Nagyon sokan félnek a fogorvosi beavatkozásoktól korábbi rossz tapasztalatok, élmények miatt. Ez a jelenség azért is nagy probléma, mert a rendszeres fogászati szűréssel az egészségünket támogatjuk, ha pedig ez elmarad, visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek. Az alábbi bejegyzésben egy olyan korszerű lehetőséget mutatunk be, amely megváltoztathatja a páciens véleményét a fogászatról: az éber szedáció alatti élmények hatására ugyanis újrakeretezhetővé válnak a korábbi negatív élmények!

fogorvosi beavatkozás éber szedációval

Félelemmentes fogászat: az éber szedáció alatti élmények

Manapság az orvosi eszközök fejlődése és a folyamatos orvosi szakmai képzések lehetővé teszik, hogy a fogászati vizsgálatok, beavatkozások fájdalommentesek legyenek, így bizalomgerjesztővé válhat a fogorvosi szék azok számára is, akiket félelemmel tölt el a vizsgálat.

Mindemellett az egyik megoldás a szorongás oldására az éber szedálás lehet. Az éber szedáció egy biztonságos módszer, melynek lényege, hogy az altatóorvos intravénásan nyugtatót adagol a páciensnek, aki bódult állapotba kerül. A felszínes alvás közben folyamatosan monitorozzuk a páciens vérnyomását, oxigénszintjét, így teljes biztonságban érezheti magát a beavatkozás során.

Mit érezhet alatta?

Éber szedáció alatt a páciens teste teljesen ellazul, szinte el is feledkezik a külvilágról. Természetesen tudatánál van annyira, hogy a felmerülő kérdésekre válaszoljon, a fogorvosi utasításoknak eleget tegyen. Változik az érzékelése: a félelem megszűnik, a helyét egy bódult jókedv veszi át.

Emellett a szedálás részleges emlékezetkiesést okoz, így pozitívan fog visszaemlékezni a beavatkozásra. Az emlékek megszépülnek, a szorongás pedig eltűnik - ezáltal a későbbiekben már nem fog félelmet okozni a fogorvosi vizsgálaton történő megjelenés.

Kinek (nem) ajánljuk?

Mielőtt az éber szedációt választaná a páciens, mindenképp megelőzi a végleges döntést egy szakorvosi konzultáció, majd esetleges vizsgálatok. Bizonyos egészségügyi állapotok esetén sajnos nem javasolt az éber szedálás alkalmazása:

  • súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések esetén,
  • légzőszervi betegségek esetén,
  • máj- és vesebetegség esetén,
  • cukorbetegség esetén.

Ha a beavatkozás előtt belázasodik, meghűl a páciens, a beavatkozás halasztásra kerül. Ha viszont semmilyen negatív egészségügyi állapot nem áll fenn, akkor az alábbi esetekre tud megoldást adni az éber szedáció:

  • ha a páciens retteg a fogászati kezelésektől, vizsgálatoktól, és nem tud megnyugodni,
  • hosszabb ideig tartó beavatkozások esetén (pl. bölcsességfog műtét, implantáció, gyökérkezelés),
  • ha a páciens fájdalomküszöbe rendkívül alacsony,
  • ha hajlamos a páciens a szájzárra,
  • ha a páciens garatreflexe lehetetlenné teszi a kezelést.

Mi a különbség a mélyaltatás, a bódítás és az éber szedáció között? 

Mélyaltatás:

Mélyaltatás során a teljes test “alszik”, tehát kimondottan olyan fogorvosi beavatkozások esetén alkalmazható, ahol nincs szükség a beteg visszajelzéseire a kezelés közben. Az altatást aneszteziológus végzi intravénásan adagolt altatóval. Az altatás során lélegeztető csövet helyeznek a páciens légcsövébe, hogy megakadályozzák az idegen anyagok légutakba kerülését.

Bódítás:

A bódítás egy régebben gyakran alkalmazott eljárás volt Magyarországon, melyet fogorvos végezhetett. Kéjgázzal (nitrogén-oxid) történt, amely az egyik legegyszerűbb módja volt a szedációnak. A fogorvos orrmaszkon át adagolta a gázt, amely segít a páciensnek ellazulni, azonban teljesen tudatánál marad. Magyarországon 2014 óta kizárólag aneszteziológus szakorvos végezhet bódítást is, melyet inkább a kontrollálhatósága miatt felváltott az éber szedálás.

Éber szedáció:

Az éber szedáció mélyebb relaxációt biztosít a bódításnál, viszont még nem minősül altatásnak. A beteg elkábul, de csak épp annyira, hogy még a szakorvos utasításait megértse kezelés közben.

Nem kell többé félnie a fogorvosi beavatkozásoktól! Konzultáljon szakorvosainkkal, és foglaljon hozzánk időpontot!

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás