Telefonos bejelentkezés:

+36 20 550 0942

A bölcsességfog gyulladás innovatív és fájdalommentes kezelése

A bölcsességfog gyulladás olyan állapot, amikor a bölcsességfogak vagy a környező szövetek begyulladnak. Mivel leghátul helyezkednek el, a bölcsességfogak tisztítása nehéz, ezért könnyen elromolhatnak. Szakorvos javasolhatja az eltávolításukat, de meg kell várni, míg a gyulladás elmúlik. Cikkünkben bemutatjuk, mit értünk pontosan bölcsességfog gyulladás alatt és milyen kezelési módok állhatnak a rendelkezésünkre.
Időpontot kérek
Bölcsességfog műtét Budapesten
A bölcsességfog gyulladás fájdalommentes kezelése

Mi az a bölcsességfog gyulladás?

A bölcsességfogak eredetileg a nyers táplálék feldolgozásában segítettek. Az életmódváltozás hatására azonban többé nincs szükség rájuk. Ennek az evolúciós folyamatnak az eredményeként pedig akár teljesen el is tűnhetnek. Nemcsak a tisztításuk nehézsége miatt romolhatnak el, az is előfordulhat ugyanis, hogy a teljes kibújásukhoz nincs elég hely, vagy ferdén, vízszintesen nőnek ki a csontban maradva, ami az íny gyulladását okozhatja.

+36 20 550 0942

A kialakulás lehetséges okai

 • kevés hely a kibújáshoz
 • rossz irányú előbújás
 • fogak összetorlódása
 • bölcsességfog gyulladás ciszta hatására
 • bakteriális fertőzés

A bölcsességfog gyulladás tünetei

 • fogfájás megjelenése
 • a terület duzzadása, melegsége, bőrpír
 • kellemetlen vagy fájdalmas rágás
 • feszítő vagy fájdalmas érzés az állkapocsban
 • rossz szájíz vagy szájszag
 • zsibbadó állkapocs
 • teljes vagy részleges szájzár
 • duzzadt vagy fájdalmas nyaki nyirokcsomók
 • rossz közérzet, láz
 • a fájdalom kisugárzása fejbe, fülbe

Hogyan kezelhetjük a problémát?

Ha a gyulladás már előrehaladott állapotban van, szükséges lehet a bölcsességfog eltávolítása, de gyulladt állapotban nem javasolt elvégezni a műtétet. Ennek oka, hogy az érintett területet rendkívül nehéz és fájdalmas lenne érzésteleníteni, valamint a sebészeti beavatkozás akár még nagyobb gyulladást is okozhat. Éppen ezért érdemes megvárni, hogy a probléma teljes mértékben megszűnjön.

A dióda lézer

A dióda lézeres biostimuláció több szájsebészeti és fogászati panaszra is alkalmazható. Akár tályogok elvezetésére, ínyplasztikára, vagy a bölcsességfog gyulladás megszüntetésére. A fogkő eltávolítása után a felszínt fájdalomcsillapító hatású dióda lézerrel stimulálják, így megtörténik a tubulusok lezárása. Végül az íny gyulladt részének lézerterápiájával elkerülhetővé válik a további sorvadás.

Körbemetszéssel is megoldható?

Normál helyzetben lévő bölcsességfog hátsó falára is gyakran ráborul az íny, amire a felső foggal gyakran ráharapunk, illetve tasakképződést is eredményezhet. Ezek a tasakok begyulladhatnak vagy akár gennyel is telítődhetnek. Mindez fájdalmat és duzzanatot válthat ki, valamint elősegítheti a hőemelkedés, láz kialakulásának esélyét. A tisztítás otthon semmiképpen sem kivitelezhető.

A szájsebész szakorvos ebben az esetben felszabadítja a koronát, eltávolítja a fogra boruló ínydarabot, majd kitisztítja a tasakot. A Budapest Dentcare Fogászat kizárólag a legjobb minőségű helyi érzéstelenítőt alkalmazza, így a beavatkozás abszolút fájdalommentes. A seb már néhány nap alatt képes teljesen meggyógyulni.

Antibiotikum a bölcsességfog gyulladás ellen

Abban, hogy a bölcsességfog gyulladás elmúljon, a megfelelő antibiotikumos kezelés is segíthet. Különösen fontos lehet ez láz, esetleg rossz közérzet esetén. Ezt követően, ha a fog nem bújt elő, a csontban van, sebészi úton lehetővé válik az eltávolítása, azaz a bölcsességfog műtét. Az antibiotikumos kúra 7 napot vesz igénybe, a bölcsességfog műtétet a kúra 3., 4. napjára tervezzük.

Fél a fogászati kezelésektől?
Ismerje meg éber szedálás szolgáltatásunkat,
amivel fájdalommentes és félelemérzet nélküli kezelésben lehet része!
További részletek
Fájdalommentes fogászati kezelés

Miért vegyük komolyan? 

Egy nem kezelt bölcsességfog gyulladás akár súlyos, életet veszélyeztető következményekkel is járhat (phlegmone), ezért tanácsos komolyan venni a problémát. Egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező magán fogorvos türelemmel és odafigyeléssel hozzájárulhat a kezelés komplikációmentes lebonyolításához. A Budapest Dentcare Fogászaton kiemelkedő szakemberek támogathatják a gyors és fájdalommentes gyógyulásban.

Bölcsességfog eltávolítás Budapesten

Pácienseink visszajelzései

Az tetszik a legjobban, hogy mindent megtesznek, hogy fájdalommentesek legyenek a kezelések, mindezt kellemes környezetben és ami még nagyon fontos, hogy nagyon kedvesek a páciensekkel.
- G. Nikoletta
Minden szempontból tökéletes. Kedves emberek, modern eszközök, kifogástalan szolgáltatás!
- K. Evelyn
Lézeres fogfehérítésre jelentkeztem. Nagyon kedves, figyelmes, korrekt, szakmailag precíz, profi hozzáállást tapasztaltam Brigitől. Csak ajánlani tudom!
- F. Eszter
Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt szeretne?
Kérjen időpontot fogászatunkra!
©  2023 Budapest Dentcare Kft.
Website by
Marketing21
crossmenu