Bölcsességfog műtét, bölcsességfog húzás

A bölcsességfog műtét és a bölcsességfog húzás sok esetben lehet szükséges, ha a bölcsességfogakkal járó kellemetlenségek indokolttá teszik. Mivel nehéz a tisztításuk, könnyen elromolhatnak, ezért sok esetben az eltávolításuk a legjobb megoldás. Fogászatunkon szájsebész szakorvos kollégáinknak és professzionális felszereléseinknek köszönhetően, a műtét és a húzás fájdalommentesen zajlik. Kérjen időpontot hozzánk még ma!

Bölcsességfog eltávolítás Budapesten

Mikor indokolt a bölcsességfog eltávolítás?

A bölcsességfogak a leghátul elhelyezkedő fogaink. Alapvetően a nyers táplálék feldolgozásában játszottak nagy szerepet, de életmódváltozásunknak köszönhetően már nincs rá szükségünk. Ez a változás egy olyan evolúciós folyamatot indított el, aminek a hatására akár teljesen el is tűnhetnek ezek a fogak.

Mivel sok esetben nem könnyen hozzáférhetők, ezért a tisztításuk is nehezen megoldható. Ennek következtében pedig nagy eséllyel lyukadhatnak ki. Abban az esetben, ha a fogat már nem lehet megmenteni, mert előrehaladott a szuvasodás, vagy a gyulladás, az eltávolításuk szükségszerű.

Másik gyakori indikáció a torlódott fogak miatt fogszabályozási kezelés részeként eltávolított bölcsességfogak.

A kezelés minden esetben helyi érzéstelenítéssel történik, ezért a folyamat teljesen fájdalommentes. Beteg kérésére szedálásban, vagy altatásban is távolítunk el bölcsességfogakat rendelőnkben.

A bölcsességfog húzás leggyakoribb okai

 • Amennyiben nincs elegendő hely a bölcsességfog kibújásához, gyulladást okozhat az ínyben
 • Fájdalmas vagy feszítő érzés jelentkezhet az állkapocsban
 • Nehezen tisztítható, ezért könnyen szuvasodik
 • Ha nem megfelelő irányban bújnak elő, a fogak összetorlódását okozhatja
 • Előfordulhat, hogy a bölcsességfog és a 7-es őrlőfog között szuvasodás alakul ki, vagy a mellette lévő fog ellátását akadályozza, esetleg gyökérelhalását okozhatja
 • Irritálhatja a szájnyálkahártyát
 • A bölcsességfog körül kialakulhatnak tasakok, amelyeket nem lehet tartósan kezelni
 • Torlódott front fogak fogszabályozási kezelésének részeként

Bölcsességfog húzás

Napjainkban ez az eljárás általános beavatkozásnak számít. Bölcsességfog húzás abban az esetben lehetséges, ha a fog legalább 90%-ban kinőtt, így a legtöbb esetben néhány perc alatt, egyszerűen, fogó segítségével eltávolíthatók. A beavatkozást követő gyógyulás is gyorsan történik.

Bölcsességfog műtét

Amennyiben a fog nem képes áttörni az ínyt, vagy csak részlegesen, ezért a bölcsességfog húzás nem lehetséges, kizárólag műtéti úton távolítható el. Ugyan a foghúzásnál bonyolultabb szájsebészeti beavatkozás, és több időt vesz igénybe, fogászati rendelőnkben ez is rutin beavatkozásnak számít.

Amennyiben a bölcsességfog gyulladt állapotban van, a műtétet nem javasolt kivitelezni. Előszőr a gyulladást meg kell szüntetni helyi és antibiotikumos kezelés útján. Mivel a gyulladt területeket fájdalmas és nehéz érzésteleníteni, illetve a gyulladt területen történő műtéti beavatkozás nagyobb gyulladást is okozhatna a környező szövetekben a beavatkozás és az azt követő gyógyulás fájdalmas lenne, ezért mindenképp meg kell várni, hogy a gyulladás megszűnjön.

A bölcsességfog műtét menete

 1. Legelső lépésben fogászatunkon egy állapotfelmérést végzünk. Megvizsgáljuk a bölcsességfogak állapotát, minden esetben CT felvételt is készítünk. 
 2. Ezt követően egy szájsebészeti konzultáció keretén belül, szájsebész szakorvosunk megtervezi a műtét menetét, melynek minden lépését ismerteti a pácienssel. Közösen egyeztetünk Önnel egy megfelelő időpontot, amely során elvégezzük a bölcsességfog műtétet.
 3. A teljes fájdalommentesség érdekében, az orvosaink által használt legjobb minőségű helyi érzéstelenítőt kapja a páciens.
 4. Szájsebész szakorvosunk az íny felvágásával, és a szükséges csont eltávolításával feltárja a bölcsességfogat, majd kiemeli a bölcsességfogat. 
 5. Utolsó lépésben pedig a seb alapos kitisztítása és az összevarrása történik.

Gyulladás esetén, a gyógyulás felgyorsítása érdekében dióda lézeres biostimulációt is alkalmazunk. 

A folyamat nagyjából 30-60 percet vesz igénybe. 7 nap elteltével a pácienst kontrollra várjuk, ahol eltávolítjuk a varratokat. A teljes gyógyulás 3-4 hét elteltével várható. 

Miért érdemes a Budapest Dentcare Fogászatot választani?

Bölcsességfog műtét magas szaktudással rendelkező, lelkiismeretes csapattal

Fogászatunk vezetője, Dr. Deák György szájsebész szakorvos több, mint 33 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Professzionális vezetésének köszönhetően rendelőnkben kizárólag magas képzettséggel rendelkező szájsebész szakorvosok, fogorvosok és dentálhigiénikusok dolgoznak. Csapatunk számára a pácienseink egészsége és elégedettsége az első, ezért minden esetben személyre szabott konzultáció előzi meg a kezeléseket. A folyamat alatt pedig nem csak szaktudásukat bizonyítják, de magas szintű odafigyelésre is tanúbizonyságot tesznek.

Célunk, hogy a bölcsességfog húzás és műtét a lehető legfájdalommentesebb legyen

Számunkra kifejezetten fontos, hogy pácienseink félelemérzet nélkül tudjanak a fogászati kezelés elé állni. Ezért minden eljárásunkat a lehető legkevesebb kellemetlenséggel végezzük. Kollégáink türelmesen és kedvesen tájékoztatják Önt a kezelés minden lépéséről.

A helyi érzéstelenítésben történő kezeléseinket a legjobb minőségű érzéstelenítővel végezzük, ezért garantált a kezelések fájdalommentessége. 

Szeretne megszabadulni a fájdalmaktól? Jelentkezzen be rendelőnkbe!