Mi a fogkő?

Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk, idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kálcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

Miért veszélyes?

A fogkő súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny gyulladását okozza, mely így vörössé válik, megduzzad. Étkezés során, fogmosáskor, később spontán vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén, fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is okozhatják.

Mit javasolunk?

A mai modern fogkő eltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Ezután a polírozással tesszük a fogak felszínét simává és tisztává, hogy a lepedék minél nehezebben tapadhasson meg újra. A fogkőképződés egyénenként eltérő lehet, ezért bizonyos időközönként, általában fél-, egy évente ajánlott ismételni.

Szájápolás

Melyik fogkefe a jobb?

Sokszor teszik fel nekünk a kérdést.

Van akinek az elektromos fogkefe, másoknak a hagyományos fogkefével való tisztítás vált be.

Nincs olyan, hogy jobb vagy rosszabb fogkefe…..a lényeg a fogmosási technika, amit az iskolában nem tanítanak meg, csak a fogászaton.

A rendelőben fogmosás után szoktunk plakk festést alkalmazni, megmutatva ezzel pácienseinknek mik azok a kritikus helyek a szájban amit nem sikerül alaposan megmosni, ahol ott marad a plakk.

Ha nincs vele foglalkozva akkor jönnek a tünetek, mint a fogkő, ínygyulladás, baktériumokkal teli mély fájdalmas tasakok és ezeknek a szövődményei.

Ha csírájában elfojtjuk ezeket a problémákat a helyes fogmosás, szájápolás megtanulásával, akkor sokat tehetünk fogaink egészsége érdekében.

Látogasson el hozzánk bátran fogmosási tanácsadásért, hozza el a fogkeféjét, fogápolási termékeit és átbeszéljük, megtanuljuk a helyes fogmosást és a mindennapos szájápolási rutint.

Ha bizonytalan abban, hogy helyes technikával vagy helyes eszközökkel tisztítja fogait, jelentkezzen be szájápolási oktatásra!

Ismerje meg munkatársainkat!

vidám arc
fogkő
fogkő
fogkő

Lépjen velünk kapcsolatba!