Fogtömés: esztétikus, tartós megoldások

A fogtömés az úgynevezett “lyukas fog” problémájára jelent megoldást: a legtöbb ember átesett már rajta életében, hiszen a leggyakoribb fogászati eljárások közé tartozik. Általános tapasztalat azonban, hogy a beavatkozás gyakorisága ellenére ki ezért, ki azért retteg a fogtöméstől. A rossz emlékű, veszélyes amalgám vagy a fájdalmas procedúra szerencsére már a múlté – nálunk, a Budapest Dentcare rendelőben legalábbis biztosan. Tudjon meg többet és foglaljon hozzánk időpontot!

Kompozit fogtömés

Mi az a fogtömés, és mikor van rá szükség?

A fogtömés az az eljárás, amellyel kezelhetők a szuvas (szuvasodás követeztében lyukas), vagy fiatalkorban letört fogakat. Az esztétikus fogtömés nemcsak fizikailag tölti ki a fogüreget, hanem kémiailag is rögzül a foganyaghoz – ezért tartós és stabil megoldás.

Fogtömés lépései

A fogtömés ismert típusai

Hagyományos tömés (kompozit tömés)

Korábban a fogak színétől elütő, biztonsági aggályokat felvető amalgám volt a töméseknél leggyakrabban alkalmazott anyag. Ma azonban a fogtömés során úgynevezett kompozit anyagot használunk, amely a fog színével és egyéni formájával tökéletesen összhangban alakítható.

Inlay tömés

Ha a szuvas fogrész eltávolítása után nagyobb az anyaghiány, mint amilyet hagyományos töméssel pótolni lehetne, úgynevezett inlay tömés (inlay betét) alkalmazását javasoljuk. Ez egy szilárd, extra kemény műanyag, vagy kerámia fogbetét, amelyet fogtechnikus készít, lenyomat alapján, és ragasztással rögzíthető.

Ideiglenes tömés

Általában gyökérkezelés vagy fogpótlási eljárások során alkalmazzuk. Az ideiglenes tömés célja, hogy védje a fog érzékeny területeit, a kezelés lezárultáig.

Gyógyszeres tömés

Az ideiglenes tömések egyik típusa. Olyan esetekben alkalmazzuk, amikor a fogideget fokozottan védeni kell a további fertőzésektől vagy az elhalástól.

A fogtömés menete rendelőnkben

1: Részletes vizsgálat

Mindenekelőtt felmérjük a páciens állapotát, és személyre szabott módon megtervezzük a kezelést. A felmerülő kérdésekre részletesen válaszolunk.

2: Érzéstelenítés

Fontos számunkra, hogy kezeléseink fájdalommentesek legyenek – így természetes, hogy a fogtömés folyamatát is helyi érzéstelenítéssel kezdjük . 

3: Kofferdam izolálás felhelyezése

Amennyiben a páciens előzetesen beleegyezik, a fogtömést kofferdam izolálással végezzük. Ez annyit jelent, hogy a kezelés előtt egy speciális gumilepedőt illesztünk a szájüregbe, amely elszigeteli, más néven izolálja a kezelt fogat. Az eljárás számos előnnyel jár. Mivel teljesen elzárja a fogat a párától és az esetleges vértől, védi a fertőtlenített területet a nyál baktériumaitól és megakadályozza, hogy fertőtlenítő jusson a szervezetbe. Nedvesség hiányában a kémiai kötés ráadásul jobb minőségben köt, így a kofferdam izolálással készült tömés tartósabb lesz. Az eljárásnak köszönhetően attól sem kell tartanunk, hogy a kezelés során alkalmazott, kellemetlen ízű anyagok a szájba kerülnek.

4: Szuvas dentin eltávolítása

A kiválasztott műszerekkel eltávolítjuk a fogbél felpuhult, szuvas szövetrészeit.

5: Fertőtlenítés

A fertőtlenítés során elpusztítjuk a szuvas fogban megtelepedett baktériumokat.

6: Alábélelő anyag elhelyezése

Annak érdekében, hogy védjük a fogbelet, vékony rétegekben alábélelő anyagot helyezünk a dentin fogbélhez közel eső felületére.

7: Esztétikus, kompozit tömőanyag elhelyezése

Hogy minimalizáljuk a zsugorodás mértékét, rétegenként visszük be az esztétikus kompozit tömőanyagot, amelyet kék fényű lámpával (úgynevezett katalizátorral) világítunk meg. A kék fény hatására a tömőanyag 10-20 másodpercen belül megkeményedik. 

8: A tömőanyag egyénre szabott alakítása

A tömőanyag viszkózus, gyurmához hasonló konzisztenciájú, lehet formázni. Így mielőtt a  tömőanyagot megszilárdítjuk, a tömést teljesen a fog anatómiája szerint alakítjuk (egyénre jellemző csücskök, barázdák), hogy az színben és formában megegyezzen az Ön saját fogával.

9: Harapás tökéletesítése

Beállítjuk a harapási kontaktpontokat, hogy az esztétika mellett a harapási funkció is tökéletes legyen.

10: Polírozás

Végül a kifogástalan esztétikum és kényelmes használat érdekében fényesre polírozzuk a tömés felszínét.

Fogtömés árak

Az esztétikus tömés pontos ára mindig a páciens egyedi állapotától függ. Az egyes tételek költségeit árlistánkon megtekintheti.

Fogtömés: ezért érdemes a Budapest Dentcare rendelőt választani.

Tapasztalt és lelkiismeretes szakemberek várják rendelőnkben

A Budapest Dentcare csapatát magasan képzett, tudásukat folyamatosan fejlesztő fogszakorvosok, szájsebész szakorvosok és dentálhigiénikusok alkotják. Rendelőnk vezetője, Dr. Deák György +30 éves sikeres pályafutásával és nemzetközi tapasztalatával biztosítja a csapat szakmai kiválóságát.

Csak Önre figyelünk – maximálisan!

Rendelőnkben alapvető gyakorlat, hogy pácienseinkkel alaposan megvitatjuk a kezelés minden részletét. Nálunk nincsenek homályos részletek vagy megválaszolatlan kérdések! Kizárólag akkor vagyunk ugyanis elégedettek, ha minden páciensünk elégedetten, tökéletes eredménnyel hagyja el rendelőnket. Ezért kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy részletes kivizsgálást hajtsunk végre, és személyre szabott kezelési tervet készítsünk.

Esztétikus tömés

Tőlünk egészséges fogakkal és kellemes élményekkel távozhat

Fogászat? Kellemes élmények? Sokan – korábbi rossz tapasztalataik miatt – meg vannak győződve arról, hogy ez a két fogalom teljességgel összeegyeztethetetlen. A Budapest Dentcare szakembereinek feltett célja, hogy végleg eloszlassa a páciensek fogászattal kapcsolatos félelmeit. Ennek érdekében mindent meg is teszünk: orvos és dentálhigiénikus kollégáink egyaránt kedvesek és barátságosak, az eljárás során pedig korszerű érzéstelenítést alkalmazunk, hogy a beavatkozások a lehető leginkább fájdalommentesek legyenek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy rendelőnk csendes, békés, kertvárosi családi házas övezetben helyezkedik el, így az utcáról beszűrődő zajok nem fokozzák az esetleges stresszt.

Központi elhelyezkedés

A Budapest Dentcare csupán 5 perc sétára található a város egyik legkönnyebben megközelíthető közlekedési csomópontjától, az Örs vezér terétől!

Ha tömegközlekedéssel érkezne, leginkább a 

  • 2-es (piros) metrót,
  • a 8-as vagy a 9-es HÉV-et,
  • a 80-as, 81-es és 82-es trolit, valamint
  • a 3-as, 62-es és 62A jelű villamosokat 
  • a 31, 32-es, 45, 131, 144, 174-es buszt ajánljuk.

Rendelőnk ugyanakkor számos helyi és helyközi buszjárattal is megközelíthető. Autóval is kényelmesen érkezhet: a rendelő előtt, illetve az utcában ingyenes a parkolás.

Szabaduljon meg a szuvas fog okozta kellemetlenségektől és előzze meg a további problémákat: jelentkezzen be hozzánk!

Gyakran ismételt kérdések

Mennyire fájdalmas a fogtömés?

A fogtömés érzéstelenítéssel történik, így fájdalom helyett csak minimális kellemetlenséggel jár. Mélyen szuvas fog esetén ugyanakkor a tömés után rövid ideig előfordulhat, hogy a páciens érzékenységet tapasztal.

1 felszínű, 2 felszínű, 3 felszínű fogtömés: melyik mit jelent?

Ezek a kifejezések a gyakorlatban azt jelzik, hogy a fog hány oldalát érinti a tömés. A legtöbb esetben a rágófog közepén keletkezik szuvasodás okozta lyuk – ez egy példa az 1 felszínű tömésre. A komplikáltabb esetek (például oldalt, két fog között kialakult lyuk, vagy front fog) igényelnek 2 vagy 3 felszínű fogtömést.

Mikor lehet enni vagy inni fogtömés után?

A kompozit tömés néhány másodperc alatt megköt – így elég csak annyit várni, amíg elmúlik az érzéstelenítő hatása.

Kofferdam izolálás: mi ez, és miért előnyös?

Az eljárás során a kezelt fogat egy speciális gumilepedő segítségével izoláljuk, azaz elszigeteljük. Így minimálisra csökken az alászuvasodás esélye, és kevesebb kellemetlenséggel jár a kezelés.

Mikor fontos az amalgám tömés cseréje?

A tévhitekkel ellentétben a modern amalgám tömések esetén nem kell higany szivárgástól tartanunk – ezért, ha néhány éve készült amalgám tömésünk jól záródik, nem feltétlenül indokolt a cseréje. Ha a tömés 8 évnél régebben készült és kétségei vannak a biztonságával kapcsolatban, vagy egyszerűen csak esztétikusabb megoldásra vágyik, ajánlott cserélni kompozit anyagra, amely egy esztétikus fogtömés.

Feltűnő lesz mások számára, hogy egy vagy több fogam be van tömve?

Egyáltalán nem! Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a nálunk készült fogtömések mindegyike tökéletesen illeszkedjen a páciensek fogszínéhez, és pontosan kövesse az fog egyéni formáját, hogy az Ön tömése láthatatlan legyen.