A görög eredetű leukoplakia jelentése fehér folt, plakk. A szó jelentéséből következik, hogy kóros állapotként fehér, nem letörölhető foltokat okoz a szájüreg belsejében; jellemzően a pofa nyálkahártyáján a felső és alsó fogak találkozásának szintjén, az ajakzugban, nyelven, szájfenék nyálkahártyáján alakul ki. A foltok kiemelkednek, és a szájpenésszel ellentétben nem lehet őket lekaparni, letörölni. Mivel kezeletlenül súlyos szövődményeket, akár rákot is okozhat, mindenképp orvoshoz kell vele fordulni, ha nem múlik el! Az alábbi blogbejegyzésben sorra vesszük a leukoplakia tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Mitől alakul ki a leukoplakia?

Több tényező is közrejátszhat a kialakulásában. Megfelelő szájhigiéniával megelőzhető és jól gyógyítható, viszont ha nem figyelünk oda rá, ugyan kis százalékban, de akár el is rákosodhat.

Rossz szájhigiénia: Az egyik gyakori ok a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás mellett fennálló rossz szájhigiénia. A nem megfelelő fogmosás és fogkrém használata számos szájüregi problémát okozhat, többek között leukoplakiát is.

Dohányzás vagy dohánytermék fogyasztása: A dohányzás többszörösére növeli a kockázatát a betegség kialakulásának.

Alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás magas kockázati faktor a leukoplakia esetében.

Szájüregi irritáció: A szabálytalan fogsor, túlérő korona, illetve tömés, rosszul rögzített műfogsorkapcsok vagy egyéb olyan tényező, amely a szájnyálkahártyát irritálja, leukoplakiát okozhat.

Betegségek: A HIV, PHV, szájpenész fertőzés vagy a szifilisz esetében is kialakulhatnak a fehér foltok. Ezeknél a betegségeknél különösen oda kell figyelni a szájüregi foltokra, mert könnyen daganatos megbetegedés lehet a következményük.

Hogyan kezelhető?

A leukoplakia hatékony kezeléséhez mindenekelőtt a szájhigiéniát kell rendbe tenni, illetve a helyes szájápolást megtanulni. A kezelésben kulcsfontosságú a kiváltó okok megszüntetése, úgy mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Ha irritáció miatt alakult ki, érdemes szakorvossal egyeztetve igazíttatni a protézisen, szabálytalan fogsor esetén fogszabályzót készíttetni.

A foltok eltávolítása többféle módon is lehetséges, amennyiben magától nem szűnik meg:

  • nem súlyos esetben helyi kenőcsökkel, gyógyszerekkel,
  • rákmegelőző állapot esetén a foltok lefagyasztásával, szikével történő kimetszéssel, elektrokauterrel vagy lézeres kezeléssel.

A Budapest Dentcare-nél van lehetőség lágylézer (soft laser) és sebészi diódalézer kezelésre, mellyel fájdalommentesen, minimális invazív beavatkozással, maradéktalanul gyógyulnak a szájüregi betegségek.

Hogyan előzhető meg?

Az egészséges táplálkozásnak fontos szerepe van szervezetünk és szájüregünk egészségének fenntartásában. Érdemes A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket (zöldségeket, gyümölcsöket) fogyasztani, amelyek antioxidáns hatásuknál fogva csökkentik a gyulladásokat a szájüregben, és segítségükkel megelőzhetők a komolyabb fertőzések.

A dohányzásról és rendszeres alkoholfogyasztásról ajánlatos leszokni, de még jobb, ha egyáltalán nem is szokunk rá.

A megfelelő szájhigiéniára minden nap ügyelni kell, hogy a későbbi fogászati, szájüregi problémákat kiküszöböljük. Nemcsak a fogakat, hanem a szájüreg minden területét tisztán kell tartani, különösen, ha implantátumot, koronát vagy hídpótlást, műfogsort vagy fogszabályzót is viselünk.

A rendszeres fogorvosi vizsgálattal sokat tehetünk fogaink és szájüregünk egészségéért, ezért panaszmentesség esetén is félévente ajánlott fogorvossal ellenőriztetni, és az esetleges fogköveket eltávolíttatni (depurálás).

Kérdés, probléma esetén vegye fel velünk a kapcsolatot! Profi szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás