Telefonos bejelentkezés:

+36 20 550 0942

Foghúzás

A végső megoldás, amitől mindenki fél – de bizonyos esetekben elkerülhetetlen. Amikor egy fog már nem menthető, nincs más hátra, mint a foghúzás: ilyen esetben nagyon fontos, hogy tapasztalt orvosra bízzuk a beavatkozást. A Budapest Dentcare-nél felkészült szakorvosok és fájdalommentes eljárások várják Önt: jelentkezzen be hozzánk!
Időpontot kérek
Fog kihúzása
Fogeltávolítás előtt

Foghúzás: mikor van rá szükség?

A mai, modern szemléletű fogászat nagy hangsúlyt fektet az eredeti fogak megtartására: ha fájdalmai, panaszai vannak, a foghúzás nem a “legkönnyebb út”, hanem a végső lehetőség. Akkor alkalmazzuk, ha valóban nem lehetséges már a fog megmentése.

A foghúzás szükséges lehet akkor, ha a fog

 • teljesen elszuvasodott, az ép fogszövet mélyen az íny alatt van,
 • baleset vagy más ok miatt súlyosan sérült, a korona mélyen az íny alá törött, vagy hosszában kettétört a fog,
 • fogínygyulladás miatt kórosan mozog,
 • genetikai okokból szükségtelen, úgynevezett számfeletti fog,
 • fogszabályozás  kezelés során bizonyul fölöslegesnek, hely kell a torlódott frontfogak esztétikus sorba állításához,
 • fájdalma más módon nem szüntethető meg, például számfeletti gyökércsatorna a fogcsökér alsó harmadában,
 • gócos, és a gyulladást más úton nem sikerül megszüntetni,
 • tejfog, ami nem esett ki és akadályozza az alatta lévő maradó fog előtörését.

Fontos tudni tehát, hogy a zavaró fájdalom, vagy a kisebb-nagyobb károsodások még nem jelentik feltétlenül azt, hogy fogeltávolításra lesz szükség. Panasz esetén lényeges, hogy mihamarabb fogorvoshoz forduljunk, mert a fog sok esetben megmenthető fogtöméssel vagy gyökérkezeléssel.

A foghúzás menete

A foghúzás menete mindig az adott páciens állapotától függ. A legtöbbször rutinbeavatkozásként, fogóval is el lehet távolítani a fogat, bizonyos esetekben – jellemzően bölcsességfog eltávolításakor –  azonban szájsebészeti beavatkozásra van szükség, amelyet kizárólag szájsebész szakvizsgával rendelkező orvos végezhet.

Egyszerű foghúzás

 • Első lépésként röntgenfelvételt készítünk, hogy a lehető legpontosabban lássuk a fog és a gyökerek elhelyezkedését, állapotát.
 • Beadjuk az érzéstelenítő injekciót, és megvárjuk amíg hat az érzéstelenítő.
 • Először az íny leválasztjuk a fognyakról, majd fogó, és/vagy emelő segítségével eltávolítjuk a fogat.
 • ezt követően – főleg ha gyulladás miatt lett a fog eltávolítva – a foghúzás helyét az orvos kitisztítja a gyulaldt szöveteket eltávolítja, majd
 • az üregbe gyógy-szivacsot helyez a fogorvos, mely segíti a csontosodást, csökkenti a gyulladást és gyorsítja a gyógyulási időt
 • Tamponálunk azaz a sebre steril gézt helyezünk, erre a beteg ráharap és megvárjuk, amíg eláll a vérzés.
 • végül egyeztetünk a pácienssel a foghúzás utáni teendőkről. A Budapest Dentcare írásban is átadja a foghúzás után javasolt teendőket

Mikor lehet szükség szájsebész beavatkozására?

 • Nagyon szétágazó, csavarodott foggyökér esetén;
 • ha olyan mértékű fogszuvasodás áll fenn, hogy a fogóval nem lehet megfogni a fog nyakát, vagy az eljárás a fog eltörését veszélyeztetné;
 • abban a ritka esetben, amikor a foggyökér belenyúl az arcüregbe és a foghúzás során megnyílik az arcüreg;
 • akkor, ha a fog koronája teljesen letört;
 • bölcsességfogak eltávolításakor;
 • ha a beteg kezelőorvosa küldi betegét szájsebész szakellátásra;
 • vérzékeny betegeknél egyszerű foghúzás esetében is;
 • kemoterápián és/vagy biszfoszfonát terápiában részesült beteg esetében;
 • minden esetben, egyszerű foghúzásnál is.

Foggyökér húzás, teljesen letört fog húzása

Amikor a letört fog koronával vagy csappal sem menthető meg, a megmaradt foggyökeret ki kell húzni. Ez minden esetben szájsebészeti beavatkozásnak számít, amelyet panorámaröntgen, vagy szükség esetén CT vizsgálat előz meg. Ezután a szájsebész helyi érzéstelenítésben feltárja a területet, eltávolítja a foggyökeret, kitisztítja a sebet (ha vannak, eltávolítja a gyulladásos szöveteket), összevarrja a foggyökér húzás helyét, és tanácsokkal látja el a pácienst. Teljesen letört fog húzása esetén előfordulhat, hogy antibiotikum kúrára is szükség lesz.

A legfontosabb teendők foghúzás után

A foghúzást követően a szakorvos részletesen elmagyarázza majd, mit kell tennie, és mire kell odafigyelnie foghúzás után. Van ugyanakkor néhány általános szabály, amelyre mindenképp lényeges odafigyelni.

 • Minimum 15 percig szorítsuk a sebre a fogorvos által ráhelyezett steril gézlapot!
 • Foghúzás után a fog helyén úgynevezett vérdugó keletkezik: így nevezzük azt, amikor a fog helyén lévő mélyedésben összegyűlik a véralvadék. Mivel a vérdugó elengedhetetlen a csont regenerálódásához, nagyon vigyáznunk kell, nehogy kiessen: ha ez megtörténik, erős fájdalommal és gyulladásveszéllyel jár. Legalább néhány napig fontos, hogy kerüljük a szívó-fújó tevékenységeket (pl. dohányzás, szívószál, fúvós hangszerek).
 • Kerüljük a szilánkos, apró darabos, kemény ételeket!
 • Néhány napig ne fogyasszunk tejtermékeket, kávét, teát, alkoholt, vagy erősen fűszeres ételeket!
 • Ne hanyagoljuk el a fogmosást, csak pár napig kerüljük ki a kihúzott fog helyét! Később – fogorvosával egyeztetve – új, puha sörtéjű kefével már ezt a részt is lehet majd finom mozdulatokkal tisztítani.
Fél a fogászati kezelésektől?
Ismerje meg éber szedálás szolgáltatásunkat,
amivel fájdalommentes és félelemérzet nélküli kezelésben lehet része!
További részletek
Fájdalommentes fogászati kezelés

Ezért érdemes a Budapest Dentcare rendelőt választani

Tapasztalt, lelkiismeretes szakorvosok és dentálhigiénikusok

Szakmai csapatunk kiválósága két fő pilléren nyugszik. Az egyik pillér a nálunk dolgozó fogszakorvosok, szájsebész szakorvosok és dentálhigiénikusok magas képzettsége és tudásuk folyamatos fejlesztése – a másik pedig Dr. Deák György 30 év sikeres pályafutására, oktatói tapasztalatára épülő szakmai vezetése.

A foghúzás nálunk nem kellemetlen élmény

A szakmai kiválóság mellett kiemelt prioritásnak tartjuk azt is, hogy pácienseink ne féljenek a fogorvosi kezelésektől. Kollégáink rendkívül kedvesek és türelmesek, a felmerülő kérdésekre készséggel válaszolnak. Rendelőnk csendes, békés kertvárosi övezetben helyezkedik el, és belső tere is nyugalmat áraszt – így a nagyváros zaja nem tesz hozzá az egyébként is feszült páciens izgalmához. Emellett természetesen a legfontosabb, hogy minden eljárásunkat fájdalommentesen végezzük.

Pácienseink felé teljes odafigyeléssel fordulunk

Ahogy nincs két egyforma páciens, nincs két teljesen egyforma eljárás sem! Ahhoz, hogy kifogástalan legyen a végeredmény, minden az adott páciens igényeire szabunk.

Munkánkkal csak akkor vagyunk elégedettek, ha a páciens tökéletes eredménnyel távozik rendelőnkből. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektetünk a részletes tájékoztatásra és konzultációra: nálunk nincsenek homályos részletek vagy megválaszolatlan kérdések! A hozzánk fordulókkal alaposan megvitatjuk a kezelés részleteit.

Egyszerűen megközelíthet minket

A Budapest Dentcare rendelő csupán 5 perc sétára található az Örs vezér terétől, a város egyik legkönnyebben elérhető közlekedési csomópontjától.

A tömegközlekedést választja? Ez esetben a 

 • 2-es (piros) metrót,
 • a 8-as vagy a 9-es HÉV-et,
 • a 80-as, 81-es és 82-es trolit, valamint
 • a 3-as, 62-es és 62A jelű villamosokat
 • a 31, 32-es, 45, 131, 144, 174-es buszt ajánljuk.

Autóval érkezve a rendelő előtt, illetve az utcában ingyenesen parkolhat.

Gyakran ismételt kérdések

A fogeltávolítás utáni felépülésnek sajnos gyakori velejárója a fájdalom, amely akár egy hétig is eltarthat. Ha hét nap elteltével sem csillapodnak a panaszok, feltétlenül hívja fel kezelőorvosát!

A foghúzást követő első 24 órában inkább pépes, de legalábbis puha ételek fogyasztása javasolt. Azokat az ételeket, amelyek potenciálisan irritálhatják a sebet (pl apró magokat, szemcséket tartalmaz, erősen fűszerezett, forró), érdemes még legalább 3 napig kerülni.

A tejet és a tejtermékeket legalább a fogeltávolítást követő 3 napban fontos elkerülni. Ennek oka, hogy a tejtermékekben lévő baktériumkultúrák ilyenkor a fertőzés veszélyét hordozzák.

Igen, de várjunk vele 3 napot, mert vérbőséget okozhat.

Alkoholos italok esetében is érvényes a háromnapos aranyszabály: a kávéhoz hasonlóan szintén a vérbőség miatt.

Az íny elsődleges gyógyulása már 1-2 hét alatt lezajlik: ennyi idő is elég, hogy a fog helye összehúzódjon. A teljes gyógyuláshoz (üreg feltöltődése, íny kisimulása) azonban általában 6-10 hétre is szükség van.

Vérdugónak nevezzük, amikor a fog helyén összegyűlik a véralvadék. Ezt nem szabad szívni, piszkálni, mert nagyon fontos szerepe van az új csont kialakulásában.

Mindenképp keresse fel kezelőorvosát!

Pácienseink visszajelzései

Az tetszik a legjobban, hogy mindent megtesznek, hogy fájdalommentesek legyenek a kezelések, mindezt kellemes környezetben és ami még nagyon fontos, hogy nagyon kedvesek a páciensekkel.
- G. Nikoletta
Minden szempontból tökéletes. Kedves emberek, modern eszközök, kifogástalan szolgáltatás!
- K. Evelyn
Lézeres fogfehérítésre jelentkeztem. Nagyon kedves, figyelmes, korrekt, szakmailag precíz, profi hozzáállást tapasztaltam Brigitől. Csak ajánlani tudom!
- F. Eszter
Megbízható szakemberekre bízná fogai egészségét?
Jelentkezzen be rendelőnkbe még ma!
©  2023 Budapest Dentcare Kft.
Website by
Marketing21
crossmenu