Telefonos bejelentkezés:

+36 20 550 0942

Fogászati góckutatás

A fogászati góckutatás ajánlott minden olyan esetben, ha egy páciens rejtett eredetű panaszokkal küzd, vagy komolyabb műtéti beavatkozás elött áll. A foltos hajhullás, az ekcéma, az ízületi gyulladás okát kihívás megtalálni: kiderítésükben ezért rendkívül fontos lépés a fogászati szűrés, hiszen gyakran gócos fog áll a problémák hátterében. A Budapest Dentcare részletes vizsgálatokkal és barátságos orvosokkal, asszisztensekkel vár: jelentkezzen be hozzánk!
Időpontot kérek
Góckutatás - Budapest fogászat

Fogászati góckutatás: mikor lehet rá szükség?

Azok az esetek, amikor fogászati góckutatás elvégzése indokolt, két fő kategóriába sorolhatók.

1. Komoly beavatkozást, altatást igénylő műtét előkészületei

A szervezetben jelenlévő góc komoly akadálya több beavatkozásnak is: ide tartozik bármilyen orvosi műtét, amihez altatás szükséges. Gyakori példák még a szervátültetés, a protézis beültetés vagy a szívbillentyű műtét: utóbbi azért indokolt, mert a szájüregben található egyes baktérium törzsek előszeretettel tapadnak meg a szívbillentyűn.
Hogy elkerüljük a komplikációkat vagy a műtét halasztását, érdemes időben fogászati góckutatást végeztetni.

2. Rejtélyes egészségi panaszok

Egyre inkább elterjedt orvosi gyakorlat, hogy egy krónikus betegség, ismeretlen eredetű neurológiai kórkép vagy bőrgyógyászati elváltozás kivizsgálásához góckutatást javasolnak. Ezek leggyakoribb példái:

 • ízületi bántalmak (arthritis);
 • haj- vagy szőrhullás (nemritkán foltokban);
 • ekcéma, pikkelysömör vagy más bőrbetegség;
 • allergiás tünetek;
 • szemgyulladás;
 • légzőszervi megbetegedések;
 • vesegyulladás;
 • petefészek vagy prosztata megbetegedései;
 • alvászavar, fáradékonyság.

Ha Önnél ezek egyike fennáll, szakorvosától ajánlott beutalót kérni fogászati góc szűrésre.

Gócos fog: ezt érdemes tudni róla

Mi az a fogászati góc?

Gócnak alapvetően a szervezeten belüli elhatárolt, panaszt nem okozó idült gyulladást nevezi a szaknyelv. Sajnos a foggyökerek és az arcüregen felül még számos helyen előfordulhat, az epehólyagtól kezdve a mandulákon át egészen a húgy-és ivarszervekig. Kialakulásának oka lehet fertőzés vagy immunrendszeri megbetegedés. Bár egy „lezárt”, területről beszélünk, a vérkeringés és a nyirokkeringés több szervhez is eljuttatja a gócból származó baktériumokat és azok toxinjait, ami további akut gyulladásokat okoz, ezzel különféle panaszokat előidézve.

A fog góc tünetei

A fogászati góc sajnos „csendesen” fejti ki káros hatásait: tapasztalataink szerint sok esetben maga a gócos fog teljesen tünetmentes. Így ha egy páciens nem jár rendszeresen fogorvoshoz, akár évek is eltelhetnek, mire a góc fog alatti helye feltárásra kerül. A leggyakrabban nőgyógyászati és ízületi panaszok okainak felkutatása céljából kérnek tőlünk fogászati góckutatás időpontot pácienseink.

Mitől alakulhat ki a fogászati góc?

A szájüregi gócok kiváltó oka számos tényező lehet. Általában a következő tényezők miatt alakul ki:

Gócos állapot

 • előtörésben visszamaradt bölcsességfog;
 • fogágybetegség,
 • paradontális tasak, csontpusztulás;
 • rossz gyökértömés
 • gyökércsúcs gyulladása;
 • tályog vagy fogciszta;
 • mély, fogideget is érintő fogszuvasodás;
 • mozgó, kilazult tömés;
 • mozgó, kilazult fog;
 • visszamaradt foggyökér;
 • gyulladás a fogimplantátum körül.

Különösen ajánlott a góckutatás akkor, ha gyökérkezelése sikertelen volt, vagy a kezelés ellenére továbbra is fájdalmat érez.

A fogászati góckutatás menete rendelőnkben

1. lépés: Átvizsgáljuk a beutalót

A fogászati góckutatás személyre szabott, körültekintő elvégzése érdekében fontos, hogy szájsebész szakorvosunk tisztában legyen a pontos panaszokkal és problémákkal, amelyekkel a páciens érkezik. A beutalót író szakorvos véleménye alapján meghatározzuk a vizsgálat fókuszpontjait.

2. lépés: Célzott anamnézist készítünk

Részletesen elemezzük a gócvizsgálat indokát, és elkészítjük a páciens kórelőzményét.

3. lépés: Szájüregi vizsgálatot végzünk

Szájsebész kollégánk részletesen átvizsgálja a páciens szájüregét, különös tekintettel a nyirokcsomókra, a nyelvre és a nyálkahártyára.

4. lépés: CBCT felvételt készítünk

A megszokott, 2D felvételt készítő panorámaröntgent már meghaladta a technika. A Budapest Dentcare rendelőben a lehető legpontosabb fogászati góckutatás érdekében 3D-s CBCT felvételt készítünk. A részletes digitális felvétel elkészítése csupán 2 percet vesz igénybe, és semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

5. lépés: A CBCT felvétel alapján kiértékeljük a páciens fogászati státuszát

Elemezzük a felvételen látható esetleges elváltozásokat, hogy javaslatot tehessünk beavatkozásra vagy további vizsgálatra.

6. lépés: Konklúzió

A fogászati góc szűrés kétféle eredménnyel járhat. A páciens lehet

 • góc negatív (ebben az esetben más terület góckutatása is javasolt lehet), vagy
 • góc pozitív.

Ha a második eset áll fenn, azaz a vizsgálat során gócot találtunk, egyeztetjük azokat a beavatkozásokat, amelyekkel eltávolítható a gyulladás.

Fogászati góc kezelés

Hogyan kezelhető a fogászati góc?

Minden páciens esete más: így abban az esetben, ha a fogászati góckutatás eredményeként a páciens szájürege góc pozitívnak bizonyul, részletes kezelési tervet készítünk, hogy a felderített gócot vagy hatékonyan és végleg eltávolítsuk, vagy kezeljük a potenciálisan góc gyanús fogat. A kezelés elsősorban a gócok helyétől függ.

Megfigyelés: abban az esetben van rá szükség, ha egy fog csak góc gyanús. Ilyenkor általában időközönként ismételt vizsgálatokra van szükség.

Szájsebészeti kezelés: akkor alkalmazzuk a szájsebészeti kezelések valamelyik típusát, ha a góc a a fogat meghaladva az állkapocs csontban vagy a fogakat körülvevő lágyszövetekben van jelen.

Gyökérkezelés: szuvas fog vagy sikertelen gyökérkezelés hatásainak megszüntetése esetén alkalmazzuk. A gyökérkezelés rendelőnkben lézersugár segítségével, mikroszkópos nagyításban történik a maximális pontosság és a gyökércsatorna sterilizálása érdekében. A hatékony érzéstelenítésnek köszönhetően a procedúra fájdalommentes.

Tömés vagy korona cseréje: amennyiben a gócot meglazult, mozgó tömés vagy fogkorona okozza, annak mihamarabbi cseréje szükséges. A pácienssel egyeztetve minden esetben tartós, esztétikus megoldást találunk.

Paradontológiai kezelés: ha fogászati góckutatás során feltárt gócot fogágybetegség okozza, ez a leghatékonyabb módja a megszüntetésének.

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás
Tökéletes mosoly - BP Dentcare Fogászat

Ezért érdemes a Budapest Dentcare rendelőt választani

Maximális odafigyelés
Működésünk alapvetése, hogy személyre szabott kezelési tervet és a páciens egyedi igényeire szabott, alapos kivizsgálást biztosítunk. A kezelés minden részletét alaposan megvitatjuk a hozzánk fordulókkal, és minden kérdésükre választ adunk. Csak akkor vagyunk elégedettek, ha rendelőnkben mindenki tökéletes eredménnyel, elégedetten áll fel a fogorvosi székből.
Kiemelkedő szakmai tapasztalat
Rendelőnk vezetője, dr. Deák György András szájsebész szakorvos több mint 30 éve praktizál, nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik. Az ő szakmai vezetése alatt hasonlóan magasan képzett, tudásukat folyamatosan fejlesztő fogorvosok, szájsebészek és asszisztensek dolgoznak azért, hogy a lehető legmagasabb minőséget biztosítsuk. A fogászati góckutatás vizsgálatait nálunk képzett, szakvizsgával rendelkező szájsebész végzi.
Nálunk kellemes élmény a fogászati kezelés
Tudjuk, hogy sok páciens azért halogatja a végsőkig a fogorvoshoz fordulást, mert korábban rossz tapasztalatai voltak. Azon dolgozunk, hogy eloszlassuk ezeket a félelmeket: csapatunk minden tagja kedves, barátságos, a páciensek kérdéseire örömmel és részletesen válaszolunk. Rendelőnk ráadásul maga a béke szigete: csendes kertvárosi környezetben, nyugalmat árasztó belső terekkel várjuk.
Rendelőnk könnyen megközelíthető
A fent említett kertvárosi környezet nagyon is központi helyen, az Örs vezér terétől 5 perces sétára található. Így tömegközlekedéssel

2-es metróval,
8-as és 9-es HÉV-vel,
trolibuszokkal,
valamint számos villamos-és buszjárattal is megközelíthetőek vagyunk. Autóval érkező pácienseinknek pedig ingyenes parkolást biztosítunk.

Fogászati góckutatás árak

A Budapest Dentcare rendelőben rendkívül kedvező árakkal várjuk pácienseinket.

Áraink egy személyre szabott kezelési tervet tartalmaznak, melyben a kezelés minden részletét maradéktalanul tisztázzuk.

Sürgősségi ellátás rendelőnkben

Ha a beteg góc pozitív és a rendelőnkben végzi a fogászati kezelést, „góctalanítást”, akkor 10% kedvezményt adunk a kezelési tervünkből.

Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt szeretne?
Kérjen időpontot fogászatunkra!
©  2023 Budapest Dentcare Kft.
Website by
Marketing21
crossmenu