A nyál nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk életében, de hajlamosak vagyunk csak akkor törődni vele, ha már baj van. A nyálkövesség akár éveken át fennálló probléma is lehet, mivel sokáig szinte tünetmentes. De mi oldja a nyálkövet? Hogyan alakul ki? Hogyan előzhető meg? Blogbejegyzésünkből kiderül!

Mi az a nyálkő, és hogyan alakul ki?

A nyálkő (sialolithiasis) vagy inkább nyálkövek a nyálmirigyekben kialakuló koncentrált nyálból kicsapodó kőképződmények, amelyek meggátolják, hogy a nyál szabadon áramoljon. Az egybefüggő nagyobb nyálkövek leginkább a nyálmirigyek kivezető csatornáit tömítik el, megakadályozva a nyár ürülését. Ez a kövesedés és a mögötte felhalmozódó pangó nyál nyálmirigygyulladást is okozhat, amelyről egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk.

A nyálköveket kálcium-sók alkotják, melyek a nyállal és a fehérjékkel keveredve növekedésnek indulhatnak. Kialakulásának okai mai sem tisztázottak teljesen, azonban valószínűsíthetők az olyan tényezők, mint:

 • mikroorganizmusok, mikrokristályok, levált hámsejtek és idegentestek működése során foszfátok csapódnak ki,
 • a szájüreg nem eléggé hidratált, így a nyál sűrűvé válik, a benne lévő ásványi anyagok koncentrációja pedig nő,
 • rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás,
 • szájüregi fertőzések, gyulladások,
 • életkor és genetika.

Főbb tünetei

A nyálkövek sokáig tünetmentesek is maradhatnak, azonban ha az alábbiakat tapasztalja, érdemes gyanakodni a nyálkövességre:

 • nyálmirigy duzzanata, fájdalma főleg étkezéskor, étkezések elött
 • feszítő érzés a szájüregben
 • állkapocs duzzanata
 • szájzár
 • szájszárazság vagy fokozott nyáltermelés
 • kellemetlen íz és szag a szájban
 • fájdalom nyelés közben

Mi oldja a nyálkövet?

A nyálkő csökkentése bizonyos esetekben otthoni megoldásokkal is működhet, de természetesen mi azt javasoljuk, hogy inkább keressenek fel egy szájsebész szakorovost!

Savas italok

A savas italok, savanyú cukorkák segíthetnek a nyálköveket kimosni a csatornából, a fokozott nyáltermelődéssel könnyebben tudnak így távozni. A savas italok mellett a forró vizes öblögetés és az infravörös lámpa is támogatja a nyálkövek oldódását, kiürülését.

Nyálfokozók

A nyálfokozók segítenek a nyáltermelést dúsítani, ezáltal a nyál áramlása folyamatossá válik, a kövek pedig könnyebben kiürülnek.

Masszírozás

A nyálmirigyek óvatos masszírozása is arra készteti a nyálköveket, hogy elmozduljanak a helyükről. Kisebb nyálkövek esetén ez otthoni masszírozással is sikeres lehet, de amennyiben van rá mód, a legjobb, ha nem kísérletezünk, és orvosra bízzuk a kezelést.

Orvosi beavatkozások

Ha a kövek nem ürülnek, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A kezelés lehet mechanikus (nyálkövek kimasszírozása, kinyomása a kivezető csatornákból), lézeres vagy sebészi beavatkozásra is szükség lehet. A lézeres kezeléssel minimalizálni tudjuk a sebészi beavatkozásokat és esetleges szövődményeket. A lézer szétbontja a köveket, így segítve azok ürülését. Ha a nyálkő túl nagy vagy teljesen elzárja a kivezető csatornákat, akkor sebészi úton történik az eltávolításuk, mely a Budapest Dentcare-nél teljesen fájdalommentesen zajlik. Ha a páciens erős szorongással érkezik a rendelőbe, éber szedálást is választhat a kezeléshez, így a beavatkozás kellemesebb élmény lesz.

Ahhoz, hogy a nyálkövet a megfelelő módon kezelhessük, szükséges a vizsgálat. Minden probléma egyedi, ezért a kezelés is egyénre szabott. Magánrendelőnkben a legmagasabb szintű ellátásban részesül, ha nyálkő vagy egyéb probléma miatt keres fel bennünket. Modern rendelővel, rendezett családi övezetben várjuk Önt, ha Önnek is fontos a professzionális ellátás és a nyugodt környezet. Nálunk nem kell félnie a kezelésektől: fogorvosaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy boldog mosollyal az arcán távozzon a rendelőből.

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás