Vannak esetek, amikor a gyökérkezelés sajnos sikertelen, és más megoldást kell találnunk a fog megtartására. A gyökércsúcs resectio egy olyan eljárás, amellyel még utolsó mentsvárként megmenthetjük a fogat. Az alábbi bejegyzésben bemutatjuk, hogyan zajlik egy rezekciós műtét, és hogy milyen esetekben lehet rá szükség.

Mit jelent a gyökércsúcs resectio?

A gyökércsúcs resectio egy szájsebészeti beavatkozás, amely során eltávolítjuk a gyökércsúcsot, illetve a fog gyökerének egyes részeit és a gyulladt szöveteket. A beavatkozás célja, hogy a foggyökér körül kialakult gyulladást és a gyulladás okozta elváltozásokat megszüntessük. Fogmegtartó eljárásnak minősül.

Ha a hagyományos eljárások (mint például a gyökérkezelés) nem voltak hatásosak, ez esetben a rezekciós műtét a következő lépés. Fontos megjegyezni, hogy erre a beavatkozásra csak akkor kerülhet sor, ha korábban már történt gyökérkezelés! Rendelőnkben lehetőség van mikroszkópos gyökérkezelésre, amely a hagyományos gyökérkezelésnél egy sokkal biztonságosabb és gyorsabb eljárás.

Mikor van szükség erre a beavatkozásra?

 • A fog csatornarendszere vagy egy része nem átjárható.
 • Krónikus gyökércsúcs körüli gyulladások esetén, amikor a korábbi kezelések sikertelennek minősültek.
 • A fog gyökerénél ciszta található, amely a csontállomány felszívódását okozza.
 • A gyökértömő anyag túltömés esetén a csontszövetbe kerül, amely panaszokat okoz.
 • A gyökértömés során a gyökércsatorna nem szárítható ki.

Milyen esetekben nem alkalmazható az eljárás?

Vannak olyan állapotok, amelyek esetén sajnos a resectio nem alkalmazható.

 • A gyökértömés nem résmentesen tölti ki a gyökércsatornát.
 • A fog hossza nem megfelelő.
 • Olyan anatómiai esetekben, amelyek nem teszik lehetővé a beavatkozást, például, ha túl közel fut az idegcsatorna.
 • Gyökércsúcsig elérő tasak esetén.
 • A fog csontállománya olyan mértékben pusztul, hogy a fog rögzítettsége veszélybe kerül.
 • A páciens általános egészségügyi állapota nem kielégítő (krónikus betegség, akut betegségek stb.).

Hogyan zajlik a gyökércsúcs resectio műtét?

A műtét helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás előtt mindenképpen végzünk gyökérkezelést is. Az eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe, mely az érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes. A Budapest Dentcare rendelőjében erős szorongás esetén kérhető éber szedálás is.

A fogínyen egy bemetszést ejtünk, mellyel lebenyt képzünk a csontfelszínről leválasztva. Majd csontablakot nyitva felfedjük a gyökércsúcsot, és eltávolítjuk a gyulladt területet. Ilyenkor lehetőség van gyógyszeres tömést alkalmazni (retrográd gyökértömés), hogy a gyökércsúcs lezárása résmentes legyen. Végül varrattal lezárjuk a sebet.

Mire kell figyelni a műtét utáni időszakban?

A varratok körülbelül egy hét után kerülnek eltávolításra, mely időszak alatt kifejezetten figyelni kell arra, hogy ne dörzsölődjön a seb, ne fogyasszunk forró ételeket, kerüljük az erős mozgást és a szaunát, melegvizes fürdőket és a cigarettázást. Klórhexidin tartalmú szájvíz használata javasolt, mely segít a gyulladás csökkentésében, illetve fertőtleníti a szájüreget.

A műtét során keletkezett csonthiány területén hónapok alatt új csontállomány fejlődik, ezért a beavatkozás után fél évvel mindenképp javasolt fogászati ellenőrzést végezni. Ekkor képalkotó eljárással megnézzük, hogyan gyógyult a terület, milyen mértékű csontállomány alakult ki. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az eredmény nem megfelelő, ez esetben sajnos a fog eltávolítása mellett kell döntenünk. Ha azonban mindent rendben találunk a kontrollvizsgálatokon, a pácienst gyógyultnak minősítjük.

Panasz esetén nem érdemes várni a gyökérkezeléssel, ugyanis minél előbb cselekszünk, annál nagyobb eséllyel mentjük meg a fogat. Magánklinikánkon fájdalommentesen veheti igénybe kezeléseinket.

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás