégedettek, ha minden páciensünk elégedetten, tökéletes eredménnyel hagyja el rendelőnket. Ezért kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy részletes kivizsgálást hajtsunk végre, és személyre szabott kezelési tervet készítsünk.
Központi elhelyezkedés
A Budapest Dentcare csupán 5 perc sétára található a város egyik legkönnyebben megközelíthető közlekedési csomópontjától, az Örs vezér terétől!

Ha tömegközlekedéssel érkezne, leginkább a

2-es (piros) metrót,
a 8-as vagy a 9-es HÉV-et,
a 80-as, 81-es és 82-es trolit, valamint
a 3-as, 62-es és 62A jelű villamosokat
a 31, 32-es, 45, 131, 144, 174-es buszt ajánljuk.

Rendelőnk ugyanakkor számos helyi és helyközi buszjárattal is megközelíthető. Autóval is kényelmesen érkezhet: a rendelő előtt, illetve az utcában ingyenes a parkolás.

Gyakran ismételt kérdések

A fogtömés érzéstelenítéssel történik, így fájdalom helyett csak minimális kellemetlenséggel jár. Mélyen szuvas fog esetén ugyanakkor a tömés után rövid ideig előfordulhat, hogy a páciens érzékenységet tapasztal.

Ezek a kifejezések a gyakorlatban azt jelzik, hogy a fog hány oldalát érinti a tömés. A legtöbb esetben a rágófog közepén keletkezik szuvasodás okozta lyuk – ez egy példa az 1 felszínű tömésre. A komplikáltabb esetek (például oldalt, két fog között kialakult lyuk, vagy front fog) igényelnek 2 vagy 3 felszínű fogtömést.

A kompozit tömés néhány másodperc alatt megköt – így elég csak annyit várni, amíg elmúlik az érzéstelenítő hatása.

Az eljárás során a kezelt fogat egy speciális gumilepedő segítségével izoláljuk, azaz elszigeteljük. Így minimálisra csökken az alászuvasodás esélye, és kevesebb kellemetlenséggel jár a kezelés.

A tévhitekkel ellentétben a modern amalgám tömések esetén nem kell higany szivárgástól tartanunk – ezért, ha néhány éve készült amalgám tömésünk jól záródik, nem feltétlenül indokolt a cseréje. Ha a tömés 8 évnél régebben készült és kétségei vannak a biztonságával kapcsolatban, vagy egyszerűen csak esztétikusabb megoldásra vágyik, ajánlott cserélni kompozit anyagra, amely egy esztétikus fogtömés.

Egyáltalán nem! Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a nálunk készült fogtömések mindegyike tökéletesen illeszkedjen a páciensek fogszínéhez, és pontosan kövesse az fog egyéni formáját, hogy az Ön tömése láthatatlan legyen.

Pácienseink visszajelzései

Az tetszik a legjobban, hogy mindent megtesznek, hogy fájdalommentesek legyenek a kezelések, mindezt kellemes környezetben és ami még nagyon fontos, hogy nagyon kedvesek a páciensekkel.
- G. Nikoletta
Minden szempontból tökéletes. Kedves emberek, modern eszközök, kifogástalan szolgáltatás!
- K. Evelyn
Lézeres fogfehérítésre jelentkeztem. Nagyon kedves, figyelmes, korrekt, szakmailag precíz, profi hozzáállást tapasztaltam Brigitől. Csak ajánlani tudom!
- F. Eszter
Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt szeretne?
Kérjen időpontot fogászatunkra!
©  2023 Budapest Dentcare Kft.
Website by
Marketing21
crossmenu