Betört gyökérkezelő műszerek eltávolítása

 

Gyökérkezelések során sajnálatos módon megesik időnként, hogy a gyökércsatorna megmunkálásakor az ott használt eszköz eltörik. Ez számos okból bekövetkezhet, amelyeket a kezelést végző orvos igyekszik is szem előtt tartani és megelőzni, mégis előfordul, hogy minden igyekezet ellenére eltörik a műszer. Ebből a páciens ritkán érzékel bármit is, a későbbiekben sem szokott minden esetben panaszt okozni, mégis, ha megvan rá a lehetőség, érdemes őket eltávolítani. Ennek számos technikája ismert.

Első lépésként mindenképp egy röntgenfelvételen kell lokalizálni a betört műszer helyzetét és tájékozódni a körülményekről. Itt dől el, hogy egyáltalán van e esélye a sikeres kivételnek. Amennyiben van, egy módszert kell választani, amivel megkíséreljük kiszedni. Ez történhet másik csatornapreparáló eszközzel, ultrahang segítségével, illetve, ha könnyen megközelíthető helyen van, csipesszel, vagy külön ilyen célokra kifejlesztett műszereltávolító szettekkel (trepánok, hurkok, tubusok) lehet a beavatkozást végezni. Bármelyikkel is próbálkozunk, szükség van megfelelő nagyításra és megvilágításra, amikkel növelhető a hatékonyság.

Tisztában kell lenni vele tehát, hogy a gyökérkezelések kockázataiba beletartozik a műszerek törése. Viszont látni azt, hogy számos lehetőség áll az orvos rendelkezésére, többek között rendelőnkben is, elég csak az új, modern fogászati mikroszkópunkat megemlíteni. Azonban azt is érdemes tudni, hogy nem fog minden egyes alkalommal sikerrel zárulni ez a beavatkozás. Ilyen esetben nem lehet kiszedni műszert, szóba jöhet annak a csatornában hagyása, sebészi beavatkozások és a fog eltávolítása is.

fogorvos Dr Jámbor Ákos

A gyökérkezelés menete

A gyökércsatorna terápiája a fogmegtartó kezelések egyik alapköve. A mai fogászati trendek egyre inkább a fogak megőrzésére koncentrálnak, jelentőségét mi sem mutatja jobban, minthogy a becslések szerint évente több mint 22 millió endodoncia beavatkozást végeznek el, ami az 1970-es évekhez képest megnégyszereződött. Tekintsük át, hogy nagyvonalakban milyen lépésekből is áll egy fog gyökérkezelése.

Az egész folyamat egy vizsgálattal kezdődik, amelyben az orvos megállapítja a gyökérkezelés szükségességét. Ehhez a fogazat állapotának több szempont szerinti vizsgálata mellett figyelembe veszi a páciens panaszait, kórelőzményét, illetve kiegészítő vizsgálatokat végez, leggyakrabban röntgenfelvételt. Amint megvan a diagnózis, és a körülmények is azt mutatják, hogy érdemes a fog megtartásáért küzdeni, elkezdődhet a fog valódi kezelése.

Első lépésként érzéstelenítés, izolálás történik, majd a fogszövetek előkészítése után zajlik a fogbél és a gyökércsatornák feltárása, kitisztítása. Amennyiben sikerült az egész csatornarendszert megfelelően megmunkálni és fertőtleníteni, illetve panasz- és tünetmentes a fog, megtörténhet a fogbél 3 dimenziós lezárása a gyökértömő anyagokkal. Ezt követően jön befejező lépésként látványos folyamatként a fog koronai részének helyreállítása, amely megmaradt foganyag függvényében sokféle módon történhet. Minden egyes lépéshez számos eszköz, anyag és technika áll rendelkezésünkre, fogászati mikroszkóp, gépi gyökércsatorna tágító, diódalézer, hogy a lehető legjobb eredményt tudjuk elérni

Természetesen a fentiekkel leegyszerűsítve tekintettük át a folyamatot, számos nehézség, váratlan esemény, komplikáció övezheti ezt az utat, egyéb beavatkozásokra is szükség lehet, de összességében megfelelő felkészültség esetén a gyökérkezelések több mint 90%-a sikeres lehet. Emiatt a mai modern felfogás szerint a fogeltávolítást amennyiben lehetséges igyekszünk elkerülni.

Tudjon meg többet a modern gyökérkezelésről!

fogorvos Dr Jámbor Ákos

A fogelvesztés következményei

Vannak esetek, mikor már nincs lehetőségünk megmenteni egy fogat, és nem marad más hátra, mint a foghúzás. Sajnos az újonnan képződött foghiány újabb megoldandó problémákat szülhet. Célszerű mielőbb pótoltatni azokat, sőt már a fog eltávolítása előtt fel kell állítani egy hiányt pótló stratégiát, és ennek megfelelően beütemezni a foghúzást.

Jómagamból kiindulva tudom jól, hogy sokszor kényelmesebb és vonzóbb a problémák halogatása. Azonban az időhúzás nagymértékben megnehezíti-adott esetben ellehetetleníti- a korrekt fogpótlás készítését.

Hogy miért?

Mert a szájüregünk, s benne a fogak egy folyamatosan változó, adott szituációhoz alkalmazkodó rendszer részét képezik. Még ha nem is vesszük észre, fogaink folyamatos mozgásban, helyezkedésben vannak. Éppen ezért, ha az elvesztett foggal szemközti fognak nincs párja a rágás során, sajnos kiemelkedik a helyéről, és a fogak már nem egy síkban helyezkednek el. Ebből adódóan a pótlás készítése sokkal nehezebb. Ugyanennek a jelenségnek köszönhető, hogy a foghiánnyal szomszédos fogak be fognak dőlni a hézag felé. Ez a csiszolásnál újabb nehézséget jelenthet, tovább csökken a pótlás számára szükséges hely.

A fogakon túl az íny és a csont is próbál alkalmazkodni az újonnan létrejött helyzethez. Sokan nem tudják, de a csont is hasonlóképpen működik, mint az izom. Ha nem használjuk – vagyis a rágóerő nem tevődik át a csontra a fogak által- ugyanúgy elkezd sorvadni, mint egy sérülés következtében sokáig pihentetett izom. Ez a folyamat sajnos kulcsfontosságú az implantátumos pótlásokhoz és a hídpótlásokhoz egyaránt.

Inkább győzzük le ma a verebet, mint, hogy holnap egy túzokkal kelljen szembenéznünk. Személyre szabott kezelési terv készítéséhez és egy átfogó pótlási stratégia felállításához keressen fel minket bizalommal.

Tudjon meg többet a fogpótlásokról!

fogorvos Dr Buknicz Dalma

Kofferdam izolálásról

A kofferdám (nyálrekesz, gumilepedő) használata a 21. századi fogorvoslás egyik elengedhetetlen kellékévé vált, mégis arányaiban egyelőre viszonylag kevesen használják hazánkban. Mely kezelésekhez szükséges és miért fontos az alkalmazása?

Korábban a kezelendő fogat és környékét relatív izolálás keretin belül vattarollnikkal, nyálszívóval védték a nem kívánatos nedvességtől, fertőzésektől, idegen anyagoktól. Ezt azonban sok beavatkozásnál ma már nem tekintjük elegendőnek, abszolút izolálásra van szükségünk. Ennek az egyik legfontosabb kelléke a kofferdám. Ez egy gumilepedő, amelyen ejtett apró lyukon áthúzzuk a védeni kívánt fogat, ezáltal teljes mértékben el tudjuk választani azt a szájüreg egyéb részeitől.

Alkalmazása számos előnnyel bír mind az páciens, mind a kezelőszemélyzet számára. Manapság a leggyakrabban kompozit tömések készülnek, amelyek esetén feltétlen szükséges a teljes szárazság, mivel a legkisebb nedvesség is rontja az anyag megszilárdulását és a foghoz való kötődését. Kofferdám használatakor a fog védve van a nyáltól, sulcus folyadéktól, kilélegzett levegő páratartalmától, vértől, így egy tiszta környezetet biztosít, minden feltétel adottá válik ahhoz, hogy tartós tömés készüljön.

Gyökérkezeléseknél is megkerülhetetlen a  kofferdám használata, a szájüregben található mikroorganizmusoknak csak így akadályozható meg a fogbélbe és a gyökércsatornákba kerülése. Emellett védi a pácienst, mivel nem tud a szájüregébe, nyelő- és légcsövébe kerülni semmilyen, a kezelés alatt használt fertőtlenítőszer, víz, műszer.

Fontos megemlíteni, hogy a légzést nem akadályozza, hiszen az orrot szabadon hagyja, illetve gyakorlott használat mellett a kezelési időt is lerövidíti.

A fentieken kívül még számos esetben használunk kofferdámot, a teljesség igénye nélkül: amalgámtömések eltávolításakor, betét-, héj és csap ragasztásakor, fogfehérítéskor…

Összességében tehát elmondható, hogy a kofferdám a fogmegtartó kezelések hatékonyságát és időtállóságát növeli, mindamellett, hogy védi a páciens, az orvos és az asszisztensek egészségét is.

fogorvos Dr Jámbor Ákos

Melyik fogkefe a jobb?

Sokszor teszik fel nekünk a kérdést.

Van akinek az elektromos fogkefe, másoknak a hagyományos fogkefével való tisztítás vált be.

Nincs olyan, hogy jobb vagy rosszabb fogkefe…..a lényeg a fogmosási technika, amit az iskolában nem tanítanak meg, csak a fogászaton.

A rendelőben fogmosás után szoktunk plakk festést alkalmazni, megmutatva ezzel pácienseinknek mik azok a kritikus helyek a szájban amit nem sikerül alaposan megmosni, ahol ott marad a plakk.

Ha nincs vele foglalkozva akkor jönnek a tünetek, mint a fogkő, ínygyulladás, baktériumokkal teli mély fájdalmas tasakok és ezeknek a szövődményei.

Ha csírájában elfojtjuk ezeket a problémákat a helyes fogmosás, szájápolás megtanulásával, akkor sokat tehetünk fogaink egészsége érdekében.

Látogasson el hozzánk bátran fogmosási tanácsadásért, hozza el a fogkeféjét, fogápolási termékeit és átbeszéljük, megtanuljuk a helyes fogmosást és a mindennapos szájápolási rutint.

Tudjon meg többet a fogkőeltávolításról is!

 

 Porgesz Brigitta

Diódalézeres fogfehérítés

Legnépszerűbb fogfehérítési eljárások közé tartozik napjainkban.

A fogak színe minimum 4 árnyalatot világosodik a lézeres fogfehérítés alkalmával, de akár többet is, mivel nem csak a zománc réteget fehéríti ki a lézer, hanem a fogak belsejében lévő dentin réteget is.

A kezelés első lépéseként meghatározzuk a fogak színét, és készítünk fotókat is, hogy meg tudjuk mutatni pácienseinknek a fogfehérítés alkalmával kialakult látványos változást.

Azután eltávolítjuk a lepedéket és a fogkövet a fogakról. Ez körülbelül 30-40 percet vesz igénybe, attól függ kinek mennyi fogkő halmozódott fel a fogain.

Ha kevés, akkor polírozás után rögtön el tudjuk kezdeni a fogfehérítést, ha viszont több a fogkő akkor egy következő ülésben fog megtörténni a fogfehérítés, addig regenerálódik az íny.

A fogfehérítés sokkal rövidebb ideig tart, mint általában a többi fogfehérítő eljárás, biztonságosabb is, mert a lézer nem termel hőt és nem okoz fognyaki érzékenységet.

Az egész kezelés alatt a leghosszabb folyamat az úgynevezett ínyvédő felvitele, ez egy folyékony anyag amit közvetlenül a fog „tövébe” az ínyre applikálunk, majd lámpával megvilágítjuk, hogy megszilárduljon.

Ezután jöhet a fogfehérítő zselé amit a fogakra helyezünk, lézerrel megvilágítjuk, hagyjuk hatni rajta 8 percig majd lemossuk és megnézzük az eredményt……lemosás után is nagyon látványos szokott lenni a fehéredés, de akinek szükséges annak egy újabb zselé réteget felviszünk a fogaira.

A fotókon összehasonlítjuk a látványos változást, megnézzük az előtte-utána képeket és megbeszéljük,hogy milyen ételeket, italokat érdemes kerülni a kezelést követő pár napban.

Az egész kezelés fogkő leszedéssel, polírozással, fogfehérítéssel, tanácsadással összesen maximum 1,5 órát vesz igénybe.

És ami a legfontosabb, hogy az egész kezelés fájdalom mentes, a fehérítés után sincs fogérzékenység.

Tudjon meg többet a lézeres fogfehérítésről

Porgesz Brigitta

Dentalhigiénikus

 

Fogkőleszedés menete

 

Kezdésnek mindenkinek jár egy kis úgynevezett „zsibi zselé” , de ha ez nem elég akkor természetesen érzéstelenítésben is elvégezhető a fogkőleszedés.

Azután következik egy ultrahangos készülék depurátor, ami vízhűtéssel működik és leszedi a felrakódásokat.

Vannak olyan területek ahova a depurátor vékony feje nem fér be , ott kézi eszközzel „kapirgálunk” és a fogak közül polír csíkkal szedjük ki a fogkövet.

Ha a fogakon elszíneződések vannak,azokat só vagy homok polírral tudjuk eltávolítani.

Magas nyomáson ízesített apró szemcséjű sóval fújjuk át a fogak felszínét, ezzel is fényesebb és csillogóbb hatást tudunk elérni.

A folyamat legvégén polír kefével és polír pasztával történik egy simítás, az esetleges érdes felszíneket átpolírozzuk,hogy ne tudjon könnyen lerakódni a fogkő.

Átbeszéljük személyre szabottan kinek milyen otthoni kiegészítő fogtisztító eszközöket kell használnia, megmutatjuk a használatukat, esetlegesen gyakoroljuk azt.

Cél a minél jobb szájhigiénia elérése.

 Porgesz Brigitta

Mi egy gyökérkezelés időigénye?

A kezelést a körülményektől függően lehet egy, vagy több ülésben végezni. Ez azt jelenti, hogy hányszor kell ellátogatnunk az orvosunkhoz. A szakember a körülményektől függően dönthet úgy, hogy egy vagy több ülésben tervezi elvégezni a kezelést. A fogból már csontba kijutott gyulladás, mértéke, a fogbél csatorna kiszáríthatatlansága mind indikálhatja a több ülésben elvégzett kezelést. Ilyenkor a kezelések között a fog egy speciális gyógyszeres pasztával van lezárva, ami segíti a gyógyulást. Két vizit közt ideálisan 1-3 hétnek kell eltelnie, ami alatt a gyógyszer kifejti jótékony hatását. Ha a panaszok csökkentek, és a gyógyszeres tömés ismétlésére nincsen egyéb okból szükség, akkor elkészülhet a végleges gyökértömés. Ez egy ülésben készül. Ez után van lehetőség a koronai restaurátum elkészítésére, ami annak anyagától, módjától függően szintén egy vagy több ülésben készül el.

Dr Ilyés Kinga

Mi történik a gyökérkezelés során?

A szakember eltávolítja a fogból a gyulladt szöveteket (ér és ideg, genny, törmelékek stb). A fogbélüreg egésze egy csatornarendszer, ennek falát mechanikailag meg kell munkálni (mert a fertőzéssel közvetlenül érintkező foganyagban is vannak baktériumok). Ez történhet kézi, vagy gépi reszelőkkel és tágítókkal. Mindemellett további fertőtlenítésre is szükség van, amit különböző stimulált kémiai anyagokkal, illetve lézerrel érhetünk el. A látogatások között a fogat gyógyszeres töméssel látjuk el. Amikor úgy ítéljük, hogy a fog tünetei csökkentek és a baktériumokat is sikeresen elimináltuk, akkor a fogat végleges gyökértöméssel látjuk el. Ekkor a gyökércsatorna rendszert megtöltjük paszta és szilárd állagú töltőanyaggal, majd utána a fog szájban lévő meggyengült, úgynevezett koronai részét ellátjuk végleges restaurátummal (betét/korona).
A beavatkozás közben a szakember rálátása korlátozott, lévén, hogy a csatornabemenetek nagyon kis, sokszor tűhegynyi méretűek. Ezért van szükség nagyítás használatára. A fogászatban ezt az úgynevezett lupe-val, és a fogászati mikroszkóppal tesszük meg.
Kezelés közben szükség lehet továbbá az úgynevezett kofferdam (gumilepedő) használatára is. Ilyenkor a fogra egy gumi lepedőt húzunk, amin keresztül a fogat úgy tudjuk kezelni, hogy ne jusson be nyál, és a nyállal egyéb baktériumok.

Dr Ilyés Kinga

Gyökérkezelés érthetően – Gyakran Ismételt Kérdések

Fontosnak tarjuk, hogy pácienseink a lehető legmagasabb szinten legyenek informálva állapotukról, annak egész testet érintő jelentőségéről, és magáról a beavatkozásokról is. Ezért sorozatot indítunk a gyökérkezelés (latinul endodoncia, azaz a fog belsejével foglalkozó tudományág) témakörében.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés célja mindig az olyan fogak megmentése, melyek pulpája (ami egy ér-ideg komplexum) már elhalt. A fog belsejének, azaz a pulpának az elhalását, többnyire gyulladás vagy egy mélyen lévő szuvasodás, ritkább esetben valamilyen sérülés (erős ütés) okozza. Ilyenkor a gyulladt fogbélben, vagy az elhalt fogbél helyén a fogbélkamrában elszaporodnak a baktériumok, amelyek a szervezetet védekezésre kényszerítik, illetve a véráram útján a szervezet távoli részeire is eljuthatnak, ezzel úgynevezett gócbetegségeket okozva. Ilyen gócbetegségek megjelenhetnek ízületi, szívbillentyű vagy koszorúár problémák, hajhullás formájában, hogy csak a legelterjedtebbeket említsük.
Hiába jár tehát a fogbél elhalás sokszor csak minimális panasszal (és az sem ritka, hogy olykor teljesen némán zajlik le a folyamat) ez tehát egyértelműen az egészségre ártalmas állapot. Ezért régebben a fogakat ilyenkor eltávolították. Ma azonban a szakemberek gyökérkezeléssel mentik meg az ilyen beteg fogakat.

Dr Ilyés Kinga