A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes megmenteni saját fogunkat? Rendelőnk szakorvosai mindent megtesznek a fogmegtartás érdekében, mégis akad olyan helyzet, amikor ez már lehetetlen, és indokolt a foghúzás. A bejegyzésünkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg közelebbről. 

Mikor lehet szükség fogpótlásra?

A fogvesztésnek számos oka lehet. Amennyiben foghúzásról beszélünk, akkor a saját fogunk már menthetetlen, tehát már a gyökérkezelés sem segíthet. A fogromlás vagy a foggyökér gyulladása, vagy a fogat ért trauma olyan nagymértékű, hogy nem lehet megmenteni, továbbá a mellette lévő ép fogak érdekében, a foghúzás javasolt.  Emellett fakadhat az öregedésből, vagy genetikai adottságokból is.
A lényeg, hogy ilyen helyzetekben minél hamarabb érdemes pótoltatni a hiányzó fogat vagy fogakat, ugyanis a hiány körül elhelyezkedő fogak könnyen elmozdulhatnak. De az esztétikai okok mellett, egyéb komoly problémával is szembe kerülhetünk. Ilyen a csökkent rágóképesség, és kalória bevitel esetleg megváltozott beszéd. A fogtömés fajtái ilyen esetekben jutnak hatalmas szerephez, hiszen a hiányt több módon is lehet pótolni. 

A fogpótlás fajtái széles skálán mozognak

A fogpótlás fajtái

Napjaink modern fogászatában már szerencsére több opció közül is választhatunk, amiket szükség esetén akár kombinálni is lehet. Rendelőnk szakorvosainak célja, hogy megtaláljuk az Ön számára legjobb megoldást, ami hosszútávon is tökéletes segítséget nyújt. A beavatkozást minden esetben előzetes vizsgálatok és alapos tervezés előzi meg, amely során Önnel közösen kiválasztjuk a legideálisabb fogpótlási fajtát.

Fogkorona

fogkorona abban az esetben nyújt segítséget, ha egyetlen fogat kell helyreállítani. A koronát úgy kell elképzelni, mint egy burok, sapka, ami a sérült fogra kerül rá. Remek megoldás akkor, ha például egy gyökérkezelés során elveszíti eredeti kinézetét. vagy törékennyé válik. 
Ez a megoldás nemcsak rendkívül tartós, de nagyon esztétikus is. Rendelőnkben a legmodernebb technológiával dolgozunk, ezért ezred milliméter pontosságú cirkónium koronát tudunk készíteni. Ezzel a módszerrel pedig a fogak színével teljesen megegyező árnyalatú pótlás készíthető. 

A cirkónium mellett, a hagyományosnak számító fémkerámia korona típussal is dolgozunk. Ez kedvező ár-érték aránya miatt máig népszerű választás pácienseink körében. Ilyenkor a fémvázra égetett porcelán is tartós megoldást nyújt, azonban színben nem lehet olyan pontos árnyalatot elérni.

Fogpótlás fajtái a tartós és fájdalommentes megoldásért

Fogpótlás fajtái: a híd

Foghídra akkor van szükség, ha egy, vagy annál több fogat érint a pótlás. A koronához hasonlóan ez is készület cirkóniumból vagy fémkerámiából. Attól eltérően viszont nem egy fogra kerülő “burokról” beszélünk, hanem a hiányt határoló fogakra rögzítésre kerülő hídról. Ennek rögzítése történhet ragasztás útján, vagy implantációval is. Az utóbbi esetben nem a saját fogak végzik a rögzítést, hanem az implantátumok. 

Implantáció

Fogak pótlására a legmodernebb eljárás a fogimplantátum vagy másnéven a fogbeültetés lehet. Ilyenkor nem csak a fogat, de a gyökeret is pótoljuk egy titán csavarral. Ez egy életen át tartó megoldást jelent, ráadásul ínyre és a csontra is az igazi gyökérhez hasonló nyomást gyakorol, így teljes mértékben olyan érzést kelt és olyan biztonságos, mint a saját fogunk. Ezzel az eljárással egy, vagy akár több, egymás mellett lévő fog is pótolható.
Míg a fogpótlás fajtái közül ez a legkomfortosabb és legtartósabb megoldás, addig ez a leghosszadalmasabb is, habár kedvező anatómiai helyzet esetén azonnali implantációt is végzünk rendelőnkben. Minden esetben hosszú konzultáció előzi meg az eljárás kezdetét, annak érdekében, hogy Önnek a legjobb megoldást tudjuk nyújtani. 

A kombinált fogpótlás

Ebben az esetben részben rögzített hídról, részben pedig kivehető elemekről beszélünk. A hidakon található horgonylemezekre ugyanis könnyen csatlakoztatható a kivehető protézis is. Ami miatt ez a legkevésbé keresett megoldás, az a gyakori kontrollvizsgálati igénye. Ilyenkor ugyanis ahhoz, hogy a rendszer biztonságosan és kényelmesen illeszkedjen, sűrűn kell kontrollra járni. 

Fogpótlás fajtái: a műfogsor

Ez a technológia a legrégebbi fogpótlási eljárásnak számít. Ide többfajta kezelés is tartozik: lehet teljes műfogsor, vagy részleges protézis is. Újabban az USA-ban elterjedt puhán maradó fogsorokat is alkalmazunk részleges foghiány esetén. Legnagyobb előnye, hogy kedvező áron, gyorsan elkészíthető megoldás, aminek a gyógyulási szakasza is rövidebb. 

Esztétikai probléma esetén: héjak

Az elülső fogak esztétikai helyreállításához a legtöbb esetben héjakat alkalmazunk, ami a fogszínnel teljesen megegyezik. 

Fogpótlás fajtái a tartós és fájdalommentes megoldásért

A fogpótlás menete

  1. Legelső lépés a konzultáció, illetve a diagnózis felállítása. Ilyenkor az állapotfelmérést követően szakorvosaink ismertetik Önnel a lehetőségeket. A legtöbb esetben több megoldás is létezik a fennálló problémára, azonban szakembereink segítenek a legjobb döntés meghozatalában. 
  2. Amennyiben fogpótlásra kerül a sor, a következő lépés a hidat tartó fogak előkészítése. A teljes fájdalommentesség érdekében, ezt minden esetben érzéstelenítéssel kezdjük. Amennyiben kivehető fogsor, vagy implantáció mellett döntött, úgy ez a lépés kimarad.
  3. A lenyomat készítése elengedhetetlen, mivel a fogtechnikus ez alapján készíti el a későbbi pótfogat. Ez nagyon fontos lépés, ugyanis a műfogsor tökéletesen kell illeszkedjen a helyére.
  4. Van olyan helyzet, amikor ideiglenes fogpótlásra van szükség, amíg elkészül a végleges. Ez nem csak esztétikai szempontból fontos, de a fogfelszínt is védi.
  5. Mielőtt véglegesítjük a fogpótlást, fel kell próbálni az új fogakat. Ilyenkor fogorvosaink ellenőrzik a pontosságot és az illeszkedést. Ebben az állapotban még nincs festve a fog. Ha minden megfelelő, akkor véglegesítjük a színt is. 
  6. Az utolsó lépés pedig a rögzítés. Ilyenkor, egy utolsó próbát követően, végleges rögzítésre kerül a korona vagy a híd. Kivehető fogsor esetén ez az utolsó próba nem szükséges.

Fogpótlás fajtái: Mennyi idő alatt készül el?

  • Korona és híd esetén körülbelül 2-3 alkalommal kell eljönnie rendelőnkbe. Ideális esetében 1-2 hét alatt el is készül a fogpótlás.
  • Kivehető pótlás: ha minden rendben van a folyamat alatt, akkor mindössze 4 alkalommal kell meglátogatnia rendelőnket, és 2 hét alatt elkészül ez a fogpótlási módszer. 
  • Implantáció során ez az idő jóval több mint a fenti eseteknél. Mivel az implantátum beültetését követően meg kell várni, hogy becsontosodjon, ezért a pontos időtartamot nem lehet előre megmondani. Ez 2-6 hónap között, minden páciensnél változó lehet. Ez elengedhetetlen, ugyanis csak így tudja stabilan megtartani az implantátum a rá kerülő fogpótlást. Kedvező anatómai esetben, ha erős stabilitás érhető el az implantáció során azonnal ideiglenes műanyag hidat, koronát helyezünk az implantátumra a csontosodás idejére, majd ezt követően készítjük el a végleges hídpótlást.

Miért forduljon hozzánk fogpótlás esetén?

  • Szakképzett fogorvosok várják a pácienseket, akik külföldön szerzett rutinnal és folyamatos továbbképzésekkel fejlesztik tudásukat.
  • Páciensközpontú fogászatunk kellemes környezetben, jól frekventált helyszínen található, közel az Örs vezér teréhez.
  • A legmodernebb eszközökkel és technológiával dolgozunk, ezzel garantáljuk a tartós és fájdalommentes megoldásokat. 
  • Széleskörű szolgáltatási palettával rendelkezünk. A fogtöméstől kezdve, a fogszabályozáson át, a fogpótlásig, minden esetben garantáljuk az esztétikus és hosszan tartó végeredményt. 

Ha Önnek is fogpótlásra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás