Ritkán fordul elő, hogy a gyökérkezelt fog fáj, és ilyen esetekben nem is a fog, hanem a fogat körülvevő szövetek gyulladásából eredhet a fájdalom. Amennyiben a már kezelt területen később fájdalmat érez, érdemes egyből felkeresni fogorvosát.
Ebben a bejegyzésünkben összeszedtük az esetleges fájdalom okát és azt, hogyan segíthetünk a fájdalom megszüntetésében. 

A gyökérkezelt fog igenis fájhat

Miért lehet szükség gyökérkezelésre?

Ha egy fog elhalt, gyulladt, vagy sérült, az alábbi problémák jelentkezhetnek: 

  • Elhalt fogbél
  • Fogbélgyulladás
  • Letört fog
  • A gyökércsúcs körüli gyulladás

Néhány évtizede még az ilyen módon károsult fogakat gondolkozás nélkül kihúzták, hiszen nem volt hozzá megfelelő technika, hogy megmentsék. Szerencsére ma már a gyökérkezelés segítségével helyrehozható még a nagy mértékben sérült fog is.

A gyökérkezelt fog fáj: mik lehetnek az okai?

Szerencsére nem fáj a gyökérkezelés, azonban előfordulhat, hogy a kezelés után a gyökérkezelt fog fájhat. Összeszedtük ennek az okait, a fájdalom különböző típusaira bontva.

A kezelést követő normál fájdalom

A kezelést követ 1-2 hétben tapasztalhat tompa fájdalmat az érintett területen. Ez teljesen normális. A természetes gyógyulási folyamat alatt ez meg fog szűnni. Természetesen a fájdalom időtartama és intenzitása nagyban függ attól, hogy mennyire volt begyulladva a fog és a környező szövetek. Panaszaira bátran szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. 

Éles fájdalom

Amennyiben több héttel a kezelés után tapasztal éles fájdalmat, ami jellemzően hideg vagy meleg ételek/italok elfogyasztása közben jelentkezik, akkor elképzelhető, hogy számfeletti gyökér van a fogban, így észrevétlenül bent maradt egy fogideg. Ilyen esetekben keresse fel szakorvosát, aki minden bizonnyal el fogja távolítani az ott maradt ideget. 

Gyökérkezelt fog fájdalom esetén keresse fel fogorvosát

Átsugárzó fájdalom

Elképzelhető, hogy nem is a már kezelt fog fájdalmát érezzük, hanem egy másik fog sugárzik át oda. Ha a kezelés eltelte után több héttel jelentkezik a fájdalom, forduljon fogorvosához, aki a kivizsgálás után azt a fogat fogja kezelni, amelyik valóban okozza a kellemetlen érzést.

Harapáskor megjelenő fájdalom

Ha a fájdalom a felső és alsó fogsor összezárásakor, tehát harapás és rágás során keletkezik, akkor nagy valószínűséggel nem illeszkedik megfelelően magas a fogtömés. Ilyenkor néhány perces csiszolással helyrehozhatja a problémát a szakorvos. 

Gyökérkezelt fog fájdalom: Arcduzzanat

A kezelést követő arcduzzanat a legtöbb esetben akkor áll fenn, ha már a beavatkozást megelőzően is jelen volt akut gyulladás a fog körül. Ilyenkor a gyökérkezelés után néhány napig jelen lehet, azonban utána elkezd csökkenni és javulni az állapota. Ha mégsem, vagy esetleg rosszabb lesz, azonnal forduljon fogorvosához. 
Ez azt jelzi, hogy nem szűnt meg a gyulladás, gyakran oldal irányú gyökércsatorna elágazások vannak és további kezelésre van szükség.

A gyökérkezelt fog fáj: mit tegyek ellene?

Szakértő fogorvos kollégáink minden kezelés után részletes tájékoztatást nyújtanak arról, mire kell odafigyelni a gyökérkezelés után. Az alábbiakra mindenképp érdemes nagy figyelmet szentelni:

  • Néhány napig kerülje az érintett oldalon történő rágást. Ilyenkor a gyulladás még nem szűnik meg azonnal, így kerülni kell a fogat ért külső hatásokat.
  • Az íny védelmének érdekében fogmosáskor használjon puha sörtéjű fogkefét. 
  • A műtétet követően a gyökérkezelt fog fájdalom csillapítása érdekében nyugodtan szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Azonban előfordulhat, hogy a fogorvos antibiotikum kúrát ír fel. Ebben az esetben mindenképp, az előírtaknak megfelelően végig kell szedni a gyógyszert.

További információért keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06 20 55 00 942

E-mail: info@dentiimplantcenter.hu

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás