Endodoncia, vagyis gyökérkezelés.

Fogakról szájbarágósan! A Budapest Dentcare blogja fogakról, fogászati és szájsebészeti eljárásokról, technológiákról, eszközökről, közérthetően.

 

Endodoncia, gyökérkezelés.

Dr. Tőkés Borbála, a Budapest Dentcare specialistája nap mint nap végez gyökérkezeléseket, ráadásul abszolút szakértőként szívesen meg is osztja velünk mindazt, amit tudni érdemes róla.

gyökérkezelés, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Gyökérkezelés

Mi fán terem a gyökérkezelés?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, először tisztázzuk a fog felépítését. Ha a tükör elé állva szemügyre vesszük fogainkat, akkor a fogak külső részét, vagyis a fogzománcot látjuk. A fogzománc alatt található a dentin, amely a fog alapállományát adó csonthoz hasonló szövet a fogzománc alatt. Ha még beljebb kerülünk, elérkezünk a fogbélhez, ami lényegében egy rostos kötőszövet vérerekkel, nyirokerekkel és idegekkel. Tehát kívülről befelé haladva: fogzománc – dentin – fogbél.

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során az elhalt vagy fertőzött fogbél mellett az érintett dentint is eltávolítjuk, a csatornát kitisztítjuk és végül egy hermetikusan záró gyökértömést helyezünk a preparált üregbe. Ezzel az eljárással hosszabbíthatjuk meg az adott fog szájüregi élettartamát, hogy továbbra is aktív szerepet játsszon fogsorunk részeként vagy a fogpótlás során legyen segítségünkre.

Alaposság. A gyökérkezelés sikerének fontos része.

A kezelés kedvező hosszú távú prognózisához elengedhetetlen, hogy maradéktalanul eltávolítsuk a megfertőződött fogszöveteket. Erre manapság már kézi és gépi eszközök is rendelkezésünkre állnak. A csatorna megmunkálása alatt nagyon fontos,hogy kellő figyelmet és időt fordítsunk a munkaterületünk átmosására. Ez nem csak azért lényeges, mert a preparálás során törmelék keletkezik a csatornában, hanem a különböző átöblítőfolyadékok kedvező kémiai tulajdonságait kihasználva nagyban hozzájárulhatunk a fertőzés elkerüléséhez vagy megszüntetéséhez. Manapság az irrigáló folyadékok között is válogathatunk, kezeléseink során többet is alkalmazunk a lehető legalaposabb fertőtlenítés érdekében.

A gyökérkezelés happy end-je: hermetikus lezárás.

Miután megfelelő alakúra és méretűre preparáltuk a gyökércsatornát és az átmosó folyadékokkal optimális környezetet hoztunk létre, következhet a definitív gyökértömés. Ezzel véglegesen és hermetikusan lezárjuk a fogcsatorna rendszerét és megszüntetjük a kommunikációt a szájüreg és a gyökércsúcs körüli terület között. A gyökértömést a kezelés végén egy periapicalis (“kis”) röntgennel ellenőrizzük.

A gyökérkezelés megkoronázása.

Miután a terápiát sikeresnek ítéljük, következhet a fog koronai ellátása. Erre számos lehetőség adott az egyszerű töméstől egészen a koronáig, attól függően, hogy mennyi foganyagvesztéssel járt a kezelés.

gyökérkezelés, korona, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Korona

Gyökérkezelés fájdalom nélkül.

Rendelőnkben számos eszköz nyújt segítséget, hogy a legmodernebb kezelést nyújthassuk pácienseinknek. A régi berögződéssel ellentétben, a gyökérkezelések már nem kell fájdalmasak legyenek, profi csapat és nyugodt környezet várja Önöket.

gyökérkezelés, Dr. Tőkés Borbála, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Dr. Tőkés Borbála

Dr. Tőkés Borbála

Fogászati és szájsebészeti kezelések teljes biztonságban!

Rendelőnkben a legszigorúbb protokoll szerint végezzük munkánkat és mindent megteszünk, hogy Ön a lehető legnagyobb biztonságban legyen a kezelések során.

A pontos részletekért tekintse meg Facebook posztunkat!

 

Izolálás a fogászatban

Fogakról szájbarágósan! A Budapest Dentcare blogja fogakról, fogászati és szájsebészeti eljárásokról, technológiákról, eszközökről, közérthetően.

 

Az izolálás lehetőségei a fogászatban.
Egy újabb kifejezés, amelyet egészen biztosan hallottak már azok, akik valaha részt vettek fogászati kezelésen. Dr. Tőkés Borbála, a Budapest Dentcare fiatal és tehetséges fogorvosa nem csak jól ismeri, de napi szinten alkalmazza is munkája során. Lássuk, pontosan mit takar az izolálás!

Mit jelent az izolálás pontosan?
Izolálásnak a fogászatban azt nevezzük, amikor a műtéti terület védjük a nem kívánt nedvességtől (nyál, vér, kilélegzett levegő páratartalma) és fertőzésektől (szájüregben előforduló mikroorganizmusok).

Hány típusát különböztetjük meg az izolálásnak?
Az izolálásnak két típusát alkalmazzuk a fogászatban, a relatív és az abszolút izolálást. A relatív izolálással csak a nyáltól tudjuk megóvni a műtéti területünket, a teljes szárazság nem garantálható. Legelterjedtebb eszközei a vattarollni, a nyálszívó és egy nagyobb teljesítményű elszívó (exhaustor). Egyes egyszerűbb beavatkozásoknál ez is elegendő tud lenni, de rendelőnkben, amikor csak lehetséges, előnyben részesítjük az abszolút izolálás adta lehetőségeket.

izolálás, izoláció, fogászat, budapest dentcare

Izolálás

Kofferdam, a tökéletes izolálás eszköze.
A kofferdam egy vékony gumilepedő, mellyel egy vagy több fog izolálható. A kezelések során a gumilepedőt kis kapcsokkal rögzítjük a fogakhoz. Ezzel a módszerrel nem csak jobb hozzáférést biztosítunk magunknak, hanem óvjuk a pácienst is a különböző anyagok és eszközök lenyelésétől, belélegzésétől.

izolálás, izoláció, fogászat, kofferdam, budapest dentcare

Kofferdam

Izolálás a tartósabb eredményért.
Endodoncia, vagyis gyökérkezelés során szinte kivétel nélkül használjuk, hogy a gyökércsatornákat megfelelő környezetben tudjuk megmunkálni és fertőtleníteni. Tömések és betétek készítésénél is alkalmazzuk, mivel a legtöbb anyag, amivel dolgozunk, rendkívül nedvességérzékeny. A gumilepedő által magasabb minőségű munkát és tartósabb eredményt tudunk biztosítani pácienseinknek. Használata egyre elterjedtebb, mivel gyakorlott kezekben lerövidíti a kezelési időt és a páciens mellett védi a kezelőszemélyzet egészségét is.

Dr. Tőkés Borbála

izolálás, Dr. Tőkés Borbála, budapest dentcare

Dr. Tőkés Borbála

Fogászati és szájsebészeti kezelések teljes biztonságban!
Rendelőnkben a legszigorúbb protokoll szerint végezzük munkánkat és mindent megteszünk, hogy Ön a lehető legnagyobb biztonságban legyen a kezelések során.
A pontos részletekért tekintse meg Facebook posztunkat!

Őssejtterápia a szájsebészetben Bone Albuminnal

Őssejtterápia a szájsebészetben Bone Albuminnal

Szájsebészeti szakrendelőnk mindennapos csontbeültetéssel járó kezelései során a vér egy specifikus struktúr-fehérjét a szérum albumin vért használja, amely elengedhetetlenül szükséges az őssejtek szaporodásához. A beültetés után a csontvelői őssejtek hamarabb megtapadnak és gyorsabban osztódnak, nagyobb intenzitással indítják el a csontgraft ( csontpótló anyag + kialakult vérrög ) átépülését.

Foghúzást követően az extrakciós üregben alkalmazva a szérum albumint a csontosodás eredményekén magas sűrűségű csont képződik, mely jól terhelhető, optimális stabilitást ad a későbbi implantátum beültetés során.

A szérumfehérje ideális csontpótló vázanyaga

A csontpótló vázanyag lehet:

  • ásványi alapú, szintetikus (pl hidroxilapatit, vagy tricalcium foszfát)
  • állati szövetből származó
  • humán (emberi) eredetű u.n. allograft
  • illetve a páciens saját testének más részéből (koponya, csípőlapát, állcsont más területei, külső lábszárcsont,…) eltávolított un allograft, mely ugyan a legjobb megoldást jelentené szájsebészeti csontpótlás tekintetében, de a kétszeres műtéti kockázat miatt kerülendő, és egy jó allograft esetén szükségtelen megterhelés.

A szérum albumin őssejtterápiás csontindukciós és termelő vázanyag kiválasztáshoz a korábban felsorolt csontpótló vázanyagokat vontak be a kutatók szérum fehérjével. Az ásványi agyag és állati csontgraft nem tette lehetővé a sejtek kitapadását a felületre. Kizárólag a humán szérum albumin bevonatú humán vázanyagot (allograft) alkalmazva tapadt ki csont elősejt (őssejt) a vázhoz, ezek a sejtek visszanyerték csonttermelő képességüket, illetve az első 18 napban ezen csonttermelő sejtek száma folyamatosan nőtt, gyorsítva és intenzívebbé téve a csontosodási folyamatot (pl. foghúzás után a csontveszteség minimális).

 

 Dr Deák György

Gyökérkezelt fogak helyreállítása

Gyökérkezelésre általában súlyosan szuvas, letört, elhalt vagy balesetet szenvedett fogak szorulnak, annak érdekében, hogy elkerüljük az eltávolításukat. A meggyengült, fertőzött fogszöveteket első lépésként el kell távolítani. Mindemellett maga a gyökérkezelés folyamata is valamennyi fogszövet elvételével jár, mivel hozzáférést kell biztosítani a gyökércsatornákhoz, és meg is kell munkálni azokat. Belátható tehát, hogy a fogak végleges helyreállításához különböző mértékben sérült fogakkal kell szembenézni. Tekintsük át, hogy a kezelés folytatásaként mikor, milyen módon lehet egy fogat ellátni:

Legegyszerűbb eset, amikor a fog nagy része ép, egyedül a rágófelszínen, vagy metszőfogaknál a szájüregi felszínen van kismértékű anyaghiány. Ilyenkor elég hagyományos tömést alkalmazni, hiszen megfelelően erős maradt a fog.

Rágófogak esetében, ha már hiányzik egy vagy több oldalfala a fognak, illetve a rágófelszínen is nagy a károsodás mértéke, de még azért található bizonyos mennyiségű ép foganyag is, a legoptimálisabb megoldás a direkt vagy az indirekt betét. Mivel a hátsó fokozott terhelésnek vannak kitéve, ezzel a pótlástípussal lehet megelőzni, hogy a későbbiekben letörjenek.

Másik megoldás, ami alkalmazható nagyfokú károsodásnál, a korona, amely készíthető miden fogtípusra. Teljesen körbevéve a fogkoronát szintén megvédi a maradék fogat a további károsodástól, viszont előkészítéséhez adott esetben ép foganyag elvételére is szükség lehet.

A legnagyobb mértékű anyaghiányokkor előfordulhat, hogy gyökércsapot is alkalmazni kell. Ez arra szolgál, hogy kellő stabilitást biztosítson a rá kerülő felépítmény számára, amely biztos alapot nyújthat egy koronához.

A gyökérkezelésnek tehát igazából akkor van értelme, ha utána a fog koronai részének visszaadjuk minden funkcióját. Azonban mielőtt nekiállnánk a fog megmentésének, el kell döntenünk, hogy a gyökérkezelés után helyreállítható e a fog koronai része, és ha igen, milyen módon érdemes azt megtenni. Emiatt a koronai ellátást mindig az adott helyzethez mérten kell mérlegelni és lehetőleg a legoptimálisabbat kiválasztani, hogy az minden tekintetben tartós legyen, és hosszú évekig szolgálja a pácienst.

fogorvos  Dr Jámbor Ákos

Otthoni fogfehérítés

Otthoni fogfehérítés

A rendszeresen fogyasztott kávé, vörösbor, tea, és más színes ételek hatása miatt fogaink elszíneződhetnek, illetve a dohányzás is felelős a nem kívánt elszíneződés miatt. A professzionális rendelői fogfehérítés mellé időnként, ha a napi szokások megkívánják, ajánljuk az otthon használható fogfehérítő készletet. Ezzel a rendelőben elért fehérség még tovább megtartható.

Az otthoni fogfehérítés egy puha sínnel történik, a rendelőben a fogakról lenyomatot veszünk, majd arra elkészül a sín.

Ebbe a sínbe kell egy kevés fehérítő anyagot tenni, ahogy felhelyezzük a fogakra az anyag elterül benne. Ezt a fogfehérítő anyagot fogászati rendelőkben lehet beszerezni. Ha az ínyre kerülne a zselé azt töröljük le, mert irritációt okozhat.

Addig kell ismételni a kezelést amíg a kívánt árnyalatot el nem érjük. Ez az otthoni kezelés 1-2 hét, de akár több idő is lehet. A sínt otthon, akár a szabadidőnkben is használhatjuk.

Ezzel a fajta fehérítési módszerrel kis mértékű fehéredés érhető el, vagy a professzionális rendelői fogfehérítés hatását tudjuk szinten tartani.

Fontos azonban tudni, hogy a töméseket, koronákat nem fehéríti ez az eljárás sem, és a kezelés előtt érdemes egy professzionális fogkőleszedés és fogászati ellenőrzés.

A kezelés alatt és azt követően 10 napig minimum kerülni kell a színes ételeket, italokat, a dohányzást, hogy a kezelés tartós maradjon.

otthoni fogfehérítésPorgesz Brigitta

Az érzéstelenítésről

Páciensek többségének a legfőbb panasza a fogfájdalom lehet, amiről tudni érdemes, hogy súlyos esetben az egyik legerősebb fájdalomérzet, ami a szervezetben felléphet. A fog nagyon érzékeny volta miatt kulcskérdés, hogy a fogászati kezelések érzéstelenítésben történjenek. Sokan azért félnek fogorvoshoz járni, mert az a kép él bennük, hogy a fogorvos fájdalmat fog okozni nekik. Táplálják ezeket a félelmeket korábbi rossz tapasztalatokból, sztereotípiákból.

Egy 21. századi rendelőben azonban elérhető akár a teljesen fájdalommentes beavatkozás is. Beleértve sokak másik félelmét, az érzéstelenítést is. Mi is arra törekszünk, hogy a kezelés a lehető legkevésbé legyen megterhelő és kellemetlen a pácienseink számára. Éppen ezért, az olyan beavatkozásokat, amelyeknél fennáll a veszélye annak, hogy fájdalmat válhatnánk ki vele, minden esetben érzéstelenítés előzi meg.

Ehhez először egy ízesített érzéstelenítő zselét kenünk az ínyre, hogy már a következő lépés, a tűvel való szúrást se érezze a beteg. Ezt követi a mindenki által ismert szuri, amit először csak közvetlenül az íny alá fecskendezünk, majd fokozatosan haladunk a mélyebb szövetek felé. Igyekszünk a lehető legvékonyabb tűket is használni, így mindebből alig érez valamit a páciens. Maga az injekciós oldat, amit használunk az Ultracain, amely a szélesebb körben ismert Lidocainnál egy erősebb szer, így minden feltétel adott ahhoz, hogy a fogászati beavatkozást ne egy traumaként élje meg a betegünk.

Akiknek ezek a feltételek sem elég megnyugtatóak, hogy alávessék magukat a kezelésnek, lehetőség van rendelőnkben éber szedálás alatti ellátásra is.

fogorvos Dr Jámbor Ákos

Betört gyökérkezelő műszerek eltávolítása

 

Gyökérkezelések során sajnálatos módon megesik időnként, hogy a gyökércsatorna megmunkálásakor az ott használt eszköz eltörik. Ez számos okból bekövetkezhet, amelyeket a kezelést végző orvos igyekszik is szem előtt tartani és megelőzni, mégis előfordul, hogy minden igyekezet ellenére eltörik a műszer. Ebből a páciens ritkán érzékel bármit is, a későbbiekben sem szokott minden esetben panaszt okozni, mégis, ha megvan rá a lehetőség, érdemes őket eltávolítani. Ennek számos technikája ismert.

Első lépésként mindenképp egy röntgenfelvételen kell lokalizálni a betört műszer helyzetét és tájékozódni a körülményekről. Itt dől el, hogy egyáltalán van e esélye a sikeres kivételnek. Amennyiben van, egy módszert kell választani, amivel megkíséreljük kiszedni. Ez történhet másik csatornapreparáló eszközzel, ultrahang segítségével, illetve, ha könnyen megközelíthető helyen van, csipesszel, vagy külön ilyen célokra kifejlesztett műszereltávolító szettekkel (trepánok, hurkok, tubusok) lehet a beavatkozást végezni. Bármelyikkel is próbálkozunk, szükség van megfelelő nagyításra és megvilágításra, amikkel növelhető a hatékonyság.

Tisztában kell lenni vele tehát, hogy a gyökérkezelések kockázataiba beletartozik a műszerek törése. Viszont látni azt, hogy számos lehetőség áll az orvos rendelkezésére, többek között rendelőnkben is, elég csak az új, modern fogászati mikroszkópunkat megemlíteni. Azonban azt is érdemes tudni, hogy nem fog minden egyes alkalommal sikerrel zárulni ez a beavatkozás. Ilyen esetben nem lehet kiszedni műszert, szóba jöhet annak a csatornában hagyása, sebészi beavatkozások és a fog eltávolítása is.

fogorvos Dr Jámbor Ákos

A gyökérkezelés menete

A gyökércsatorna terápiája a fogmegtartó kezelések egyik alapköve. A mai fogászati trendek egyre inkább a fogak megőrzésére koncentrálnak, jelentőségét mi sem mutatja jobban, minthogy a becslések szerint évente több mint 22 millió endodoncia beavatkozást végeznek el, ami az 1970-es évekhez képest megnégyszereződött. Tekintsük át, hogy nagyvonalakban milyen lépésekből is áll egy fog gyökérkezelése.

Az egész folyamat egy vizsgálattal kezdődik, amelyben az orvos megállapítja a gyökérkezelés szükségességét. Ehhez a fogazat állapotának több szempont szerinti vizsgálata mellett figyelembe veszi a páciens panaszait, kórelőzményét, illetve kiegészítő vizsgálatokat végez, leggyakrabban röntgenfelvételt. Amint megvan a diagnózis, és a körülmények is azt mutatják, hogy érdemes a fog megtartásáért küzdeni, elkezdődhet a fog valódi kezelése.

Első lépésként érzéstelenítés, izolálás történik, majd a fogszövetek előkészítése után zajlik a fogbél és a gyökércsatornák feltárása, kitisztítása. Amennyiben sikerült az egész csatornarendszert megfelelően megmunkálni és fertőtleníteni, illetve panasz- és tünetmentes a fog, megtörténhet a fogbél 3 dimenziós lezárása a gyökértömő anyagokkal. Ezt követően jön befejező lépésként látványos folyamatként a fog koronai részének helyreállítása, amely megmaradt foganyag függvényében sokféle módon történhet. Minden egyes lépéshez számos eszköz, anyag és technika áll rendelkezésünkre, fogászati mikroszkóp, gépi gyökércsatorna tágító, diódalézer, hogy a lehető legjobb eredményt tudjuk elérni

Természetesen a fentiekkel leegyszerűsítve tekintettük át a folyamatot, számos nehézség, váratlan esemény, komplikáció övezheti ezt az utat, egyéb beavatkozásokra is szükség lehet, de összességében megfelelő felkészültség esetén a gyökérkezelések több mint 90%-a sikeres lehet. Emiatt a mai modern felfogás szerint a fogeltávolítást amennyiben lehetséges igyekszünk elkerülni.

Tudjon meg többet a modern gyökérkezelésről!

fogorvos Dr Jámbor Ákos

A fogelvesztés következményei

Vannak esetek, mikor már nincs lehetőségünk megmenteni egy fogat, és nem marad más hátra, mint a foghúzás. Sajnos az újonnan képződött foghiány újabb megoldandó problémákat szülhet. Célszerű mielőbb pótoltatni azokat, sőt már a fog eltávolítása előtt fel kell állítani egy hiányt pótló stratégiát, és ennek megfelelően beütemezni a foghúzást.

Jómagamból kiindulva tudom jól, hogy sokszor kényelmesebb és vonzóbb a problémák halogatása. Azonban az időhúzás nagymértékben megnehezíti-adott esetben ellehetetleníti- a korrekt fogpótlás készítését.

Hogy miért?

Mert a szájüregünk, s benne a fogak egy folyamatosan változó, adott szituációhoz alkalmazkodó rendszer részét képezik. Még ha nem is vesszük észre, fogaink folyamatos mozgásban, helyezkedésben vannak. Éppen ezért, ha az elvesztett foggal szemközti fognak nincs párja a rágás során, sajnos kiemelkedik a helyéről, és a fogak már nem egy síkban helyezkednek el. Ebből adódóan a pótlás készítése sokkal nehezebb. Ugyanennek a jelenségnek köszönhető, hogy a foghiánnyal szomszédos fogak be fognak dőlni a hézag felé. Ez a csiszolásnál újabb nehézséget jelenthet, tovább csökken a pótlás számára szükséges hely.

A fogakon túl az íny és a csont is próbál alkalmazkodni az újonnan létrejött helyzethez. Sokan nem tudják, de a csont is hasonlóképpen működik, mint az izom. Ha nem használjuk – vagyis a rágóerő nem tevődik át a csontra a fogak által- ugyanúgy elkezd sorvadni, mint egy sérülés következtében sokáig pihentetett izom. Ez a folyamat sajnos kulcsfontosságú az implantátumos pótlásokhoz és a hídpótlásokhoz egyaránt.

Inkább győzzük le ma a verebet, mint, hogy holnap egy túzokkal kelljen szembenéznünk. Személyre szabott kezelési terv készítéséhez és egy átfogó pótlási stratégia felállításához keressen fel minket bizalommal.

Tudjon meg többet a fogpótlásokról!

fogorvos Dr Buknicz Dalma

Kofferdam izolálásról

A kofferdám (nyálrekesz, gumilepedő) használata a 21. századi fogorvoslás egyik elengedhetetlen kellékévé vált, mégis arányaiban egyelőre viszonylag kevesen használják hazánkban. Mely kezelésekhez szükséges és miért fontos az alkalmazása?

Korábban a kezelendő fogat és környékét relatív izolálás keretin belül vattarollnikkal, nyálszívóval védték a nem kívánatos nedvességtől, fertőzésektől, idegen anyagoktól. Ezt azonban sok beavatkozásnál ma már nem tekintjük elegendőnek, abszolút izolálásra van szükségünk. Ennek az egyik legfontosabb kelléke a kofferdám. Ez egy gumilepedő, amelyen ejtett apró lyukon áthúzzuk a védeni kívánt fogat, ezáltal teljes mértékben el tudjuk választani azt a szájüreg egyéb részeitől.

Alkalmazása számos előnnyel bír mind az páciens, mind a kezelőszemélyzet számára. Manapság a leggyakrabban kompozit tömések készülnek, amelyek esetén feltétlen szükséges a teljes szárazság, mivel a legkisebb nedvesség is rontja az anyag megszilárdulását és a foghoz való kötődését. Kofferdám használatakor a fog védve van a nyáltól, sulcus folyadéktól, kilélegzett levegő páratartalmától, vértől, így egy tiszta környezetet biztosít, minden feltétel adottá válik ahhoz, hogy tartós tömés készüljön.

Gyökérkezeléseknél is megkerülhetetlen a  kofferdám használata, a szájüregben található mikroorganizmusoknak csak így akadályozható meg a fogbélbe és a gyökércsatornákba kerülése. Emellett védi a pácienst, mivel nem tud a szájüregébe, nyelő- és légcsövébe kerülni semmilyen, a kezelés alatt használt fertőtlenítőszer, víz, műszer.

Fontos megemlíteni, hogy a légzést nem akadályozza, hiszen az orrot szabadon hagyja, illetve gyakorlott használat mellett a kezelési időt is lerövidíti.

A fentieken kívül még számos esetben használunk kofferdámot, a teljesség igénye nélkül: amalgámtömések eltávolításakor, betét-, héj és csap ragasztásakor, fogfehérítéskor…

Összességében tehát elmondható, hogy a kofferdám a fogmegtartó kezelések hatékonyságát és időtállóságát növeli, mindamellett, hogy védi a páciens, az orvos és az asszisztensek egészségét is.

fogorvos Dr Jámbor Ákos

Vegye fel velünk a kapcsolatot!