A nyálmirigyek gyulladása egész szervezetünkre hatással van, így mindenképp kezelésre szorul, ha felmerült a probléma. A nyálmirigyeink felelősek a megfelelő mennyiségű nyál termelődéséért, emellett a bennük lévő enzimek a táplálék megemésztésében is fontos szerepet játszanak. Nyálmirigyeink állapota a fogaink, szájüregünk egészségét és közérzetünket is befolyásolja.

Nyálmirigyek gyulladása: tünetek

Több száz nyálmirigy biztosítja szervezetünk számára a megfelelő nyálmennyiséget napi szinten. A nyál 99%-a víz, a maradék 1% ásványi anyagokból áll. Három fő nyálmirigyet különböztetünk meg:

 • nyelv alatti nyálmirigyek: a nyelv alatt közvetlenül helyezkednek el
 • állkapocs alatti nyálmirigyek: a szájfenéken találhatók
 • fültőmirigyek: az arc két oldalán helyezkednek el

Ha bármelyik nyálmirigynél gyulladás következik be, az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:

 • kellemetlen szájíz
 • nyálmirigyek duzzanata
 • szájszárazság
 • fájdalom a szájüregben vagy az arc területén
 • gennyes váladék a szájüregben
 • láz
 • levertség
 • rágás közben fájdalom

A tünetek kialakulása esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Mi okozhatja a nyálmirigyek gyulladását?

Többféle okok is fennállhatnak a gyulladás mögött: vírusos vagy bakteriális fertőzés, autoimmun betegség vagy akár daganat is.

Bakteriális fertőzés

Ez az egyik leggyakoribb kiváltó oka a nyálmirigy-gyulladásnak. Felső légúti megbetegedések esetén vagy gyulladt fogról, fogínyről is átterjedhet a baktérium a nyálmirigyekbe, ahol gyulladást okoz.

Vírusos fertőzés

Szintén okozhatja a gyulladást felső légúti vírusos megbetegedés, mint például az influenza vagy a mumpsz. Ma már mindkettőre lehet kérni védőoltást, amellyel csökkenthetjük a megfertőződés veszélyét, és megelőzhetjük a nyálmirigygyulladást.

Nyálkő

A nyálkő bizonyos kémhatások és reakciók hatására alakul ki a nyálban található kalcium-sók kiválásával. Ezek a sók elzárhatják a nyálmirigyeket, amelyek begyulladnak, és olyan kellemetlen tüneteket okoznak, mint a szájszárazság, állkapocsfájdalom és duzzanat.

Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek esetén a szervezet saját maga ellen fordul, és megtámadja a szöveteket. A nyálmirigyek esetében ritka autoimmun megbetegedés a Sjögren-szindróma, melynek következtében a szervezet a nyálmirigyek ellen indít támadást. Általában a könnycsatornát is érinti, de fájdalmat a legtöbb esetben nem okoz.

Ciszták

A ciszták apró hólyagok, melyek folyadékkal telítettek. Legtöbbször valamilyen szájüregi sérülés során alakulnak ki. A ciszták is eltorlaszolhatják a nyálmirigyek kivezető nyílásait, amely gyulladáshoz vezet.

Daganatos megbetegedések

Előfordulhatnak bizonyos daganatos megbetegedések is, amelyek a nyálmirigyek gyulladását okozzák, azonban ezek többnyire jóindulatúak és könnyen kezelhetők.

Kezelési lehetőségek

Attól függően, hogy mi váltotta ki a gyulladást, többféle kezelési mód is létezik.

Bakteriális fertőzés esetén antibiotikumos kúra javasolt.

Akadályt képző ciszták vagy nyálkő esetében már sebészi beavatkozásra is szükség lehet, főleg a nagyobb kövek, ciszták esetén. A kisebbeket meleg borogatással vagy nyáltermelődést serkentő praktikákkal ki lehet mozdítani a helyükről.

A daganatok kezelése már komolyabb beavatkozást igényel. Ha rosszindulatú a daganat, sugárkezelésre és kemoterápiára is szükség lehet.

Az autoimmun betegségeket teljes mértékben nem lehet gyógyítani, viszont megfelelő módon szinten tartani igen. Javasolt nyálképződést elősegítő gyógyszert, nyálpótló folyadékot és műkönnyet használni a száj- és szemszárazságra, illetve a mirigyek gyulladását is gyógyszeres úton kezelni lehet.

Fogászati magánrendelőnkben professzionális szakorvosainkkal várjuk pácienseinket! A gyulladt fogíny, a rossz fogak számos problémát okozhatnak a szájüregben, melyek kezelésével megelőzhetők az olyan további problémák, mint például a nyálmirigyek gyulladása. Szájsebészeti lézerkezeléssel számos fogínybetegség gyógyítható, emellett a rendszeres és fájdalommentes fogkő-eltávolítással megóvjuk szájüregünket a fertőzésektől.

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás