Az egyik legrettegettebb fogászati kezelésről sok tévhit kering. Pedig nem fáj a gyökérkezelés. Ráadásul ezt a témát sok félelem lengi körül, esetenként olyat is hallunk, hogy “jobb, ha kihúzzák, csak ne gyökérkezeljék”. Csakhogy ez a kijelentés egyáltalán nem állja meg a helyét. Éppen ezért, ebben a bejegyzésünkben eloszlatunk minden félreértést, és bebizonyítjuk, hogy a legnagyobb kellemetlenséget a kezelés előtti fogfájás jelenti!

Mikor lehet szükség gyökérkezelésre?

Legelső lépésben ismertetjük, hogy pontosan, hogy néz ki egy fog belülről, milyen a felépítése.

Kívülről befelé haladva a legfelső réteg a fogzománc, alatta egy kevésbé kemény anyag, a dentin, majd azalatt a fogbéllel kitöltött üreg található. Ebben az üregben futnak az idegek és az erek.

Abban az esetben, ha a szuvasodás olyan mértékű, hogy átlyukad a fog ebbe az üregbe, biztosan gyökérkezelésre lesz szükség. Ugyanis így a fertőzés bejut az üregbe, ami következtében lassan kezd elhalni a fogbél, később pedig tovább terjed a gyulladás a gyökércsúcsra is. 
A gyökérkezelés célja tehát, hogy a súlyosan károsodott, elhalt fogakat megmentsük. 

A mély szuvasodás mellett indokolt lehet a gyökérkezelés még traumás károsodások esetén (például gyökértörés vagy repedés), sőt egyes ínybetegségek során is (ha ínysorvadás miatt a foggyökér is gyulladt, elhalt).

Fáj a gyökérkezelés? – A gyulladt fog sokkal jobban

Mivel a fogban lévő gyulladás duzzanatot okoz a fog belsejében, ezért ez a nyomás fájdalomérzetet kelt az idegekben. Ez a jelenség pedig erős fogfájáshoz vezet, ami komolyan befolyásolhatja a mindennapos teljesítményt is. 
Ha időlegesen elmúlik a fájdalom, akkor se nyugodjunk meg és ne higgyük azt, hogy ennyi volt. A fogbél irritációja ettől függetlenül tovább folytatódik és a gyulladás tovább károsítja a fogat. Ezért semmiképp ne halogassuk az orvoslátogatást, mivel ha túl sokáig várunk, elhalhat a fog, vagy akár tovább is terjedhet a gyulladás az állcsontba, felső fogak esetén nem ritkán az arcüregre.

gyökérkezelés során kitisztítjuk a fogüreget, hogy ne maradjon benne baktérium, diódalézerres sterilizáljuk a területet, majd lezárjuk a gyökereket. Ezután a fog teljes funkciójában hosszútávon, évtizedekig tovább tud működni, fájdalommentesen, akárcsak egy ép fog esetében. 

nem fáj a gyökérkezelés

A kezelés folyamata

A gyökérkezelés általában többlépéses, hosszabb folyamat. 

 1. Állapotfelmérés: Legelső lépésben minden esetben alapos állapotfelmérés és kivizsgálás szükséges, annak érdekében, hogy megnézzük, hogy még menthető-e a fog. Amennyiben igen, szakorvosaink javaslatot tesznek a kezelésre, amelynek a menetét lépésről lépésre átbeszélik a pácienssel. 
 2. Bemeneti nyílás: A helyi érzéstelenítő beadását követően, először is eltávolítjuk a szuvas foganyagot, ezzel megelőzve a további fertőződést. Majd egy kis lyukat fúrunk az érintett fogüreg tetején, hogy hozzáférjünk a kamrához és a gyökércsatornához. Ezután feltárjuk a gyökércsatorna bemenetét.
 3. Az elhalt szövetek eltávolítása: A gyökércsatornák tisztítására szolgáló eszközök segítségével eltávolítjuk a beteg, vagy már teljesen elhalt szöveteket. Mivel a kezelt terület zsibbadt és az eltávolítandó szövet pedig elhalt, ezért szinte semmit nem lehet érezni a kezelésből. Ha pedig az idegeket is eltávolítjuk, akkor az a fog már nem érez többé fájdalmat. 
 4. A csatornák tisztítása: A csatornákat a baktériumokat sterilizáló dióda lézerrel fertőtlenítjük. Ahhoz, hogy a teljes hosszt be tudjuk mérni, speciális apró műszereket használunk. Bizonyos esetekben, ezt megelőzően panoráma röntgen vagy 1 fogas CT felvételt is készítünk, hogy teljes képet kapjunk. A feltérképezés után eltávolítjuk a fertőzött foganyagot, és lézersugár segítségével hatástalanítjuk a baktériumokat.
 5. Gyökértömés: Maga a gyökértömés egy krémszerű anyaggal történik, amit a gyökércsatornák és azok falaihoz préselünk vékony kúpos csúcsokkal, így zárjuk le a gyökértömést a gyökércsúcsnál. Ez nagyon fontos pont, hiszen az alapos lezárással akadályozzuk meg az újrafertőződést. 
 6. Befejezés: A kezelt fogat a koronák egészségi állapotától függően fényre kötő töméssel, onlay betéttel vagy koronával látjuk el, annak érdekében, hogy a fertőzés ne ismétlődjön meg a fog körül. Valamint a gyökérkezelt fog törékenyebb lesz, ezért fontos, hogy erős fogat építsünk.  

Fáj a gyökérkezelés? – Hány alkalom?

Ezt pontosan nem lehet előre megmondani, az esetek többségében 2-3 alkalom szokott lenni a kezelés. Ez nagyban függ a csatornahálózat kialakításától és az eset súlyosságától. A kezelések között ideiglenes gyógyszeres tömést helyezünk be, hogy az eddig eltelt idő közben se tudjanak a baktériumok bejutni. 

Mire kell figyelni a kezelés után?

 • A beavatkozást követő néhány napban enyhe fájdalmat érezhet, de ez inkább kellemetlen, mint nagyon fájdalmas. Fájdalomcsillapító használatával pedig ez is kiküszöbölhető. 
 • A gyökérkezelt fog is szuvasodhat, ezért elengedhetetlen a megfelelő szájápolás. Ha erre odafigyel, akkor egész életen át megmaradhatnak ezek a fogak is. 
 • Mivel ezek a fogak törékenyebbek, ezért fokozottan ügyelni kell rá
gyökérkezelés

Nem fáj a gyökérkezelés

Fontos tehát, hogy rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésre, ugyanis, ha időben észrevesszük a problémát, akkor egyszerűbb és gyorsabb kezelni egy szuvas fogat vagy egy begyulladt fogínyt. 

Ha pedig már megtörtént a probléma, akkor sem kell félni, hiszen több éves szakmai tapasztalattal rendelkező fogorvosaink a legmodernebb mikroszkópos és diódalézer eszközökkel és a legújabb érzéstelenítőszer használatával dolgoznak.
Rendelőnkben minden gyökérkezelést lézer segítségével végzünk el. Ennek a fajta módszernek több előnye is van:

 • A lézer fertőtlenítő hatásának köszönhetően 100%-ban elpusztítja a baktériumokat, így az összes módszernél sokkal hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé.
 • Mivel nagyon precíz munkát tudunk végezni a segítségével, így nagyobb eséllyel lesz mentehető a kezelt fog.
 • Hatékonyan kezeli a kialakult gyulladásokat gyorsítja a gyógyulást a gyökércsúcs körül és megelőzi a későbbi ciszták kialakulását.
 • Sokkal gyorsabb, mint a hagyományos módszerek.

Ha máshol már kihúznák a fogát, forduljon hozzánk

Sűrűn találkozunk olyan esettel, hogy a páciens fogát másik rendelőben már kihúzták volna, nem vállalták el a gyökérkezelést, esetleg sikertelensége miatt visszatértek a panaszok. 
Mikroszkópos gyökérkezelési technikánknak, fogorvosaink magas szintű felkészültségének és figyelmes hozzáállásának köszönhetően rendelőnkben biztos megoldást kínálunk még a bonyolultabb esetekben is. Mindenképp személyre szabott, alaposan kidolgozott kezelési tervet készítünk Önnek. 

Csapatunk nagyon jól tudja, hogy legtöbb esetben nem is a fájdalom miatt kerülik el a fogászati kezeléseket, hanem az attól való félelem miatt. Ezért minden egyes csapattagunk rendkívül megértően és türelmesen dolgozik, annak érdekében, hogy nemcsak kiváló eredményekkel, de jó élményekkel is hagyják el pácienseink a rendelőt. 

Ha további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal, vagy foglaljon időpontot, elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06 20 55 00 942
E-mail: info@dentiimplantcenter.hu

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás