Éber szedálás

Az éber szedálás egy olyan korszerű eljárás, amelyet elsősorban a fogászati kezelésektől félő pácienseknél alkalmazunk. Kérjen időpontot Ön is fájdalom és félelemérzet nélküli fogászati kezelésekre a Budapest Dentcare Fogászatnál!

 

Éber szedálás

Kinek javasoljuk az éber szedálást?

Mára több tanulmány is bizonyítja, hogy a lakosság magas százalékát érinti a fogászati kezelésektől való félelem, esetleg fóbia. Emiatt sokan halogatják, vagy éppen teljesen elkerülik a szükséges fogászati beavatkozásokat. Pedig rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetők a súlyos fogproblémák.

Ugyan fogászatunk korszerű berendezéseinek és elismert szakorvosainak köszönhetően a legtöbb nálunk végzett beavatkozás fájdalommentes, mégis előfordulhat, hogy ez sem nyugtatja meg a pácienst.

Ezért azoknak ajánljuk a szedációt, akik félelmük miatt eddig nem mertek fogászati kezelésen részt venni. Ilyenkor intravénásan altatóorvosunk nyugtatószert ad a páciensnek, aminek hatására felszínes alváshoz hasonló állapotba kerül, így kizárható minden fájdalom és szorongás.

Milyen esetekben nem alkalmazható az éber szedálás?

A súlyos szív- és érrendszeri betegségek, légzőszervi betegségek, májbetegség, vesebetegség, cukorbetegség esetén a rendelői körülmények között végzett altatás nem biztonságos, így nem végezzük el.

Amennyiben a beavatkozás előtt belázasodna, megfázna, feltétlenül jelezze, ez esetben az altatást halasztani kényszerülünk.

Az éber szedálás menete

A beavatkozást megelőzően telefonos konzultáció szükséges, illetve bizonyos esetekben személyes találkozó indokolt altatóorvosunkkal.

Szakorvosunk az előzetesen kitöltött és elküldött kérdőívet, illetve az esetlegesen elrendelt további vizsgálatok eredményeit áttekinti, megvizsgálja Önt és eldönti, hogy biztonságosan kivitelezhető-e a szedáció.

A beavatkozás vérnyomásméréssel, pulzusvizsgálattal kezdődik, majd az alkar vagy kéz egy vénájába műanyag kanült helyezve infúziót kötünk be.
Ezután nyugtató hatású gyógyszert adunk több részletben a kívánt hatás eléréséig.
A műtéti területet a fogorvos helyileg érzésteleníti.

A belélegzett levegőt szükség esetén az orrához vezetett műanyag csövön keresztül oxigénnel dúsítjuk.

Vérnyomását megfelelő időközönként mérjük, vére oxigéntelítettségét folyamatosan ellenőrizzük.

Fontos tudnivalók a szedálás előtt és után

  • Ne fogyasszon szilárd táplálékot, tejterméket, kávét a beavatkozás előtt legalább 6 órával
  • 2 órával előtte még tiszta, szénsavmentes folyadékot (tea, víz) fogyaszthat
  • A beavatkozás előtti napon és a következő 24 órában ne fogyasszon alkoholt
  • A beavatkozás előtt és után néhány óráig ne dohányozzon
  • Ha mégis evett vagy tiltott italt fogyasztott az altatás előtt 6 órával, feltétlenül közölje orvosaival az altatás megkezdése előtt

A beavatkozás után, amennyiben semmiféle szövődmény nem jelentkezett, rövid ébredési periódust követően felnőtt kísérővel távozhat.

Az elkövetkező 16 órát otthonában, felnőtt felügyelet mellett töltse.
Még 24 óráig tilos a gépjárművezetés, veszélyes gépek kezelése, nem javasolt fontos döntéshozatal, aláírás.

Kockázatok

Az éber szedáció gyakorlatilag biztonságos. Azonban, mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai, szövődményei (pl.: teljes öntudatvesztés, légúti védekező reflexek csökkenése, a légzés felületesebbé válása, esetleg átmeneti leállása, vérnyomás és/vagy a pulzusszám csökkenése, paradox reakciók, elhúzódó gyógyszerhatás, allergiás reakció, vénafal irritáció vagy gyulladás), de ezek igen ritkák és megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők, illetve effektíven kezelhetőek.

Miért válassza a Budapest Dentcare rendelőt?

Fogászat szakorvosokkal

Orvosaink többéves szakmai tapasztalattal és elismeréssel rendelkeznek. +30 éves praxis és több tízezer elégedett páciens a garancia arra, hogy szakorvosaink Önt a legnagyobb odafigyeléssel látják el.
Szolgáltatásaink színvonalát a folyamatos továbbképzésekkel garantálják, valamint több nyelven beszélő orvosaink külföldi pácienseket is ugyanolyan szakértelemmel tudják fogadni.

Modern fogászati megoldások

Rendelőnkben modern fogászati berendezésekkel dolgozunk, amelyekkel tartós eredményeket érünk el. Nem csak fogászati, de szájsebészeti kezeléseket is végzünk. Amennyiben CT vagy röntgen vizsgálatra van szüksége, teljeskörű felszerelésünknek köszönhetően nem kell máshová mennie, ugyanis minden vizsgálatot és kezelést zuglói fogászati rendelőnkben végzünk el.

Speciális kezelések

Fogászatunkon nem csak hagyományos, de számos speciális kezelést is végzünk. Az éber szedáción túl szájsebészeti lézerkezeléseket, oralakupunktúrát és soft laser terápiát, mikroszkópos és diódalézeres gyökérkezelést, illetve diódalézeres fogfehérítést is végzünk. Szakorvosaink továbbá vérzékenységben szenvedő betegek biztonságos ellátását is vállalják.

Gyors időpontfoglalás

A Budapest Dentcare folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően mára az időpontfoglalás gördülékenységét is garantáljuk. Ha az elhatározás már megszületett Önben, nem kell többé hónapokat várnia. Mi rövid időn belül biztosítunk önnek szabad időpontot.

Az éber szedálás fájdalommentes és biztonságos

Éber szedáció árak

A szedálás igénybevétele előtt minden esetben konzultáció szükséges, amely során altatóorvosunk az Ön saját igényeire szabja a folyamatot. Mivel minden páciens más igényekkel rendelkezik, ezért az éber szedáció ára is ennek függvényében változhat. A pontos árakkal kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot.

Fájdalom- és szorongásmentes fogászati kezelést szeretne? Jelentkezzen be rendelőnkbe!

Gyakran ismételt kérdések az éber szedálás szolgálatással kapcsolatban

Hogyan vehetem igénybe ezt a szolgáltatást?

Az éber szedálás szolgáltatásra a legtöbb esetben telefonon keresztül is be tud jelentkezni. Amikor időpontot foglal hozzánk, mindenképp említse meg kollégánknak, hogy a beavatkozást szedáció kíséretében szeretné igénybe venni. Ilyenkor telefonos konzultáció szükséges, és csak némely esetben indokolt a személyes találkozó altatóorvosunkkal.

Szükséges kivizsgálás az éber szedáció igénybevétele előtt?

Egészséges állapotban lévő páciensek esetén nem szükséges előzetes kivizsgálás, csupán konzultáció. Ha Ön valamilyen alap betegséggel vagy esetleges megfázással rendelkezik, akkor pedig egyáltalán nem végezhető el ez a fajta szolgáltatás.

Van kockázata az éber szedálásnak?

Amennyiben Ön nem szenved súlyos szív- vagy érrendszeri betegségben, nincs légzőszervi megbetegedése, máj-, vese-, vagy cukorbetegsége, az éber szedációnak semmilyen kockázata nincs.

Milyen kezelések során alkalmazható a szedálás?

Az éber szedáció fogászatunkon szinte bármilyen kezelés során alkalmazható. Kifejezetten hosszantartó, vagy fájdalmasnak vélt szájsebészeti beavatkozások és műtéteknél alkalmával javasoljuk. De bármilyen kezeléskor használható, amikor a páciens fél vagy szorong.

Milyen szakember végzi a szedációt?

A szedálás fogászatunkon minden esetben aneszteziológus szakorvos jelenlétében történik. A kizárólag erre szakosodott altatóorvos biztosítja a folyamat teljekörű biztonságát.

Az éber szedálás alatt tudok majd kommunikálni az orvosommal?

Igen. Az éber szedáció egyik legnagyobb előnye, hogy mindent látni és hallani fog, képes lesz kommunikálni, a kezelés körülményei eközben mégsem fogják zavarni. Mivel tompulnak az érzékszervei, ezért egyáltalán nem fogja érezni a beavatkozás kellemetlen részeit, illetve az éber szedáció után nem fog semmire sem emlékezni a kezelésből.

A kezelést követően rosszul érezhetem magam?

Az éber szedálás után rövid ideig még megfigyelés alatt tartjuk, hogy meggyőződjünk arról, hogy teljesen elmúlt a szedáció hatása. Ezt követően, felnőtt kísérővel elhagyhatja rendelőnket, de még kb. 16 órán keresztül szükséges felnőtt felügyelet.  Legtöbb esetben néhány óra alatt teljesen kimegy a bódítás hatása, így ezután már teljesen jól fogja érezni magát.