Fogszabályozás

Fogszabályzóval helyreállítható a fogak funkciója, kezelhetők a harapási rendellenességek, és a fogszabályozás az összetorlódott, kusza fogsort esztétikailag is javítja. A Budapest Dentcare fogászaton prémium minőségű készülékekkel és szakértő fogorvosokkal várjuk gyermek- és felnőtt fogszabályozásra pácienseinket. Kérjen időpontot első konzultációra!

Időpontkérés:

Fogszabályozás Budapesten

Mi a fogszabályozás?

A fogszabályozás nemcsak a gyönyörű, egyenes fogsor elérésére szolgáló fogászati eljárás. Gyakran súlyos, fájdalmat okozó harapási rendellenességek gyógyítására is a fogsor szabályozása az egyetlen megoldás. A rosszul záródó fogak és a rendellenes harapás kezelésével az állkapocs ízületeinek fájdalma sok esetben megszüntethető.

A fogszabályozásnak a fogmegtartásban is hatalmas szerepe van. Az összetorlódott fogak sokkal könnyebben szuvasodnak, ezért a kusza fogsort életkortól függetlenül érdemes szabályossá varázsolni.

A fogszabályozást gyermek- és tinédzserkorban érdemes elkezdeni, de a felnőtt pácienseknél is látványos eredmények érhetők el a korszerű módszerekkel. A kezelés fogszabályozó szakorvos felügyelete mellett történik rendelőnkben modern készülékek és technológiák alkalmazásával.

Milyen problémákra nyújt megoldást a fogszabályozás?

 • Visszaállítható a fogak eredeti rágófunkciója.
 • A harapási rendellenességek hosszú távon fájdalmas rágáshoz, nyakfájáshoz, fejfájáshoz, ízületi bántalmakhoz vezetnek. Fogszabályzóval meg lehet előzni ezeket a kellemetlen betegségeket.
 • Az összetorlódott fogsor kedvez a fogkőképződésnek, fogszuvasodásnak, amelyre a fogszabályozás hosszan tartó megoldást jelent.
 • A kusza fogsor szabályossá, esztétikussá alakítható.
 • Az áttörésben visszamaradt fogakat is helyre lehet vezetni fogszabályozóval.

A fogszabályozás menete a Budapest Dentcare rendelőben

 1. Az első konzultáció alkalmával a fogszabályozó szakorvos megvizsgálja a fogakat, és felvázolja a lehetséges kezelési módszereket, tájékoztatja pácienst a lehetséges készülékekről, általános információkat ad a fogszabályozás menetéről.
 2. Az egyedi kezelési terv elkészítéséhez szükséges egy panorámaröntgen felvétel, amelyet rendelőnkben a helyszínen készítünk el. Ezen kívül egy teleröntgen felvételre is beutalót adunk, hogy a fogszabályozó szakorvos pontos számításokat végezhessen az arckoponya és a fogak viszonyáról, amelyek meghatározzák a kezelés lehetőségeit. Ekkor lenyomatot veszünk és fotókat készítünk az arcról, a fogakról.
 3. Ezután a fogszabályozó szakorvos javasol egy készüléktípust az Ön problémájának korrigálására, és ismerteti a működését. Fontos tudni, hogy a kivehető készülékkel nem minden eltérés korrigálható, többnyire azonban van rá lehetőség, hogy a rögzített készülékekből az előnyök és hátrányok mérlegelésével egy esztétikusabb típust válasszon.
 4. A kezelési terv elfogadása után a szakorvos egyeztet az esetleges foghúzásról az érintett fogorvossal.
 5. A fogszabályzó felhelyezése így zajlik: a fogorvos felhelyezni a breketteket, a gyűrűt/tubust és az első ívet, illetve szükség esetén kiegészítő készüléket.
 6. A kontrollvizsgálatokon a fogorvos a fogazat aktuális helyzetéhez igazítja a sínt. ívet, bizonyos fázisokban ívcserére van szükség, vagy különböző rugalmas elemek felhelyezésére. Láthatatlan fogszabályzónál a kontrollok alkalmával ellenőrizzük, hogy a fogmozgatások terv szerint haladnak-e, szükség esetén elvégezzük a tervben előírt strippeléseket, attachmenteket ragasztunk, illetve a következő sínt veheti át a páciens.
 7. Körülbelül 1,5-2 év után a készülék lekerül, és a fogorvos ekkor lenyomatot vesz az éjszakai retenciós (helyben tartó) készülék elkészítéséhez, amelyet az orvos előírásának megfelelő ideig kell hordani, hogy megőrizhessük az elért eredményt. Bizonyos esetekben fix retainer (helyben tartó ív) ragasztása szükséges az elülső fogak belső felszínére.

Miért érdemes a Budapest Dentcare fogszabályozást választani?

Egyedi kezelési tervet készítünk:

Minden páciens esete más, ezért az első alkalommal szakértő orvosunk személyre szabott kezelési tervet készítsen Önnek. Fogorvosaink az első konzultáción az egyes készülékek előnyeit, hátrányait is egyeztetik, valamint felvázolják, hogy meddig kell viselni a készüléket. Általában a rögzített készülék után éjszakai fogszabályozás is javasolt, erről előre egyeztet Önnel fogszakorvosunk.

Fogszabályozás részletre:

A fogszabályozás a költségesebb fogászati kezelések közé tartozik. A fogszabályozó kezelés ára több részből tevődik össze. A készülék átadásakor/felragasztásakor kell fizetni egy nagyobb kezdő részletet, a kezelési díj további részét kisebb részletekben van lehetőség fizetni kontrollok alkalmával, majd a kezelés lezárásakor esedékes az utolsó részlet. Aktuális árainkat mindig megtekintheti weboldalunkon.

Tapasztalt fogorvosok:

Szakorvosaink széleskörű szakmai tapasztalattal is rendelkeznek, több száz elégedett páciens sikeres kezelése után elmondhatjuk, hogy rendelőnkben nyugodtan ülhet be a fogorvosi székbe. Komfortos és professzionális környezetben gyógyítjuk betegeinket, akiknek egy percig sem kell szoronganiuk a fogászati kezelésektől.

Több nyelven beszélő orvosaink a külföldi pácienseket is magabiztosan kezelik, valamint nemzetközi tapasztalataik is hozzájárulnak szolgáltatásunk kiváló minőségéhez.

Könnyen megközelíthető, profi rendelő:

Fogászatunk Budapest 14. kerületében, Zugló városrészben található, amely tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Az Örs vezér tértől mindössze 5 perc sétára található fogászatunkon modern felszereléssel és 21. százai fogászati technológiával kezeljük pácienseinket.

Milyen fogszabályzó készülékeket alkalmazunk?

 • Hagyományos rögzített fogszabályzók: ebben az esetben a brekett és a fogszabályozó ív kapcsolatát egy gumiligatúra vagy fémligatúra jelenti, ezekből a készülékekből fém és esztétikus porcelán verzió is elérhető fogászatunkon.
 • Önligírozó fogszabályzók: a modernebb, könnyebben tisztítható, és biomechanikailag is kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező rögzített készülékek kényelmesebb viseletet biztosítanak és kisebb erőkkel, gyorsabban halad a kezelés.
 • Kivehető készülékek: vegyes fogazatban illetve a növekedés lezárulta előtt jó eredmények érhetők el a kivehető készülékekkel.
 • Átlátszó fogszabályozó sínek: a legkorszerűbb technológiával készült, biokompatibilis sínek láthatatlan megoldást nyújtanak.
Budapest fogszabályozás
Fogszabályozás

Modern fogszabályozás előnyei a Budapest Dentcare rendelőben

 1. Napjainkban a fogszabályzókat már sokkal könnyebben az egyedi igényekre lehet hangolni, mint 10-15 évvel ezelőtt, ezért gyorsabb és látványosabb eredmények érhetők el.
 2. A kezelés sokkal kevesebb fájdalommal jár, a készülékek kisebb erőt fejtenek ki, mégis hatékonyan működnek. A legtöbb korszerű készülék lágy biológiai erővel működik.
 3. A fogszabályzó készülékek megjelenésükben is sokat változtak: kisebbek, esztétikusabbak, könnyebben tisztíthatók.
 4. Míg korábban gyakran foghúzással, szájsebészeti beavatkozással is segíteni kellett a fogszabályzók eredményességét, addig napjainkban a korszerű készülékek alkalmazásával a legtöbb esetben el lehet kerülni a foghúzást.
 5. Továbbra is nagyon fontos gyermekeknél az időben elkezdett kezelés, mert felnőtt korban már nem minden elváltozás korrigálható, illetve több kompromisszumot kell kötni a kezelések során.
 6. A páciensek élvezhetik szabályos mosolyukat és funkcionálisan is helyesen működő fogaikat.

Fogszabályozás GY.I.K.

Kinek van szüksége fogszabályozásra?

Ha Önnek fájdalmat okoz a rágás, harapási rendellenessége van, esetleg fogsora rendezetlen és esztétikus mosolyra vágyik, akkor érdemes időpontot kérni kezelésre.

Mennyi ideig kell hordani a készüléket?

Páciensenként változó a kezelés időtartama, átlagosan 1-2,5 évig kell viselni a fogszabályzót.

Milyen gyakran kell kontrollvizsgálatra járni?

Leggyakrabban 4-6 hetente kell a készüléket ellenőrizni, egyes esetekben a kontrollvizsgálatok között 6-8 hét is eltelhet.

Felnőttek esetében is eredményes a fogszabályzás?

Bizonyos eltérések tökéletesen korrigálhatók, másoknál kisebb kompromisszumokra kényszerülünk, de szinte minden esetben javítani tudunk a fogazat állapotán. Sajnos azonban vannak olyan eltérések is, amelyeket csak az állcsontok növekedése előtt tudunk konzervatív fogszabályozási módszerekkel kezelni.

Milyen készülék javasolt?

Nagyban befolyásolja a páciens életkora. Vegyes fogazatban, pubertás előtt jó eredményeket lehet elérni a kivehető készülékekkel, maradó fogazatban, a fejlődés befejezése után már többnyire rögzített fogszabályzót javasolnak fogorvosaink. Bizonyos egyszerűbb elváltozások, kisebb torlódások láthatatlan fogszabályzóval is orvosolhatók.

Minden esetben szükség van foghúzásra?

Nem. A még ki nem nőtt vagy növésben lévő bölcsességfogakat azonban érdemes a kezelés előtt, vagy közvetlenül utána eltávolítani, hogy ne okozzák később az egészséges, egyenes, funkcionálisan jól záró fogsor összetorlódását.

Fogszabályozás árak: mennyibe kerül a kezelés?

A fogszabályozás ára számos tényező függvénye. A fogszabályzó típusa, a kezelés időtartama, az esetleges fogmegtartó kezelések, szájsebészeti beavatkozások, a kontrollvizsgálatok mind növelhetik a végső költségeket. Jelentkezzen be hozzánk első konzultációra, ahol pontos anyagi tervet is készítünk Önnek!