A 3D fogröntgen egy olyan professzionális diagnosztikai szolgáltatás, ami elengedhetetlen a legtöbb kivizsgálás során. Mit jelent a fog CT, mit mutat és egyáltalán miért van rá szükség? Bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre adunk választ. 

Mi az a fog CT?

A fog CT vagy más néven fogászati CT egy olyan képalkotó eljárás, amely a fogak, az állkapcsok és a szájüreg részletes vizsgálatára alkalmas. Segítségével háromdimenziós képek és részletes metszetek készíthetők a fogak és az állkapcsok környékéről. Ez lehetővé teszi a fogorvosok számára, hogy részletesen megvizsgálják a fogakat, az állkapcsot, az esetleges problémákat és szövődményeket, valamint alaposan és pontosan megtervezhessék a fogászati beavatkozásokat.

A fog CT-t gyakran alkalmazzuk olyan esetekben, amikor a hagyományos röntgenfelvételek nem nyújtanak elegendő részletességet és információt. Az eljárás során a páciens körül egy kis adag sugárzást alkalmazunk. Ennek segítségével a gép részletes képeket készít a fogak és az állkapcsok keresztmetszetéről. Ezeket a képeket azután a szakembereink értékelik és használják a diagnózis és a kezelés tervezése során.

Fog CT

Fog CT: mit mutat?

Ez az eljárás olyan 3 dimenziós térbeli részletes képeket és metszeteket mutat meg a fogakról, az állkapcsokról és a szájüregi területről, amelyek segítségével a fogorvosok részletesen megvizsgálhatják a következőket:

Fogak szerkezete és állapota: A fogászati CT képek bemutatják a fogak szerkezetét, méretét és elhelyezkedését. Ezen keresztmetszetek segítségével láthatóvá válnak a fogak gyökerei és a körülöttük lévő szövetek, esetleges kóros folyamatos.

Gyulladások és fertőzések: A vizsgálat során kimutathatók a fogak, az állkapocs vagy az arcüreg környékén lévő gyulladások, fertőzések vagy tályogok, amelyek klinikailag nem mindig láthatók.

Csontszerkezetek: Segítségével részletesen látható az állkapocs csontszerkezete, az állkapocsívek, és ezáltal az állkapcsok állapota és anatómiája.

Foggyökerek és idegek: A fogak gyökerei és az idegek pontos elhelyezkedése láthatóvá válik, ami különösen fontos lehet foghúzás vagy gyökérkezelés tervezésekor.

Daganatok és elváltozások: Segítségével könnyebben azonosíthatók az állkapocs területén lévő csontdaganatok, ciszták vagy egyéb elváltozások, amelyeket más képalkotó módszerek esetleg nem mutatnak ki olyan részletességgel.

Fogszabályozás tervezése: Lehetővé teszi a részletes fogszabályozási tervek elkészítését, mivel láthatóvá teszi a fogak elhelyezkedését és a csontszerkezeteket.

Miért van rá szükség?

  • A fog CT részletes háromdimenziós képet és metszeteket nyújt a fogakról, az állkapcsokról és a szájüregi területről, ami lehetővé teszi a pontosabb diagnózisokat és hatékonyabb kezelési terveket.
  • Az eljárás segítséget nyújt a rejtett problémák azonosításában, amelyek más vizsgálatokkal nem mindig észlelhetők.
  • Komplex esetek, mint például foghúzás, fogbeültetés vagy fogszabályozás tervezése során segíti a fogorvosokat a jobb döntéshozatalban.
  • Az előzetes tervezés és a kezelési tervek optimalizálása a fog CT segítségével kivitelezhetővé válik.
  • Páciensbiztonság szempontjából a fog CT-vizsgálatok alacsony sugárterheléssel járnak, így minimális kockázatot jelentenek.
  • Elősegíti a fogászati implantátumok előzetes tervezését és beültetését, mivel pontosabb képet ad a csont szerkezetekről és fogak elhelyezkedéséről.
  • Az eljárás elősegíti az előrehaladott problémák, például daganatok vagy ciszták korai felismerését.
Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás