A nyálmirigyek gyulladásáról egy korábbi bejegyzésben már írtunk, most pedig a diagnosztizálási lehetőségeit és a gyulladás megszüntetésének módjait mutatjuk be. Sok kérdés felmerül a páciensek részéről, mint például, hogy a nyálmirigy gyulladás meddig tart, vagy hogy mikor múlik el a fájdalom. Igyekszünk ezekre is választ adni.

Miért fontosak a nyálmirigyek a szervezetünkben?

A nyálmirigyek választják a különböző enzimeket, amelyek hozzájárulnak az egészséges emésztéshez. A szénhidrátokat az amiláz, a zsírokat pedig a lipáz enzim bontja le, a mucin enzim pedig a szájüreg nedvességéért felelős. Ha a nyálmirigyekben gyulladásos folyamat alakul ki, az nem csupán a szájüreget, hanem a teljes szervezetet is megbetegítheti. Ezért rendkívül fontos, hogy a tünetek felbukkanása esetén minél előbb forduljunk fogorvoshoz! Így az egyik gyakori kérdést, hogy a nyálmirigy gyulladás meddig tart, könnyedén meg is lehet válaszolni: ha időben orvoshoz megyünk, akkor nem kell vele sokáig szenvednünk!

Életkori sajátosságok a nyálmirigyek gyulladása esetén

Sajnos a nyálmirigyek gyulladása bármilyen életkorban előfordulhat, azonban mindegyik életszakaszban meg tudunk különböztetni bizonyos jellegzetességeket.

Gyermekek

Kicsi gyermekeknél viszonylag gyakori cisztás elváltozás az úgynevezett ranula, mely legtöbbször a nyelv alatt jelenik meg. Akkor alakul ki, ha a nyál nem tud megfelelően ürülni. Ez az elváltozás sebészeti úton távolítható el.

Nagyobb gyermekeknél a parotitis, vagyis a fültőmirigy-gyulladás a jellemző, amelyet bakteriális vagy vírusos fertőzés okoz. Gyulladáscsökkentőkkel és antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható. Fontos, hogy mielőbb megkezdődjön a kezelése, ugyanis ennek következtében egyéb szövődmények vagy akár tályog is kialakulhat.

Felnőttek

A felnőtteknél jellemző a nyálkő kialakulása, amelyet vagy sebészi úton távolítunk el, ha nagy a kő, vagy pedig otthoni megoldások is szóba jöhetnek. A mirigyek masszírozása vagy a citrom fogyasztása sokat segíthet a problémán.

50 feletti hölgyek esetében kialakuló panasz a Sjögren szindróma, amely egy olyan autoimmun betegség, mely során a nyál- és a könnymirigyek antitesteket termelnek megakadályozva a kiválasztást. Főként gyulladáscsökkentők és szteroidok alkalmazásával történik a terápia, mellyel a betegség szinten tartható.

Nyálmirigy gyulladás: meddig tart és milyen diagnosztikai lehetőségek vannak?

A nyálmirigyek gyulladása fogászati és fül-orr-gégészeti vizsgálatok során diagnosztizálható. Bizonyos esetekben, mint például a Sjögren szindróma, szemészeti vizsgálat is szükséges.

Felderíthetők bizonyos gyulladástípusok nyaki ultrahanggal is, amely segít a jó- és rosszindulatú elváltozások meghatározásában. A pontos diagnózis felállításához szövettanra is szükség lehet.

Fontosak a képalkotó eljárásokkal történő vizsgálatok is. A rendelőnkben található, professzionális fogászati CT-vel a szájüregi elváltozások maradéktalanul felismerhetők. Emellett a kontrasztanyagos CT- és MRI-vizsgálatok is szükségesek lehetnek tumoros elváltozás esetén.

A gyulladás időtartama változó: attól is függ, mi a probléma gyökere, és hogy a páciens milyen hamar fordul orvoshoz. Orvosi kezeléssel a panaszok pár napon belül megszüntethetők, otthoni megoldásokkal azonban el is húzódhat. Ne várjon, ha gyulladást érez a szájüregben vagy a nyirokcsomóknál! Keresse fel rendelőnket a panaszok minél előbbi megszüntetéséhez. 

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás