Fogkő eltávolítás

A fogkő eltávolítás, vagy más néven depurálás segítségével megelőzhető a fogágy betegségek kialakulása és a fogszuvasodás. Fogkő eltávolítás a Budapest Dentcare Fogászaton Zuglóban, gyorsan és eredményesen: egyeztessen időpontot!

Mi az a fogkő?

Étkezés során a fogak, protézisek, fogpótlások felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és idővel a nyál ásványi anyag tartalmának hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt a meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő felszínén könnyen megtapadnak a baktériumok, a folyamat pedig súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Az íny gyulladását okozza, ami kipirosodik, megduzzad. Étkezéskor, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezdhet. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen lehelet is kíséri.

Ha a fogkő eltávolító kezelés nem időben történik, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén, fokozatosan ráterjedhet az állkapocs-csontokra, és az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is okozhatja.

Fogkő eltávolítás Budapest

Fogkő eltávolítás a Budapest Dentcare fogászaton:

  • Állapotfelmérés
  • Ultrahangos fogkőeltávolítás
  • Fogzománc polírozása

A fogkő eltávolítása: mit javaslunk a Budapest Dentcare fogászaton?

Mindenekelőtt előzetes konzultációt és fogászati szűrést végezünk rendelőnkben. Szakképzett fogorvosaink tájékoztatják Önt fogai állapotáról, majd érthetően elmagyarázzák a kezelés menetét. Ezután gyorsan elkészítünk egy kezelési, illetve költségvetési tervezetet pácienseinknek.

A fogkő eltávolítás menete rendelőnkben

Egy korszerű ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és a fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Csapatunk is ezt a technológiát alkalmazza a Budapest Dentcare modern fogorvosi rendelőjében.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás után polírozással tesszük a fogak felszínét simává és tisztává, hogy a lepedék minél nehezebben tapadhasson meg újra. A beavatkozás rövid időt vesz csak igénybe.

A fogkőképződés egyénenként eltérő lehet, ezért bizonyos időközönként, általában fél-, egy évente ajánlott ismételni. Miután mindenkinél különböző mértékben alakul ki, a fogkő eltávolítás ár tekintetében is ehhez igazodik.

Ön is szeretne megszabadulni a fogkőtől és felszabadultan mosolyogni?
Jelentkezzen be rendelőnkbe fogkőeltávolításra!

Fogkő eltávolítás - Budapest fogászat
Fogkő eltávolítás után

A fogkő eltávolítása után

Fogkő eltávolítás után enyhe fogérzékenység jelentkezhet, ami remekül kezelhető ilyenkor külön erre a célra kifejlesztett, speciális fogkrémekkel.
A fogak érzékenysége ideális esetben 1-2 nappal a fogkő eltávolítása után elmúlik, és a páciens akár újra élvezheti a hideg és meleg ételek, italok fogyasztását is.

Fontos tudnivalók a fogkő eltávolítása előtt és után:

  • A kezelést követően lehetőleg kerülje 3-4 napig a keményebb ételeket.
  • Kerülje a dohányzást.
  • Vásároljon a fogak regenerálódásának idejére különösen puha sörtéjű fogkefét, hogy ne okozzon fájdalmat a fogmosás.
  • Szerezzen be a fogkőleszedést követően ínyvédő, érzékeny fogakra javasolt fogkrémet.
  • A kezelés után pár hétig érdemes rászokni a gyulladáscsökkentő szájvizek használatára: ha naponta pár alkalommal öblöget, sokat tehet a gyorsabb gyógyulásért.
  • A fogkőleszedést követően fokozottan figyeljünk a fogközök alapos tisztítására is, így javasoljuk a fogselyem rendszeres használatát.
  • Az eljárás után a fogak közötti rések egy kicsit kiszélesednek, de ez teljesen normális jelenség. Egy rövid idő elteltével maguktól össze is húzódnak, így nincs semmi ok az aggodalomra.

 

A helyes szájápolás és fogmosás fontossága

Melyik fogkefe a jobb?

Nagyon sok kérdés szokott felmerülni rendelőnkben, hogy milyen típusú fogkefét érdemes fogmosásra használni. Egyeseknek az elektromos fogkefe, másoknak a hagyományos válik be. Általánosságban azonban elmondható: nincs olyan, hogy jobb vagy rosszabb fogkefe, mindenkinek meg kell találnia a számára tökéleteset.

Ami igazán számít, az a fogmosási technika

A lényeg a helyes fogmosási mozdulatok elsajátítása. Rendelőnkben fogmosás után plakk festést szoktunk alkalmazni. Ezzel megmutatjuk pácienseinknek, hogy melyek azok a kritikus helyek a szájban, amelyeket alaposabban meg kell mosni a jobb szájhigiéné érdekében.

Szeretné visszakapni egészséges mosolyát? Jelentkezzen be rendelőnkbe fogkőeltávolításra!