Sinus lift (arcüreg emelés)

Az arcüreg emelés, azaz a sinus lift abban az esetben javasolt, ha a páciens arcüreg és szájüreg közötti csontállomány túl vékony, nem teszi lehetővé a szükséges implantátum beültetését a felső őrlőfog régióban. Ez a szájsebészeti eljárás megvastagítja az arcüreg és szájüreg közötti csontállományt, így segítve a megfelelő rágóképesség visszaállítását. Ha Ön is megbízható, magas szaktudással rendelkező szájsebész szakorvost keres, akkor kérjen időpontot rendelőnkbe!

Mit jelent a sinus lift?

A „sinus lift” az arcüreg emelés angol elnevezése. Ez egy olyan speciális csontpótlási technika, ami során az arcüreg csontos alapját csontpótló anyag használatával megemeljük. Ez azért szükséges, hogy a beültetendő implantátum műgyökere a műtét során stabilan rögzüljön és a műgyökér sikeresen be tudjon csontosodni, terhelhető legyen. Ugyanis a felső őrlőfogak helyére sok esetben nem tudunk implantátumot helyezni, mivel az ottani csont túl vékony. Ez lehet egyéni anatómia adottság miatt, de akár kialakulhat később is, gyulladt foggyökerek, vagy a fogeltávolítások következtében kialakuló csontfelszívódás miatt. Ha a felső állkapocs ebben a zónában elsorvad, akkor a szájüreg és arcüreg közötti csontállomány minimális, néha papírvékony. 

sinus lift
sinus lift

Arcüreg emelés, azaz csontpótlás

Az arcüreg emelés szájsebészeti szakorvosi feladatkör, azt csak szájsebész szakorvos végezheti.

Ha szájsebész szakorvosa megállapítja, hogy arcüreg emelés szükséges, akkor mindenképp egy megelőző antibiotikum kúrába kell kezdjen a páciens a műtét elött 3 nappal. Ugyanis az arcüreg nyálkahártyája minden esetben “fertőzött” területnek számít, illetve a beavatkozás során kisebb, úgynevezett mikrosérülések keletkezhetnekaz arcüreg nyálkaháttyáján.
Ha esetlen szezonális allergiában szenved, akkor okvetlenül érdemes a műtétet egy olyan időszakban elvégezni, amikor nincs allergia szezon.

A sinus lift műtét két típusa

A csontpótlás helyi érzéstelenítésben zajlik és két különböző módon juttatja a csontpótló anyagot a szájsebész szakorvos az arcüregbe, annak függvényében, hogy milyen vastag és minőségű a meglévő csontállomány.
A helyi érzéstelenítés mellett betegeink kérhetnek szedálást, vagy altatást is, annak érdekében, hogy a beavatkozás teljesen stresszmentes legyen.

Zárt arcüreg emelés

Abban az esetben alkalmazható ez a típusú beavatkozás, ha a hiányzó csontréteg 4 mm-nél vastagabb és/vagy a csont szerkezete elég kemény ahhoz, hogy a műtét során a műgyökeret stabilan tudjuk rögzíteni. Ilyenkor az implantációval egy időben elvégezhető a csontpótlás is. Az implantátum előfúrását követően, a furatokon keresztül töltjük fel a kívánt területet csontpótló anyaggal. Tapasztalt szájsebész szakorvos kollégáink kezében ez csak egy rövid lépés a fogbeültetés során, nem növeli meg sokkal a beavatkozás idejét és a páciens sem érez belőle semmit.

Nyitott sinus lift

Amennyiben a hiányzó csontréteg 4 mm-nél vékonyabb és a csont szerkezete nem elég kemény ahhoz, hogy a műtét során a műgyökeret stabilan tudjuk rögzíteni., kizárólag a nyitott arcüreg emelés technikájával lehetséges a beavatkozás. Ilyenkor az implantációt megelőzően, külön alkalommal kell elvégezni a csontpótlást. A műtét után pedig 6 hónapot kell várni a teljes csontátépülésig, majd csak ezt követően végezhető el a műgyökér beültetése.

A műtét során a felső állkapocsban az arcüreg külső falán egy kis csontablakot nyitunk, majd ezen a nyíláson keresztül töltjük fel a területet a csontpótló anyaggal. Ezt követően pedig membránnal zárjuk le a csontablakot, ezzel megakadályozva a csontpótló anyag felszívódását.
Szájsebészeti szakrendelőnk a szaktudásban és a minőségben nem ismer kompromisszumot, ezért a csontpótló anyagból a létező legjobb minőséget használjuk!

Sinus lift műtét után

A műtétet követően előfordulhat minimális fájdalomérzet, illetve duzzanat. Fájdalomcsillapító szedése javasolt az első néhány napban.  Amennyiben betartja a szájsebész által javasolt, műtét utáni teendőket, ez néhány nap alatt magától elmúlik. Ezek betartása a csontosodás szempontjából is elengedhetetlenek.
A pontos tennivalókról kollégánk minden esetben részletes tájékoztatást ad. 

Arcüreg emelés a Budapest Dentcare Fogászaton

Büszkék vagyunk arra, hogy rendelőnkben kizárólag magasan képzett és szaktudásukat folyamatosan fejlesztő szakemberek dolgoznak, így a lehető legmagasabb minőséget tudjuk nyújtani pácienseink számára. Emellett pedig minden általunk kezelt beteg maximális odafigyelésben részesül. Mindenki személyre szabott kezelési tervben és alapos kivizsgálásban részesítünk. Továbbá minden részletet alaposan megvitatunk és a kérdéseket is készséggel megválaszoljuk.

Ugyanis csak akkor vagyunk elégedettek, ha fogászatunkból mindenki hibátlan eredménnyel, jókedvűen, elégedetten távozik.

sinus lift

Ha profi fogászati kezelésre vágyik, jelentkezzen be hozzánk még ma!