Legyen tökéletes a mosolya fogszabályozóval!

Fogszabályozó készülék viselésével korrigálhatóak a fogak esztétikai és funkcióbeli eltérései, harapási rendellenességek (keresztharapás, mélyharapás, nyitott harapás stb.). Legideálisabb a kezelést gyermekkorban megkezdeni, de felnőtteknél is látványos eredményeket lehet elérni, az íny és a fogazat állapotától függően.

A fogszabályozás miden esetben hosszú folyamat, hiszen meg kell várni azokat a biológiai folyamatokat, amelyek során a fogak egészséges módon elmozdulnak, majd a fogakat tartó csontszerkezet átépül. Ezeket a folyamatokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a fogmozgatásokhoz nagy erőket kell kifejteni. A fogak elmozdulása során a fogat tartó csont lassan átépül. Ha a fogszabályozó szakorvos harapási rendellenességet észlel, a fogszabályozást már 7-8 éves korban érdemes elkezdeni. Ebben az életkorban már kinőnek az első maradó fogak és a végleges harapás is kezd kialakulni. Ekkor kivehető fogszabályozó készülék használata lehet javasolt. Ilyen fiatal korban a fogak helyzete még könnyebben alakítható, így elkerülhető a problémák súlyosbodása.

Dr. Juhász Gabriella

Fix, ragasztott fogszabályozó készülék használata leghamarabb 12-13 éves korban lehetséges. A ragasztott készülékhez fontos, hogy a tejfogak maradó fogazatra cserélődjenek.

Alapvetően a fogszabályozás elkezdésére a gyermekkor a legideálisabb, de felnőtteknél sem késő nekivágni. A fogszabályozásnak nincs felső korhatára, ha a fogazat egészséges és a fogágy is megfelelő állapotban van.

A fogmozgatásokhoz nagy erőket kell kifejtenünk a fogakra. A fogelmozdulás során csont átépülési folyamatok zajlanak és lassan a fogat tartó csont átépül. A fogakra ható erő nagysága nem mindegy.

A lágy erőkkel történő fogszabályozás egyik legfontosabb eleme az önzáró tappancsokat tartalmazó fogszabályozó készülék. A modern technológia segítségével a fogelmozdítás kevésbé kellemetlen, a fogszabályozó kezelés folyamata könnyebben viselhető, a két kontroll közt több idő telhet el, mert az ívet hosszabb időre lehet felügyelet nélkül hagyni, hogy dolgozzon. Az önzáró technika kisebb súrlódást tesz lehetővé a tappancsok és az ívek közt, így a fogak elmozdulása során a súrlódás minimalizálódik.

fogszabályzás

A fogszabályozó tappancsokat választhatjuk fém vagy esztétikus porcelán kivitelben.

A fém színű fogszabályozó készülékek mellett léteznek a fog színéhez illeszkedő fogszabályozók is, azonban ezek sem teljesen észrevétlenek.

Az első konzultáció alkalmával a fogszabályozó szakorvos megvizsgálja a fogakat, fotókat készít a fogazatról és az arcról. A pontos, személyre szabott kezelési terv elkészítéséhez szükséges egy panorámaröntgen felvétel (ezt rendelőnkben elkészítjük) és egy teleröntgen felvétel (erre beutalót adunk). Mindezek alapján a szakorvos pontosan el tudja mondani milyen, hogy melyik fogszabályozó a legalkalmasabb az Ön problémájának korrigálására és ismerteti az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

fogszabályzó

Súlyosabb esetben előfordulhat, hogy a porcelán fogszabályzó nem megfelelő a rendellenesség korrekciójára. Ebben az esetben a fogszabályozó szakorvos jelzi Önnek a konzultáció során, hogy fém készülék használatát javasolja, vagy az esztétikus fogszabályzó miatt hosszabb kezelési időre számíthat. A fém fogszabályzó készülék nagy előnye, hogy néhány hónappal gyorsabban érhetjük el a kívánt végeredményt, valamint az ára is kedvezőbb, mint az esztétikus, porcelán fogszabályzó készülékkel.

A kerámia fogszabályozóknál előfordulhat, hogy a brekettek vagy a gumigyűrűk elszíneződnek a kezelés ideje alatt, ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő, gondos szájápolásra. A fogszabályzó tökéletes színének megőrzése érdekében érdemes elkerülni az erősen pigmentált ételek és italok fogyasztását, valamint a dohányzást.

Fogszabályozó és szájápolás

A kezelés időtartama alatt jobban oda kell figyelni a szájhigiéniára, mert a megfelelő tisztítás hiányában felhalmozódott lepedék miatt fogkő alakulhat ki, mely akár fogíny gyulladásához is vezethet. Fogszabályozó készülék viselésekor speciális eszközöket is kell használni, melyek segítik fogai egészségének megőrzését. Ilyen eszköz például a fogköztisztító kefék, amikkel a szűk résekhez is könnyedén hozzá lehet férni, valamint a fogszabályozókhoz kialakított fogkefék. Fontos továbbá a fogkövek rendszeres eltávolítása, mellyel a fogíny állapotát óvhatjuk meg.

Ismerje meg munkatársainkat!

 

Bármelyik készülékre is esik a választása, Dr Juhász Gabriella fogszabályozó szakorvosunkkal együttműködve biztosra veheti a kezelés sikert.

fogszabályzó

Lépjen velünk kapcsolatba!