A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern fogászati eszközöknek és sebészi technikának. Ha betartjuk azt, amit a szájsebész szakorvos javasol a beavatkozás után, a gyógyulási idő is lerövidíthető. A fogászati rendelőnkben végzett kezelések után minden esetben ismertetik a teendőket kollégáink, most azonban írásos formában is hangsúlyozzuk pácienseink számára.

Bölcsességfog húzás után fogadjon meg néhány tanácsot

A bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog sok esetben okoz kellemetlenséget, nehéz tisztítása miatt, esetleg fájdalmat és gyulladást is okozhat a fogínyben, ha nem nőtt ki, a csontban. Gyakran a fogszabályozási kezelés részeként kerül sor a bölcsességfog eltávolítására. A bölcsességfog húzás manapság már általános, rutin szájsebészeti beavatkozásnak számít. Abban az esetben, ha a fog 90%-ban kinőtt, és a koronája ép elkerülhetjük a műtétet, és elegendő csupán kihúzni a fogat. Ez a legtöbb esetben néhány perc alatt, teljesen fájdalommentes módon történik.

Bölcsességfog húzás után meddig fáj?

Ugyan maga a beavatkozás teljesen fájdalommentes, a foghúzást követően viszont fájhat a sebhely. Ennek az időtartama teljesen egyéntől függő. A húzást követő néhány napig felléphet duzzanat, fájdalom, amit a szájsebész utasítását betartva fájdalomcsillapító, illetve szükség szerint gyulladáscsökkentő gyógyszerrel érdemes tompítani.

Mi a teendő bölcsességfog húzás után?

A bölcsességfog eltávolítása után még nincs vége a folyamatnak. A gyors és komplikációmentes gyógyulás érdekében be kell tartani néhány utasítást.

Közvetlenül a foghúzás után a sebre helyezett tampont 20-30 percig oda kell szorítani, annak érdekében, hogy a vérzés csillapodjon. A vérzés teljes megszűnése a legtöbb esetben 15 percen belül bekövetkezik. Amennyiben szükségét érezzük, a vérzés elállásáig steril gézlapot helyezhetünk a sebre. Mindenképp harapjunk rá a tamponra és a gézlapra is, stabilan, mozgatás nélkül, ugyanis nyomás hatására fog megszűnni a vérzés.
Amennyiben a vérzés néhány óra alatt nem áll el, mindenképp vissza kell menni a fogorvoshoz!

A tampon eltávolítása utáni 2 óráig tilos szívogatni a sebet, vagy nyelvvel piszkálni, öblíteni, inni, enni, mert ilyenkor a sebben keletkezett vérdugót távolíthatjuk el. Ebben az esetben pedig késleltetjük a gyógyulást, esetleg gyulladást is okozhatunk vele az adott területen.

A terület megduzzadása gyakori tünet szokott lenni műtéti bölcsességfog húzása után. Ezt az arcra helyezett hideg borogatással tudjuk lelohasztani az első 24 órában. Ugyan a duzzanat legtöbbször 12-24 óra elteltével jelenik meg, érdemes a borogatást rögtön elkezdeni, ezesetben kisebb lesz a duzzanat. 10 percig tartsuk rajta a hideg borogatást az arcunkon, majd 20 percig pihentessük. Ezt egy nap alatt többször megismételhetjük.

A bölcsességfog húzást követő egy napig lehetőleg csak folyékony állagú táplálékot egyen. Után néhány napig pedig kerülje a túl kemény, vagy apró szemű ételeket.

Tej, tejtermék, illetve a dohányzás 2 napig kerülendő.

Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki gyulladás az érintett területen, bizony esetekben a szájsebész antibiotikum kúrát rendelhet el. Emellett fájdalomcsillapítót is nyugodtan beszedhet a szájsebész utasítását követve.  A foghúzás utáni napokban is mindenképp mosson fogat, csupán az érintett területet kerülje el. 1-2 nap elteltével pedig puha sörtéjű kefével, nagyon óvatosan megközelítheti a seb környékét. Szájsebészünk speciális, a seb hámosodást elősegítő, szájsebészek által kifejlesztett fogkrémet ad a kezelés után. Minden esetben írásos tájékoztatót is adunk, így pontosan tudja követni szájsebészünk tanácsait.

Bölcsességfog húzás után – a tiltott dolgok listája

A bölcsességfog húzás utáni sebgyógyulás gyorsasága és a komplikációk elkerülése érdekében az alábbi tevékenységeket mindenképp kerülje el néhány napig. 

  • Amíg tart az érzéstelenítő hatása, ne egyen semmit!
  • A bölcsességfog húzása utáni 2 napban kerülje a tej és tejtermékek fogyasztását, mivel remek táptalajt biztosít a gyulladást okozó baktériumok szaporodására. 
  • Étkezés során ne kerüljön ételdarab a sebbe. Ha mégis megtörténik, Listerinnel, vagy Corsodyllal ki kell öblíteni.
  • Ne fogyasszon alkoholt az első 24 órában! Értágító hatása miatt a seb újra vérezni kezdhet. 
  • A bölcsességfog húzás után egy hétig, de legalább néhány napig ne dohányozzon. Ez ugyanis komoly gyulladást okozhat a sebben.
  • Néhány napig ne végezzen nehéz fizikai munkát, edzést.
  • Kerülje a nagyobb hőhatásokat, mint a napozás, szauna és forró fürdő. Beindíthatja a vérzést, vagy az íny duzzadását segítheti elő.

Amennyiben a fent említett tanácsokat betartja, komplikációmentes, gyors gyógyulásban lesz része. A foghúzás után érzett fájdalom, esetleg a nyálban található némi vér természetes. Ha azonban ezektől eltérő tünetet tapasztal, esetleg nem biztos abban, hogy normális-e az adott tünet, keresse fel szájsebészét!

Garantáljuk a biztonságos, gyors és fájdalommentes bölcsességfog húzást, kérjen időpontot szájsebész szakorvosunkhoz rendelőnkbe!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás