A fogászati implantátum napjaink legnépszerűbb megoldása, ha fogpótlásról van szó. Ez köszönhető a modern eszközöknek és a technológia folyamatos megújulásának. Ebben a bejegyzésünkben leírjuk, hogy mi a fog implantátum menete lépésről lépésre, valamint ismertetjük a rendelőnk szakorvosai által is használt biztonságos megoldást.

Ezekre figyeljen oda a fog implantátum után

Mi az a fogászati implantátum?

Legelőször is tisztázzuk, hogy mi a fog implantátum. Egy olyan fogpótlási módszer, amely során a szájsebész szakorvos egy titániumból készült csavar alakú implantátumot helyez be az állcsontba, majd erre rögzíti a fogpótlást. Ezt az implantátumot a foghiányos területre ültetik be. Az állcsontba való beintegrálódás időszakát követően, általában pár hónap után, helyezik rá magát a fogpótlást. Ez a megoldás lehetővé teszi a fogak stabilitását, funkcionalitását és esztétikáját biztosító tartós megoldást. Nem csoda tehát, hogy egyre népszerűbbek a hagyományos fogpótlási módszerekkel szemben.

A fog implantátum menete: az implantátum részei

Három fő részből áll:

  1. Az implantátum test: Másnéven a műgyökér. Ez a fő része az implantátumnak, és általában titániumból készül. Az implantátum test csavar alakú, és ez az a rész, amelyet az állcsontba ültetnek be.
  2. felépítmény: Ez a rész csatlakozik az implantátum testhez, és lehetővé teszi, hogy a fogpótlás a testhez rögzüljön. A legtöbb esetben ez a rész is titániumból készül, és különböző formájú és méretű lehet, attól függően, hogy milyen típusú fogpótlást helyeznek rá.
  3. fogpótlás: Ez lehet korona, híd, vagy akár teljes fogsor is. Az implantátum testhez rögzül a felépítmény segítségével. A fogpótlás anyaga lehet cirkónium-oxid, fém, vagy acryl. Minden esetben egy teljesen személyre szabott folyamatról beszélhetünk, ahol az egyéni igényeket esztétikai szempontból is figyelembe vesszük.
A fog implantátum menete lépésről lépésre

A fog implantátum menete

Az előkészületek

Állapotfelmérés

Minden esetben állapotfelméréssel kezdünk, ahol Szájsebész szakorvos kollégánk elsősorban megállapítja, hogy lehetséges-e az implantáció, illetve milyen befolyásoló tényezők lehetnek. Továbbá megállapítja, hogy milyen esetleges szükséges beavatkozásokra kell sor kerüljön az implantálás előtt. Mivel a műtétet kizárólag gyulladásmentes szájban lehet csak elvégezni, ezért sok esetben szükségesek az alábbi kezelések:

Kezelési terv 

Szájsebész szakorvosunk minden páciens számára egyéni kezelési tervet állít össze. Ehhez rendelőnkben elvégzi a szükséges panoráma röntgen vagy fogászati CT vizsgálatot, amelyek segítségével megállapítja a rendelkezésre álló csont mennyiségét és minőségét. Miután elkészült a pontos kezelési terv, lépésről lépésre átbeszéli azt a pácienssel, valamint minden felmerülő kérdést készséggel megválaszol.

A beültetés

Az implantátum beültetése

Ezt követően a folyamat a csavar beültetésével kezdődik. Ezt a legtöbb esetben helyi érzéstelenítés mellett végezzük. Modern és hatékony eszközeinknek köszönhetően pácienseink semmilyen fájdalmat nem éreznek eközben. 
Szájsebész szakorvosunk egy speciális sebészeti fúró segítségével kialakítja az úgynevezett csontfészket, ahová a műgyökér elhelyezésre kerül. 1-3 implantátum beültetése esetén ez a folyamat kb. 1 órát vesz igénybe. 
Ilyenkor csak gyógyulási csavarokat helyezünk be, még nem a végleges implantátumokat. A becsavarás után az ínyt varratok segítségével összeöltjük az implantátum felett. 

Bizonyos esetekben csontpótlásra lehet szükség. Ezt az implantátum behelyezése előtt, vagy akár azzal egy időben is el tudjuk végezni. 

Ínyformázás

Ugyan esetenként ez az időtartam eltérő lehet, de általánosságban elmondható, hogy 2-3 hónap gyógyulás után felszabadítjuk az implantátumot. A gyógyulási csavarokat kicseréljük ínyformázó csavarra, ami esztétikus ínylefutást garantál. 

A fog implantátum menete: a fogpótlás elkészítése 

A felépítmény behelyezése

Miután már kialakult a kívánt ínyforma, a formázó csavarok helyett bekerül az implantátum test és behelyezzük a felépítményt is. Ebből létezik gyári és egyéni verzió is. Mindig az adott eset dönti el, hogy melyiket tudjuk igénybe venni. 

Lenyomatvétel 

Ezt követően precíziós lenyomatot veszünk az implantátumokkal ellátott fogívekről, és a laborban megtervezzük a szükséges pótlást.

A pótlás átadása

A korona vagy híd elkészülését követően és a végleges rögzítés előtt mindenképpen egy próbára kerül sor. Amennyiben a Szájsebész szakorvos és a páciens is mindent rendben talál, akkor rögzítjük a pótlást véglegesen. 

Utómunkálatok 

Kollégáink az átadás után sem hagyja magukra a pácienseket! Ugyanis még a legprecízebb kivitelezés mellett is előfordulhat az, hogy a behelyezés után igazítás szükséges annak érdekében, hogy a későbbiekben se okozzon diszkomfort érzetet. 

Az implantátum véglegesítését követően, a gyógyulási szakasz alatt elengedhetetlen a rendszeres kontroll. Ezt követően 3-6 havonta javasolt újabb kontroll, amikor lehetőség van felfedezni az esetlegesen kialakult gyulladásokat, és még a korai fázisában kezelni őket. Így teljes mértékben megelőzhető a kilökődés. 

A fog implantátum után

  • Közvetlenül a beavatkozás után 2-3 óráig nem szabad enni. Pontosabban addig, amíg tart az érzéstelenítő hatása. Ugyanígy kerülendő a gépjárművezetés, ugyanis az érzéstelenítő hatással lehet a reflexekre is. 
  • A műtétet követő 2-3 napig kerülendő továbbá a dohányzás, és a fűszeres ételek, valamint a tejtermékek fogyasztása is. Emellett a fogbeültetés helyén nem szabad rágni néhány napig, így a kemény ételeket is érdemes kerülni.
  • Néhány napig még érdemes kerülni a fizikai megterhelést, edzést, fizikai munkát, nehogy utóvérzést idézzen elő. Mindemellett ugyanígy kerülendő a szauna, uszoda és a szolárium látogatása is.
  • Amennyiben arcdagadás lép fel, teljesen természetes. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk a beavatkozást követőe 24 órában a terület jegelését.
  • A műtét után jelentkező fájdalmat fájdalomcsillapítóval enyhítheti. Valamint a fertőzés elkerülése érdekében, különösen csontpótlás esetében – szakorvosunk antibiotikumot ír fel Önnek, amit a felírtak szerint kell szedni. 
  • A megfelelő szájhigiénia fenntartása a gyógyulás időszakában kiemelkedően fontos! A műtétet követő naptól fertőtlenítő hatású szájöblítővel kell öblögetni, a fogíny gyulladás megelőzése érdekében, továbbá a fogmosások közötti időszakban segít csökkenteni a lepedékképződést. Rendelőnk egy speciális, szájsebész által kifejlesztett ózon tartalmú fogkrémet ajánl használni a gyógyulási időszakban.

A Budapest Dentcare fogászati rendelő szolgáltatása

Zuglói magánrendelőnkben kizárólag a legmodernebb eszközökkel dolgozunk, amik garantálják a biztonságos és fájdalommentes megoldásokat. Továbbá a klinikánkon alkalmazott Denti System implantációs rendszert, Dr. Deák György, a rendelőnk vezetője és Vajdoch István professzor, a rendszer megalkotója, szakmai vezetésével alkalmazzuk. 
Vajdovich professzor úr Magyarországon elsőként a világban harmadikként végzett fogbeültetést, tanítványa, Dr. Deák György pedig több mint 28 éve foglalkozik fogbeültetésével. 

Ha Önnek is garantáltan biztonságos és teljesen fájdalommentes fogbeültetésre van szüksége, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen időpontot rendelőnkbe!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás