Természetes fogvesztés vagy súlyos fogproblémák esetén a fogpótlás egyik leggyakoribb és hatékony módja a foghíd. A foghíd olyan fix fogpótlás, amely a hiányzó fogak helyére kerül, és rögzül a szomszédos egészséges fogakhoz. Bejegyzésünkben bemutatjuk a foghíd fajták jellemzőit, amelyeket az egyedi igényekhez és körülményekhez kell igazítani.

A foghíd fajták eltérők lehetnek

Mi az a fogászati híd?

A foghíd egy olyan fogászati eljárás, amelynek célja egy vagy több hiányzó fog pótlása. Olyan mesterséges fogsort készítenek, amelyet a hiányzó fogak helyére rögzítenek.
A hídpótlás általában akkor alkalmazható, ha a foghiány mellett álló fogak megfelelőek, és elegendő egészséges foganyag áll rendelkezésre a hídszerkezet rögzítéséhez.

A hídpótlás tartós megoldást nyújt a hiányzó fogak pótlására. Az eljárás esztétikus és funkcionális eredményt garantál, valamint ma már a természetes foghoz nagyon hasonló végeredmény hozható létre.
Fontos azonban megjegyezni, hogy minden esetben a fogorvosnak kell meghatároznia, hogy az adott páciens számára melyik fogpótlási módszer a legmegfelelőbb.  

A foghíd fajták eljárás szerint

Hagyományos foghíd

Ez a leggyakoribb típusú fogászati híd, amelyet akkor alkalmazunk, amikor egy vagy több fog hiányzik, és a szomszédos fogak megfelelő állapotban vannak. A hagyományos foghíd egy vagy több mesterséges fogból áll, amelyeket a szomszédos fogakhoz rögzítünk. Az úgynevezett hidak fogai általában fémre égetett porcelán vagy cirkónium oxid anyagból készülnek, amelyek természetes kinézetet és tartósságot biztosítanak.

Csapcsonk

Ha a hiányzó fog helyén csak foggyökér van meg, akkor a gyökérbe csapcsonlot építünk. Ebben az esetben az elhalt ideget eltávolítjuk, a fogat gyökérkezeljük, majd a koronai részt egy a gyökérben rögzülő csapcsonkkal felépítjük, és ezekre helyezzük a hidakat. Ez lehetőséget nyújt a fogak helyreállítására és a harapás helyes elosztásának visszaállítására.

Fontos megjegyezni, hogy a foghíd típusát és kialakítását a páciens egyedi helyzetének és igényeinek figyelembevételével, az első konzultáció alatt határozza meg szakorvosunk. Minden egyes esetben több tényező is befolyásolhatja a foghíd megfelelő típusának kiválasztását, például a fogak állapota, az esztétikai elvárások és az anyagi lehetőségek.

foghíd fajták

A foghíd fajták anyaguk szerint

Fémkerámia híd

Ez a leggyakrabban használt foghíd típus. A hídszerkezet magja fémötvözetből készül, amelyet külső kerámia réteg borít. A fémötvözet erős és tartós, míg a kerámia réteg esztétikus megjelenést biztosít.

Cirkónium-oxid híd

A cirkónium-oxid egy fehér színű, erős anyag, amelyet gyakran használnak fogpótlásokhoz. A cirkónium-híd kiváló esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik és rendkívül tartós.

Teljes kerámia híd

A teljes kerámia hídszerkezeteknél nincs fémötvözet, csak kerámia rétegek vannak jelen. Ezek a hidak nagyon természetes megjelenést biztosítanak, és az általános fogszínhez közelítő színárnyalattal rendelkeznek.

Aranykerámia híd

Az aranykerámia hídszerkezeteket manapság már ritkábban alkalmazzuk, de azoknál a pácienseknél, akik allergiásak a fémötvözetekre, jó megoldást jelenthet. Az arany erős és könnyű, valamint bakteriostatikus, tehát megakadályozza a koronák szélén a fogszuvasodást.

Rendelőnkben dolgozó fogorvos kollégák minden esetben felvázolják pácienseink számára a lehetséges opciókat és együtt hozzák meg a végső döntést. Mindig figyelembe vesszük az adott körülményeket és az egyedi igényeket, annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldást nyújtsuk betegeink számára. 

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás