Sokan gondolják úgy, hogy a fogkő eltávolítás fáj, pedig valójában teljesen fájdalommentes kezelésről van szó. Természetesen előfordulhat, hogy valaki érzékenyebben reagál a beavatkozásra, ebben az esetben viszont lehetőség van helyi érzéstelenítést kérni. Cikkünkben bemutatjuk, miért elengedhetetlen és teljesen fájdalommentes a fogkő eltávolítása.

Depurálás lépésről lépésre a Budapest Dentcaretől

A fogkő eltávolítás fáj?

Az, hogy a fogkő eltávolítás fáj, csupán mítosz, hiszen egy vékony lepedékről beszélünk a fogak felszínén, amely ételmaradékból és ásványi anyagokból áll. A lerakódás idővel kikristályosodik, így megkeményedik és elmeszesedik. Ezt a szabad szemmel néha láthatatlan elmeszesedett plakkot nevezzük fogkőnek.

A mielőbbi eltávolítás fontossága

A fogkő kialakulása során megnövekszik a káros baktériumok és az elhalt baktériumokból felszabaduló mérgező anyagok elszaporodásának kockázata. A kórokozók számos fogágy-betegség megjelenését előidézhetik, amelyek komoly fogfájást és a fogak kóros mobilitását is okozhatják. Akár a fogszuvasodás, akár az ínygyulladás, akár más szájüregi következmények esetében feltétlenül szükséges, hogy mielőbb ellátogassunk egy szájsebész szakorvoshoz.

  • Az ínygyulladás elkerülése: A fogkő irritáló hatást fejt ki az ínyre, amely ennek következtében begyulladhat (kipirosodhat, megduzzadhat), majd visszahúzódhat, elvékonyodhat, végül elsorvadhat. A gyulladás átterjedhet az állkapocs-csontokra is, ami a fogak kilazulását és elvesztését okozhatja.
  • A rossz szájszag megelőzése: A fogak közti tasakokba szorult ételdarabok, illetve baktériumok következménye akár egy kellemetlen szájszag is lehet. Az ínygyulladást ugyanis sokszor kíséri rossz lehelet.
  • A fogszuvasodás megakadályozása: A kórokozók azonban nemcsak kellemetlen szájszagot, de szuvasodást is előidézhetnek, így legrosszabb esetben foghúzásra is sor kerülhet. Az, hogy a fogkő eltávolítás fáj, alaptalan, hiszen egyszerű, gyors és nélkülözhetetlen kezelésről beszélhetünk.

Miért nem igaz, hogy a fogkő eltávolítás fáj?

Tévhit, hogy a fogkő eltávolítás fáj, mivel a modern technológia és a kiemelkedő szakorvosok segíthetnek egyszerre gyengéden és hatékonyan megszabadulni a lerakódástól. Érzékenyebb egyéneknél a vibráció okozhat némi kellemetlenséget, ezért lehetőség van helyi érzéstelenítő igénybevételére. A beavatkozást a fogkő kialakulásának gyorsaságától függően fél évente, egy évente tanácsos megismételni.

Előzetes konzultáció

A kezelés minden esetben a páciens egészségügyi állapotának figyelembevételével történik. Az eljárást alapos konzultáció előzi meg, amely során a szakorvos felméri a probléma súlyosságát. Ha enyhe fogkőről van szó, elegendő egy megszokott fogtisztítás. Ha azonban súlyos az eset, speciális eszközökre van szükség.

Tisztítás és eltávolítás

A szakorvos egy rezgő szondával finoman meglazítja a fogkő darabokat. Ezt a lépést hívjuk fogtisztításnak. Majd ultrahangos készülékkel megtörténik a plakk leválasztása a fog felszínéről, ami maga a fogkő eltávolítás. Ezzel együtt pedig az elszíneződésektől is megszabadulhatunk homokpolírozással. Az eljárást a fogak folyamatos vízzel mosása, hűtése kíséri.

Mítosz, hogy a fogkő eltávolítás fáj

Az ezt követő polírozás is teljesen fájdalommentes, elsősorban a fogak felszínének simává, tisztává tételét szolgálja. A kézi eszközzel történő tisztítás célja, hogy a lepedék nehezen tapadjon meg ismét a fogak felületén. A depurálás vége a maradék fogkő vízsugárral való eltávolítása.

Mire figyeljünk a beavatkozás után?

Az eljárás után előfordulhat az íny vérzése vagy a fogak érzékenysége hideg és meleg ételek, italok fogyasztása közben, ez azonban 1-2 nap leteltét követően elmúlik. Normálisnak tekinthető, ha a fogak közti rések kiszélesednek, rövid idő múlva ugyanis újra összehúzódnak, kitelítődnek. Érdemes kerülni a kemény és darabos ételeket, a dohányzást, valamint betartani az alábbi javaslatokat: 

  • használjunk puha sörtéjű fogkefét és speciális ózon tartalmú gyógyfogkrémet (rendelőnkben minden paciensnek adunk a kezelés után),
  • öblögessünk gyulladáscsökkentő szájvízzel,
  • tisztítsuk a fogközöket fogselyemmel.
Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás