A szájsebészeti műtét, ami a szájüreg vagy az állkapocs területén zajlik, számos különböző problémára nyújt megoldást. A megfelelő előkészületek és az utógondozás betartása kulcsfontosságú a sikeres gyógyuláshoz és a jó eredmények eléréséhez. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit várhatunk egy szájsebészeti műtét során, és milyen lépésekkel kell számolnunk a beavatkozás előtt és után.

A szájsebészeti műtét folyamata

A beavatkozás előtt

Konzultáció és a diagnózis felállítása

Legelső lépésben egy alapos konzultációra van szüksége fogorvosával, amelyben feltárják a problémát és sorra vesznek minden lehetőséget. A konzultáció során a szakorvos megvizsgálja a problémát, és megállapítja, hogy szükséges-e a műtét. Különböző diagnosztai eljárások, például röntgenfelvételek vagy CT-vizsgálatok is segítenek a pontos diagnózis felállításában.

A műtéti terv felállítása

Miután megerősítették a szükségességet, a szájsebész elkészíti a műtéti tervet. Ez magában foglalja az eljárás típusát, a beavatkozás időpontját és a várható eredményeket. Rendelőnkben minden folyamatot Önnel egyeztetve véglegesítünk, miközben az összes felmerülő kérdést készséggel megválaszoljuk. 

Előkészületek

A műtét előtt néhány dologra oda kell figyelni. Ilyen például, hogy a műtétet megelőző este már ne egyen, a gyógyszerek elhagyása vagy az alkohol és dohányzás kerülése.

A szájsebészeti műtét menete

Első lépés

A szájsebészeti beavatkozásokat minden esetben érzéstelenítéssel kezdjük. A műtét pontos típusától függően lehet helyi érzéstelenítés, szedálás vagy altatás is. Mindkét esetben garantált a teljes fájdalommentesség.

A műtét folyamata

A szájsebészeti műtét menete nagyban függ a kezelendő problémától. Lehet szó akár egy bölcsességfog eltávolításáról, vagy csontpótlásról, esetleg arcüreg emelésről is. Természetesen a műtét során minden esetben eltérő technikákat alkalmazunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb végeredményt kapja a páciens. 

Vérzéscsillapítás

A műtét során a szájsebész szakorvos biztosítja, hogy a vérzés megálljon. Ennek leghatásosabb és legmodernebb módja a lézeres kezelés, ugyanis nem csak vérzéscsillapító hatása van, de fertőtlenítő és sebgyógyító is. 
A műtét végén, amennyiben szükséges az orvos a varratokkal zárja le a sebet, ezzel megszüntetve a felszíni vérzést is. 

Ez a szájsebészeti műtét menete

Mire figyeljünk szájsebészeti műtét után?

A műtét utáni időszak rendkívül fontos a sikeres gyógyulás és a komplikációk elkerülése szempontjából. A betegeknek szigorúan be kell tartani az orvos vagy szájsebész utasításait a műtét utáni gondozással kapcsolatban. A legfontosabb szempontok közé tartozik:

  • A fájdalom és duzzanat kezelése: A szájsebészeti műtét után fájdalom és duzzanat léphet fel. A fájdalom csillapítására fájdalomcsillapító gyógyszert vehet be, míg a duzzanat csökkentésére hideg borogatás ajánlott. Amennyiben az orvos antibiotikumos kezelést javasolt, ügyeljen arra, hogy mindenképpen szedje végig a gyógyszereket. 
  • Étrend módosítása: Az orvos javasolni fogja egy ideig lágy ételek fogyasztását, hogy ne terhelje a műtött területet. Kerülje a kemény, vagy forró ételeket, amelyek irritálhatják a sebet.
  • Szájhigiéniára való odafigyelés: A szájsebészeti műtét után rendkívül fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Az szakorvos elmondja, hogyan kell megfelelően mosni a fogakat, hogy elkerülje az esetleges fertőzéseket.
  • A dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése: A dohányzás és az alkohol fogyasztása lassíthatja a gyógyulási folyamatot és növelheti a szövődmények kockázatát. Ezért fontos a műtét után ezeknek a szokásoknak az elkerülése.
  • Kontrollvizsgálatok: Fontos rendszeresen visszajárni az orvoshoz a műtét után előírt időpontokban. Ilyenkor ellenőrizzük a gyógyulást, eltávolítjuk a varratokat, és megbeszéljük a további teendőket.
  • Megfelelő pihenés: A pihenés elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Kerülje a túlzott testi megterhelést és próbáljon meg minél többet pihenni a műtét után.
  • Ha bármilyen új vagy aggasztó tünetet tapasztalsz a műtét után, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával! Ne habozz megosztani minden információt és kérdést a gyógyulásodról.
Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás