A fog implantátum kilökődés tünetei kínzóan fájdalmasak lehetnek. Ennek ellenére ez az egyik leginnovatívabb fogpótló megoldás. A modern technológiának és eszközöknek köszönhetően ugyanis a kilökődés esélye alacsony, minimális arányban szokott csupán előfordulni. Az alábbi bejegyzésben megvizsgáljuk, mik a legfontosabb okai és tünetei annak, ha a fogimplantátum nem marad benn.

De mi is az a fogimplantátum?

Egy magas minőségű titániumból készült csavar alakú szerkezetről van szó, amelyet a szájsebész szakorvos az állcsontba helyez. A beintegrálódás, csontosodás általában néhány hónapot vesz igénybe. Ezt követően terhelhető az implantátum és kerül rögzítésre maga a fogpótlás. A csontosodás idejére hagyományos akril fogsor helyett az Amyloplast anyagból készült Valplast fogsort javasoljuk, amely rugalmasan illeszkedik a száj nyálkahártya felszínéhez és mozgásához, egyenletesen nyomja a csontfelszínt elősegítve az implantátum nyaka körüli csontosodást.

  • Test vagy műgyökér: A fog implantátum kilökődés tünetei közé tartozhat a csavar alakú test vagy más néven műgyökér kilazulása. Ez a legfőbb rész, amelyet az állcsontba ültetnek be.
  • Felépítmény: Ez az elem rögzíti a teljes fogpótlást úgy, hogy csatlakozik a testhez. A fejrészt manapság egyedileg digitálisan készítjük személyre szabva, titániumból vagy cirkóniumból.
  • Fogpótlás: A korona, híd, vagy akár a teljes fogsor anyaga lehet fém- vagy cirkón kerámia. Teljes alsó-vagy felső fogsor rehabilitációja esetén a költséghatékonyság miatt az akril fogsor csavaros rögzítése is kezd több országban elterjedni.

A kilökődés elsődleges okai

Ahhoz, hogy a fogimplantátum bennmaradjon, elengedhetetlen feltétel a szakorvos utasításainak maradéktalan betartása. Ilyen lehet az első időszakban a dohányzás mellőzése vagy a szájhigiénia fenntartása. Egy megfelelően behelyezett fogpótlás hasonlóan viselkedik, mint a saját fogak. Ha ezeket a szabályokat komolyan vesszük, az implantátum akár évtizedekig is kiválóan funkcionálhat.

  • Nem javasolt ételek: Az eljárás után 2-3 napig kerüljük a tejtermékek, valamint a fűszeres és kemény (darabos) ételek fogyasztását.
  • Megfelelő szájhigiénia: A gyógyulási időszakban mindennél fontosabb a szájhigiénia. Érdemes ózon tartalmú gyógyfogkrémet használni és fertőtlenítő hatású szájöblítővel rendszeresen öblögetni, hogy elősegítsük a seb gyógyulást, a hámtapadást és elkerüljük a fogínygyulladást és lepedék képződést.
  • Tiltott tevékenységek: Egy ideig mindenképp mellőzzük a fizikai megterheléssel járó tevékenységeket, illetve a dohányzást és az uszodák látogatását.

Melyek a fog implantátum kilökődés tünetei?

Állandó fájdalom

Egy szűnni nem akaró fájdalomnak számtalan oka lehet. Ezek közé tartozhat a titánallergia, genetikai tényezők vagy a nem megfelelő sebészi eszközök használata miatt kialakult csontelhalás, csontpótlás esetén a végkör vagy előcsont szétesése. Így, ha az implantátum helyén vagy az implantátum körüli területen erős fájdalmat tapasztalunk, tanácsos felkeresni a szájsebész szakorvosunkat.

Genny és gyulladás

Előfordulhat fog implantátum utáni gyulladás vagy gennyképződés, amelyet a nem megfelelő szájhigiénia által okozott baktériumok is kiválthatnak. Gyulladás esetében az érintett helyen megjelenhet a megszokottól eltérő duzzadás, bőrpír, esetleg melegség. A fertőzés a kilökődés egyik legfőbb oka lehet, ezért ajánlott komolyan venni, kivizsgálni. A leggyakoribb okok első implantátum behelyezése esetén a titán allergia és/vagy genetikai hajlam.

A fog implantátum kilökődés tünetei: ínyvérzés

Az első 1-2 napban jelentkező ínyvérzés normálisnak tekinthető. Ha azonban az utóvérzés több napig elhúzódik, az fontos jel lehet számunkra, hogy valami nincs teljesen rendben az implantátum gyógyulásával. A nagy fizikai megterheléssel járó edzés, uszoda vagy szolárium fokozhatja a panaszokat.

A fog implantátum kilökődés tünetei minimálisak

Ha betartjuk az orvosi előírásokat, az implantátum kilökődés esélye minimális. Napjaink forradalmi megoldásainak köszönhetően élethosszig tartó garanciát jelent. Egyszerre kelt kényelmes érzést a viselőjében és természetes hatást a környezet szemében. A hídpótlással szemben sértetlenül hagyja a többi egészséges fogat, emellett gyors és fájdalommentes beavatkozás.

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás