A fogciszta egy általában jóindulatú elváltozás a fogak gyökerénél a csontban, amely időben felismerve könnyen kezelhető. Azonban hosszú távon egyéb szövődményeket okozhatnak, ráadásul fájdalmasak is lehetnek, ha begyulladnak, így minél előbb el kell távolíttatni szájsebész szakorvos segítségével. Az alábbi cikkből kiderül, mi is az a fogászati ciszta, és hogyan tudjuk kezelni.

Mi az a fogciszta?

A ciszta egy üreges elváltozás, amelynek a belsejében folyadék termelődik. A benne lévő alapvetően tiszta, de ha felülfertőződik, a folyadék tele lesz kórokozókkal, ezért veszélyt jelentenek a teljes száj- és arcüregre. A fogon vagy a fog mellett közvetlenül lévő ciszta a csontállományt is pusztíthatja. Fog, foggyökér, íny - bárhol képződhetnek.

A fogcisztának három típusát különböztetjük meg:

Nem fog eredetű ciszta

Ez a lágyszöveti tiszta, mely fogröntgen vagy egy teljesebb fogászati CT során fedezhető fel, mely magánklinikánkon is elérhető.

Foggyökérciszta

A leggyakoribb típusú ciszta, amely a gyökér csúcsánál helyezkedik el. Legtöbbször gyökérkezelt fog nem megfelelő higiéniája miatt alakul ki, de általában véve a rossz szájápolás is okozhatja. Előfordulhat tovább, hogy az elhalt gyökérkezelt fog gyökércsatornájából a csontba baktériumok vándorolnak, amelyek gyulladást, majd cisztát eredményeznek. Ez a típusú ciszta évek alatt alakul ki, és sokszor alig van előjele.

Retineált ciszta

A retineált ciszta az állcsontban maradt fogak körül alakul ki, legtöbbször a ki nem bújó bölcsességfogaknál fordul elő. Ilyenkor a ciszta egyfajta burokként körbe öleli a fogat, és kezeletlenül csontfelszívódáshoz, extrém esetben az állkapocs spontán töréséhez vezet.

fogciszta szájsebészeti kezelése

Mik a fogászati ciszta tünetei?

  • nyomásérzés a fog gyökerénél
  • fájdalom rágás közben
  • domborulat a foggyökér környékén
  • előrehaladott állapotban a fogak elmozdulása
  • visszatérő fül- és arcüreggyulladás
  • nőgyógyászati és prosztataproblémák
  • hajhullás
  • ízületi gyulladás

A tünetek sokszor nem egyértelműek, ezért egy rossz vérkép, amely gyulladást mutat a szervezetben, is felhívhatja a figyelmet a ciszta, mint fogászati góc, jelenlétére.

Hogyan kezelhető?

A foggyökér cisztát csak szájsebészeti úton lehetséges eltávolítani. Ép fog esetén friss gyökértömést követően gyökércsúcs rezekciót alkalmazunk, mely azt jelenti, hogy a gyulladt területet és a teljes cisztahámot eltávolítjuk. A cisztát kitisztítjuk és kioperáljuk, így a kezelés után a csontállomány vissza tud épülni. Ha a fogat már nem lehet megmenteni, akkor pedig a fog eltávolítása is megtörténik. Szakképzett orvosaink a legmodernebb technikával, szinte teljesen fájdalommentesen végzik a beavatkozást szájsebészeti lézerkezeléssel.

Retineált ciszta esetében is szükséges a fogíny felnyitása, hogy a cisztát ki lehessen tisztítani, illetve kimetszeni. Ehhez mindenképp fel kell tárni az állkapocsban lévő fogat, melynek eltávolítása is szükséges lépés lehet. A cisztát tehát minden esetben szájsebész szakorvos látja el.

A fogciszta felismerése sokszor egy góckutatás során történik meg, ugyanis akár évekig is tünetmentes lehet. Azonban a rendszeresen visszatérő gyulladások (főleg a fül- és arcüreg területén) felhívhatják rá a figyelmet a fogászati problémára. A cisztában lévő folyadék baktériumai az egész szervezetet megbetegíthetik, ezért nem szabad elhanyagolni! Fontos a megfelelő szájhigiénia, és a rendszeres fogorvosi vizsgálat, hogy minél előbb felfedezhessük, ha cisztával állunk szemben.

Forduljon hozzánk bizalommal, és kérjen időpontot fogorvosainkhoz, akik maximális profizmussal és hozzáértéssel fogadják!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás