Foghúzás

A végső megoldás, amitől mindenki fél – de bizonyos esetekben elkerülhetetlen. Amikor egy fog már nem menthető, nincs más hátra, mint a foghúzás: ilyen esetben nagyon fontos, hogy tapasztalt orvosra bízzuk a beavatkozást. A Budapest Dentcare-nél felkészült szakorvosok és fájdalommentes eljárások várják Önt: jelentkezzen be hozzánk!

Fog kihúzása
Fogeltávolítás

Foghúzás: mikor van rá szükség?

A mai, modern szemléletű fogászat nagy hangsúlyt fektet az eredeti fogak megtartására: ha fájdalmai, panaszai vannak, a foghúzás nem a “legkönnyebb út”, hanem a végső lehetőség. Akkor alkalmazzuk, ha valóban nem lehetséges már a fog megmentése.

A foghúzás szükséges lehet akkor, ha a fog

 • teljesen elszuvasodott, az ép fogszövet mélyen az íny alatt van,
 • baleset vagy más ok miatt súlyosan sérült, a korona mélyen az íny alá törött, vagy hosszában kettétört a fog,
 • fogínygyulladás miatt kórosan mozog,
 • genetikai okokból szükségtelen, úgynevezett számfeletti fog,
 • fogszabályozás  kezelés során bizonyul fölöslegesnek, hely kell a torlódott frontfogak esztétikus sorba állításához,
 • fájdalma más módon nem szüntethető meg, például számfeletti gyökércsatorna a fogcsökér alsó harmadában,
 • gócos, és a gyulladást más úton nem sikerül megszüntetni,
 • tejfog, ami nem esett ki és akadályozza az alatta lévő maradó fog előtörését.

Fontos tudni tehát, hogy a zavaró fájdalom, vagy a kisebb-nagyobb károsodások még nem jelentik feltétlenül azt, hogy fogeltávolításra lesz szükség. Panasz esetén lényeges, hogy mihamarabb fogorvoshoz forduljunk, mert a fog sok esetben megmenthető fogtöméssel vagy gyökérkezeléssel.

A foghúzás menete

A foghúzás menete mindig az adott páciens állapotától függ. A legtöbbször rutinbeavatkozásként, fogóval is el lehet távolítani a fogat, bizonyos esetekben – jellemzően bölcsességfog eltávolításakor –  azonban szájsebészeti beavatkozásra van szükség, amelyet kizárólag szájsebész szakvizsgával rendelkező orvos végezhet.

Egyszerű foghúzás

 • Első lépésként röntgenfelvételt készítünk, hogy a lehető legpontosabban lássuk a fog és a gyökerek elhelyezkedését, állapotát.
 • Beadjuk az érzéstelenítő injekciót, és megvárjuk amíg hat az érzéstelenítő.
 • Először az íny leválasztjuk a fognyakról, majd fogó, és/vagy emelő segítségével eltávolítjuk a fogat.
 • ezt követően – főleg ha gyulladás miatt lett a fog eltávolítva – a foghúzás helyét az orvos kitisztítja a gyulaldt szöveteket eltávolítja, majd
 • az üregbe gyógy-szivacsot helyez a fogorvos, mely segíti a csontosodást, csökkenti a gyulladást és gyorsítja a gyógyulási időt
 • Tamponálunk azaz a sebre steril gézt helyezünk, erre a beteg ráharap és megvárjuk, amíg eláll a vérzés.
 • végül egyeztetünk a pácienssel a foghúzás utáni teendőkről. A Budapest Dentcare írásban is átadja a foghúzás utáni teendőkről a javasolt teendőket

Mikor lehet szükség szájsebész beavatkozására?

 • Nagyon szétágazó, csavarodott foggyökér esetén;
 • ha olyan mértékű fogszuvasodás áll fenn, hogy a fogóval nem lehet megfogni a fog nyakát, vagy az eljárás a fog eltörését veszélyeztetné;
 • abban a ritka esetben, amikor a foggyökér belenyúl az arcüregbe és a foghúzás során megnyílik az arcüreg;
 • akkor, ha a fog koronája teljesen letört;
 • bölcsességfogak eltávolításakor;
 • ha a beteg kezelőorvosa küldi betegét szájsebész szakellátásra;
 • vérzékeny betegeknél egyszerű foghúzás esetében is;
 • kemoterápián és/vagy biszfoszfonát terápiában részesült beteg esetében;
 • minden esetben, egyszerű foghúzásnál is.

Foggyökér húzás, teljesen letört fog húzása

Amikor a letört fog koronával vagy csappal sem menthető meg, a megmaradt foggyökeret ki kell húzni. Ez minden esetben szájsebészeti beavatkozásnak számít, amelyet panorámaröntgen, vagy szükség esetén CT vizsgálat előz meg. Ezután a szájsebész helyi érzéstelenítésben feltárja a területet, eltávolítja a foggyökeret, kitisztítja a sebet (ha vannak, eltávolítja a gyulladásos szöveteket), összevarrja a foggyökér húzás helyét, és tanácsokkal látja el a pácienst. Teljesen letört fog húzása esetén előfordulhat, hogy antibiotikum kúrára is szükség lesz.

A legfontosabb teendők foghúzás után

A foghúzást követően a szakorvos részletesen elmagyarázza majd, mit kell tennie, és mire kell odafigyelnie foghúzás után. Van ugyanakkor néhány általános szabály, amelyre mindenképp lényeges odafigyelni.

 • Minimum 30 percig szorítsuk a sebre a fogorvos által ráhelyezett steril gézlapot!
 • Foghúzás után a fog helyén úgynevezett vérdugó keletkezik: így nevezzük azt, amikor a fog helyén lévő mélyedésben összegyűlik a véralvadék. Mivel a vérdugó elengedhetetlen az így regenerálódásához, nagyon vigyáznunk kell, nehogy kiessen: ha ez megtörténik, erős fájdalommal és gyulladásveszéllyel jár. Legalább néhány napig fontos, hogy kerüljük a szívó-fújó tevékenységeket (pl. dohányzás, szívószál, fúvós hangszerek).
 • Kerüljük a szilánkos, apró darabos, kemény ételeket!
 • Néhány napig ne fogyasszunk tejtermékeket, kávét, teát, alkoholt, vagy erősen fűszeres ételeket!
 • Ne hanyagoljuk el a fogmosást, csak pár napig kerüljük ki a kihúzott fog helyét! Később – fogorvosával egyeztetve – új, puha sörtéjű kefével már ezt a részt is lehet majd finom mozdulatokkal tisztítani.

Ezért érdemes a Budapest Dentcare rendelőt választani

Foghúzás gyógyulás

Tapasztalt, lelkiismeretes szakorvosok és dentálhigiénikusok

Szakmai csapatunk kiválósága két fő pilléren nyugszik. Az egyik pillér a nálunk dolgozó fogszakorvosok, szájsebész szakorvosok és dentálhigiénikusok magas képzettsége és tudásuk folyamatos fejlesztése – a másik pedig Dr. Deák György 30 év sikeres pályafutására, oktatói tapasztalatára épülő szakmai vezetése.

Pácienseink felé teljes odafigyeléssel fordulunk

Ahogy nincs két egyforma páciens, nincs két teljesen egyforma eljárás sem! Ahhoz, hogy kifogástalan legyen a végeredmény, minden az adott páciens igényeire szabunk. Munkánkkal csak akkor vagyunk elégedettek, ha a páciens tökéletes eredménnyel távozik rendelőnkből. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektetünk a részletes tájékoztatásra és konzultációra: nálunk nincsenek homályos részletek vagy megválaszolatlan kérdések! A hozzánk fordulókkal alaposan megvitatjuk a kezelés részleteit.

A foghúzás nálunk nem kellemetlen élmény

A szakmai kiválóság mellett kiemelt prioritásnak tartjuk azt is, hogy pácienseink ne féljenek a fogorvosi kezelésektől. Kollégáink rendkívül kedvesek és türelmesek, a felmerülő kérdésekre készséggel válaszolnak. Rendelőnk csendes, békés kertvárosi övezetben helyezkedik el, és belső tere is nyugalmat áraszt – így a nagyváros zaja nem tesz hozzá az egyébként is feszült páciens izgalmához. Emellett természetesen a legfontosabb, hogy minden eljárásunkat fájdalommentesen végezzük.

Egyszerűen megközelíthet minket

A Budapest Dentcare rendelő csupán 5 perc sétára található az Örs vezér terétől, a város egyik legkönnyebben elérhető közlekedési csomópontjától.

A tömegközlekedést választja? Ez esetben a 

 • 2-es (piros) metrót,
 • a 8-as vagy a 9-es HÉV-et,
 • a 80-as, 81-es és 82-es trolit, valamint
 • a 3-as, 62-es és 62A jelű villamosokat
 • a 31, 32-es, 45, 131, 144, 174-es buszt

ajánljuk.

Autóval érkezve a rendelő előtt, illetve az utcában ingyenesen parkolhat.

Tegyen időben fogsora egészségéért: jelentkezzen be hozzánk!

Gyakran ismételt kérdések

Meddig normális a foghúzás utáni fájdalom?

A fogeltávolítás utáni felépülésnek sajnos gyakori velejárója a fájdalom, amely akár egy hétig is eltarthat. Ha hét nap elteltével sem csillapodnak a panaszok, feltétlenül hívja fel kezelőorvosát!

Foghúzás után evés: mit legyen a tányéron az első napon?

A foghúzást követő első 24 órában inkább pépes, de legalábbis puha ételek fogyasztása javasolt. Azokat az ételeket, amelyek potenciálisan irritálhatják a sebet (pl apró magokat, szemcséket tartalmaz, erősen fűszerezett, forró), érdemes még legalább 3 napig kerülni.

Foghúzás után tej mikor fogyasztható először?

A tejet és a tejtermékeket legalább a fogeltávolítást követő 3 napban fontos elkerülni. Ennek oka, hogy a tejtermékekben lévő baktériumkultúrák ilyenkor a fertőzés veszélyét hordozzák.

Foghúzás után kávét lehet inni?

Igen, de várjunk vele 3 napot, mert vérbőséget okozhat.

Foghúzás után alkohol mikor megengedett?

Alkoholos italok esetében is érvényes a háromnapos aranyszabály: a kávéhoz hasonlóan szintén a vérbőség miatt.

Foghúzás után mennyi idő alatt gyógyul be az íny?

Az íny elsődleges gyógyulása már 1-2 hét alatt lezajlik: ennyi idő is elég, hogy a fog helye összehúzódjon. A teljes gyógyuláshoz (üreg feltöltődése, íny kisimulása) azonban általában 6-10 hétre is szükség van.

Mit jelent a vérdugó?

Vérdugónak nevezzük, amikor a fog helyén összegyűlik a véralvadék. Ezt nem szabad szívni, piszkálni, mert nagyon fontos szerepe van az új csont kialakulásában.

Mit tegyek, ha foghúzás után egy héttel is fáj?

Mindenképp keresse fel kezelőorvosát!