Az szép, ragyogó mosoly nem csak esztétikailag fontos, hanem az általános egészségre is hatással van. Az egyik leggyakoribb probléma, amely megakadályozhatja az egészséges mosolyt, a fogkő. Szerencsére az eltávolítás egyszerű és hatékony módja annak, hogy visszanyerje fogai ragyogását és egészségét. Lássuk, hogyan zajlik a fogkő eltávolítás menete.

Mi is az a Fogkő?

A fogkő egy kemény, sárgás-fehér lerakódás, amely a fogak felületén képződik. A fogkő olyan lerakódásokból és ásványi anyagokból áll. Ezek a fogakon található lepedék, vagy plakk, idővel történő kikristályosodásából származnak. A fogkő képződése során a fogakon lerakódó baktériumok is hozzájárulnak a nagyobb problémához.

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

  • Fogszuvasodás megelőzése: A fogkő a fogak felszínén kialakuló kemény lerakódás. Ez a felület kiváló táptalajt nyújt a káros baktériumoknak, amelyek szuvasodást okozhatnak. A fogkő eltávolításával megszüntethető ez a baktériumok számára ideális környezet, és csökkenthető a fogszuvasodás kockázata.
  • Ínygyulladás megelőzése: A fogkő irritálhatja az ínyt és gyulladást okozhat. Ha az ínygyulladást nem kezelik, súlyosbodhat és átterjedhet a fogágyra a csontra is, ami akár fogvesztéssel is járhat.
  • Kellemetlen szájszag csökkentése: A fogkő nem csak esztétikai problémát okoz, hanem kellemetlen szájszagot is. A lerakódott baktériumok szaga és a fogak közötti repedésekben ragadt ételrészecskék is rossz szájszagot okozhatnak. 

Az eljárás előtti konzultáció

Mielőtt a fogkő eltávolítás megtörténne, elengedhetetlen egy alapos konzultáció fogorvosával. A szakorvos ilyenkor megvizsgálja a fogakat, és meghatározza, hogy mennyire súlyos a fogkő probléma. Ez azért fontos, mert enyhe fogkő esetén gyakran elegendő egy szokásos fogtisztítás, míg súlyosabb esetekben speciális fogkő eltávolító eljárásokra van szükség.

A fogkő eltávolítás menete

1. Fogtisztítás

A fogkő eltávolítás menetének első lépése a fogtisztítás, amely során a fogorvos egy speciális szondát használ, hogy finoman meglazítsa a fogkő darabokat. Ez a folyamat teljesen fájdalommentes, de ha valakinek ez a kezelés túl érzékeny, helyi érzéstelenítést is kérhet.

2. Ultrahangos eltávolítás:

Az ultrahangos fogkő eltávolítás menetének következő lépésében a fogorvos ultrahangos eszközt alkalmaz a fogak felszínén lévő fogkő maradványok eltávolítására. Az ultrahang segít a fogkő puha részeinek és a fogak felületére ragadt plakk hatékony eltávolításában.

3. Kézi eszköz:

A fogorvos kézi eszközzel is tisztítja a fogakat, különös figyelmet fordítva azokra a területekre, ahova az ultrahangos eszköz nem érhet el könnyen.

4. Vízsugaras tisztítás

A depurálás menete végéhez érve következik a vízsugaras tisztítás. Ez a lépés a finom tisztításról szól, ahol egy erősebb vízsugárral távolítjuk el a maradék fogkövet és plakkot a fogakról. A vízsugár hatékonyan tisztít és friss érzést hagy a szájban.

A fogkő eltávolítás menete: utógondozás és megelőzés

Miután a fogkő leszedés menete megtörtént, a fogorvos tanácsot ad a megfelelő szájhigiénia fenntartásáról és az újbóli kialakulás megelőzésről. Fontos rendszeresen fogat mosni és minden alkalommal fogselymet használni.
Emellett fontos, hogy fél évente elmenjünk fogorvoshoz, többek között azért, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem kezdett újra felhalmozódni. 

A fogkő eltávolítás egyszerű és fájdalommentes eljárás, amelynek eredményeként visszanyerheti egészséges mosolyát. Az alapvető szájhigiéniát és a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket követve megelőzheti a fogkő kialakulását, és hosszú távon is megőrizheti fogaid egészségét.

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás