Telefonos bejelentkezés:

+36 20 550 0942

Fogkorona

A fogkorona egy olyan esztétikus módja a fogpótlásnak, amely tartós viseletet és kényelmes, természetes érzést biztosít. Az eredménnyel természetesen csak akkor lehetünk igazán elégedettek, ha tapasztalt fogszakorvosokhoz fordulunk. A Budapest Dentcare rendelőben felkészült szakemberek és fájdalommentes eljárások várják: kérjen tőlünk időpontot!
Időpontot kérek
Fogkorona rögzítés
Fogkorona rögzítési folyamata

Mi a fogkorona?

A “fogkorona” szó eredetileg a természetes fogaink íny felett elhelyezkedő részét jelöli. Ugyanakkor ezt a szót használjuk a fog fogíny feletti részének mesterséges pótlására is, amely amellett, hogy megvédi és fedi a fogat, visszaállítja annak esztétikai szépségét. Használják szuvasodott, sérült, hiányos fog helyreállítására és foghiány esetén is hídpillérként. Utóbbi esetben, a fogkorona a foghiány melletti fogakra kerül hídpótlásként. Implantáció esetén a műfoggyökér fejrészére illesztik a koronát.

Mikor lehet rá szükség?

Fogkorona alkalmazására több okból is sor kerülhet a fogászati gyakorlatban. Ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

Letört fog: ha az érintett fogból olyan nagyságú részt vesztett el a páciens, amelyet nem lehet más módon pótolni, a fogkorona a legegyszerűbb és leginkább esztétikus megoldás.

Nagymértékben szuvasodott fog: amennyiben egy fogban a szuvasodás olyan mértékű, amely már nem helyreállítható esztétikailag fogtömés vagy betét segítségével, korona felhelyezését javasoljuk.

Gyökérkezelt fog: főleg a felső gyökérkezelt kisőrlő fogak törékenyek, a fogak gyökérkezelés után elvesztik nedvesség tartalmukat, törékenyek lesznek és gyakran hosszában eltörnek. Ezt megelőzendő a gyökérkezelt fogakat javasolt „koronázni” koronával ellátni, így harapáskor nem terhelődik feszítő erő a gyökérre, nem törik ketté a foggyökér.

Hiányzó fog: foghiány esetén a fogkoronák a foghiány mellet hídpillérként szolgálnak, a foghiányt pótló részt hídtagnak hívjuk. Hármas híd úgy néz ki minta 3 egybeöntött korona. A hídpillér lehet saját fog, vagy fogimplantátum.

Fogkorona saját fogra vagy implantátumra

Saját fogra: fogkorona vagy hídpillér

A fogkorona két esetben készülhet saját fogra.

Az egyik eset, ha egyetlen (még meglévő, de károsodott) fog helyreállítására van szükség. Ebben az esetben a fogkoronát előkészítés után az érintett fogra illesztik.

A másik eset, amikor a fogkorona híd részét képezi: ilyenkor a hiányzó fog melletti szomszédos fogakat lecsiszolják. Ők lesznek az úgynevezett pillérek, amelyekre a híd rögzül.

Implantátum

Amikor foghiány esetén a hiány melletti fogak épek akkor elsődlegesen az implantáció mellett döntünk. A fogpótlást három fő rész alkotja: 

  • maga az implantátum, műfoggyökér – azaz a “csavaros” elem, amely a foggyökeret helyettesíti,
  • az úgynevezett implantátum fejrész vagy köztes elem, amely a műfoggyökérhez csatlakozik, 
  • és a fogkorona, amelyet ez esetben a fejrészre illesztünk.
Fél a fogászati kezelésektől?
Ismerje meg éber szedálás szolgáltatásunkat,
amivel fájdalommentes és félelemérzet nélküli kezelésben lehet része!
További részletek
Fájdalommentes fogászati kezelés

A fogkorona készítés lépései

Magát a fogkoronát minden esetben fogtechnikus szakember készíti, saját fogtechnikai laboratóriumunkban. Annak érdekében, hogy a korona minél tökéletesebben illeszkedjen az Ön eredeti fogaihoz, lenyomatot veszünk, és egyeztetünk a fogkorona színéről. Ezek a fix lépések: a kezelés többi eleme attól függ, hogy a fogkorona saját fogra vagy implantátumra kerül-e.

Amennyiben a fogkorona saját fogra készül (egy fog helyreállítására vagy fogkorona híd részeként), a fenti lépéseken túl a fogat elő is kell készíteni. Ez annyit jelent, hogy a fogat érzéstelenítés után a megfelelő formára csiszoljuk. Ezután azonnal levesszük a mintát, és még a rendelőben ideiglenes koronát készítünk. A végleges fogkorona néhány nap alatt elkészül, így a következő alkalommal – ha megfelelően illeszkedik – fel is lehet ragasztani.

Ha implantátumra készül a korona, a műfoggyökér beültetése utáni 3-6 hónap csontosodási idő leteltével hasonlóképpen zajlik a mintavétel, az elkészítés és a rögzítés.

Milyen anyagból készül a fogkorona?

Fémkerámia

A fémkerámia remek teherbírással rendelkezik, tartós, és nem tartalmaz nikkelt. Általában oldalsó, a szájüregben hátrébb elhelyezkedő fogak helyreállítására, pótlására szoktuk javasolni.

Cirkónium

Kiemelkedően esztétikus, a valódi fogaktól szinte megkülönböztethetetlen megjelenésű fogkoronák készülnek ebből az anyagból. Fémallergiások számára is teljesen biztonságos. Szilárd és tartós választás. A fémkerámiánál magasabb költséget jelent.

Ezért érdemes a Budapest Dentcare rendelőt választani

Lelkiismeretes csapat, magas szintű szakmai tudással

Rendelőnk vezetője, Dr. Deák György több, mint 30 év sikeres pályafutását és oktatói tapasztalatát tudhatja maga mögött. Szakmai vezetése alatt tudásukat folyamatosan fejlesztő, magas képzettséggel rendelkező fogszakorvosok, szájsebész szakorvosok és dentálhigiénikusok dolgoznak, akik számára a páciens egészsége és elégedettsége az első.

Teljes mértékben odafigyelünk pácienseinkre

Rendelőnkben minden folyamatot a páciens egyedi igényeire szabunk: mivel a fogorvoslás területén nincs két egyforma eset, így nálunk sincs két egyforma eljárás. Kizárólag akkor vagyunk elégedettek a munkánkkal, ha minden hozzánk forduló páciens kifogástalan eredményekkel áll fel a fogorvosi székből. Hogy ez megvalósuljon, kiemelten fontos számunkra a konzultáció és a részletes tájékoztatás. Alaposan megvitatjuk a kezelés részleteit pácienseinkkel – nálunk nincsenek megválaszolatlan kérdések, homályos részletek.

Elérhető fogkorona árak

A fogkorona készítés és felhelyezés nálunk megfizethető áron elérhető. Aktuális árainkért tekintse meg árlistánkat!

Fogkorona elérhető áron
Fogkorona rögzítés Budapest

Célunk, hogy a fogkorona készítése és felhelyezése a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon

A magas szintű szakmai színvonal mellett az is rendkívül fontos számunkra, hogy pácienseink félelmek nélkül álljanak a fogorvosi kezelések elé. Minden eljárásunkat fájdalommentesen, a lehető legkevesebb kellemetlenséggel végezzük! Kollégáink emellett mindenről részletesen tájékoztatnak, türelmesek és kedvesek.

A Budapest Dentcare békés, csendes kertvárosi környéken található – így a külvilág zajai sem fokozzák pácienseink izgalmát. Rendelőnk belső tere is harmonikus kialakítású, nyugalmat áraszt. 

Központi elhelyezkedés, könnyű megközelíthetőség

Csak 5 perc séta az Örs vezér terétől, és máris megérkezik rendelőnkbe! A Budapest Dentcare a város egyik legkönnyebben elérhető közlekedési csomópontjának közvetlen közelében helyezkedik el, így bárhonnan indul, könnyen megközelíthet minket.

Amennyiben tömegközlekedéssel érkezik,

  • 2-es (piros) metrót,
  • a 8-as vagy a 9-es HÉV-et,
  • a 80-as, 81-es és 82-es trolit,
  • a 3-as, 62-es és 62A jelű villamosokat, valamint
  • a 31, 32-es, 45, 131, 144, 174-es buszt ajánljuk.

Autóval közlekedik? A rendelő előtt, valamint az utca többi részén ingyenesen parkolhat!

Gyakran ismételt kérdések

Rendelőnkben csupán egyetlen kényelmetlenebb szakasza van a fogkorona elkészítésének: a saját fog hídpillérnek történő előkészítésénél és mintavételnél fog minimális kellemetlenséget érezni. Mint minden beavatkozásunkat, ezt is helyi érzéstelenítéssel, fájdalommentesen végezzük.

A pontos instrukciókat minden esetben részletesen elmondja majd az Önt kezelő fogszakorvosunk – ezeket általában a fogkorona és a ragasztó kötés típusa befolyásolja. Általános tanács, hogy a rögzítés után 2 óráig még ne együnk, és 24 óráig kerüljük a ragacsos, kemény túl hideg és/vagy túl meleg ételek, italok fogyasztását.

A saját fogra történő fogkorona készítés két alkalmat vesz igénybe: a kettő között néhány napba telik, amíg a fogtechnikus elkészíti a koronát. Ha a fogkorona implantálás előtt álló páciens számára készül, a teljes folyamat ennél időigényesebb: ez esetben több vizsgálatra, konzultációra van szükség, a beültető műtét után pedig ki kell várni a 3-6 hónap csontosodási időszakot, mielőtt felkerülhet a végleges korona.

Miután megtörtént a korona felhelyezése, néhány napig még normális, ha érzékenyebb a fog. Ha azonban ennél hosszabb ideig tart, esetleg fájdalmat is érez, feltétlenül vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával! Előfordulhat, hogy a korona túl magas, esetleg lassan regenerálódik a lecsiszolt fog és fogbélgyulladás alakul ki. Ritka esetben az is megtörténhet, hogy évek múltán a cement valamennyire kioldódik, és szuvasodni kezd a fog a korona alatt.

A rendelőnkben elérhető fémkerámia és cirkónium koronák élettartama általában +10 év. A megfelelő tartóssághoz ugyanakkor nagyon fontos, hogy a páciens megfelelő szájhigiéniés rutint alakítson ki, és azt rendszeresen tartsa is.

Pácienseink visszajelzései

Az tetszik a legjobban, hogy mindent megtesznek, hogy fájdalommentesek legyenek a kezelések, mindezt kellemes környezetben és ami még nagyon fontos, hogy nagyon kedvesek a páciensekkel.
- G. Nikoletta
Minden szempontból tökéletes. Kedves emberek, modern eszközök, kifogástalan szolgáltatás!
- K. Evelyn
Lézeres fogfehérítésre jelentkeztem. Nagyon kedves, figyelmes, korrekt, szakmailag precíz, profi hozzáállást tapasztaltam Brigitől. Csak ajánlani tudom!
- F. Eszter
Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt szeretne?
Kérjen időpontot fogászatunkra!
©  2023 Budapest Dentcare Kft.
Website by
Marketing21
crossmenu