A gyógyszeres tömés egy olyan ideiglenes fogtömés, amit bizonyos kezelések során, rövid időre, néhány hónapra alkalmazunk. Legtöbb esetben akkor, amikor a fogideg már gyulladt, de még nem halt el, felette a fogszövet puha. Ebben az esetben hagyományos gyökérkezelést kellene végezni. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, ennek a gyógyszeres tömésnek a használatát, és hogy miért jelent hatalmas segítséget mind a páciensek, mind pedig a fogorvosok számára. 

Milyen helyzetekben alkalmazható a gyógyszeres tömés?

Mivel az ideiglenes tömés puha anyagból készül, ezért gyorsan kopik, illetve a nyálban gyorsan feloldódott a mindennapos rágás során. Ezért ezeket a töméseket legfeljebb két hétig lehet használni, utána ugyanis ki kell cserélni tartós tömésre. Nézzük meg, hogy milyen esetekben alkalmazzuk. 

Gyógyszeres tömés a fájdalom megszűntetésére.

Gyógyszeres tömés fogszuvasodás esetén

A fog szuvasodása során baktériumok kerülnek a fog belsejébe és ha nem lépünk időben, akkor ez a fertőzése elérheti a fogidegeket is. A szuvas fog kezelése során a gyógyszeres tömés lényege, hogy ne sérüljön meg az idegkamra megszűnjön a fogideg gyulladása és a szuvasodással járó fájdalom. A a gyógyszeres tömés hatására az idegkamra érintett falán fogszövet termelődik mely minimum három hónapig tart. Ezt követően kerül sor a végleges tömésre. 

Ideiglenes fogtömés a Budapest Dentcare-nél.

Mire figyeljen oda a beavatkozás után?

A gyógyszeres tömés behelyezése után a leggyakrabban feltett kérdés, hogy mikor lehet enni? Amíg fennáll az érzéstelenítés hatása, addig semmiképp nem szabad. Ilyenkor ugyanis a harapás érzéktelensége miatt akár komoly sérüléseket is szenvedhet a száj nyálkahártya. Emellett pedig közvetlenül a kezelés után még a tömések kötése se 100%-os. A gyógyszeres tömés esetén, 3-4 órán keresztül még semmiképp se egyen, annak érdelében, hogy a tömés megfelelően megkössön. 
Kemény tömés esetén az érzéstelenítő hatásának elmúlásával nyugodtan ehet. Inni mindkét esetben megengedett. 
Továbbá érdemes egy darabig még kerülni a nagy erővel járó harapást és rágást. Valamint bizonyos ételtípusokat, mint a magvak, főtt kukorica, rágós húsok, gumicukor és karamella. 

A gyógyszeres tömés kezelést követően előfordulhat, hogy egy-két napig még érzékeny lehet a fog. Ha a panasza nem javul, mindenképpen keresse fel fogorvosát.

Ideiglenes tömés kiesett

Az ideiglenes tömésekkel szemben a gyógyszeres tömés nem esik ki.

További kérdés esetén, keressen minket bizalommal!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás