Bizonyos beavatkozások elsődlegesen felső őrlőfogak eltávolítása esetén előfordulhat, hogy az arcüreg megnyílik. Azonban nem kell azonnal rémeket látni! Ma már az arcüreg zárása rutinbeavatkozásnak minősül, így a probléma szerencsére gyorsan orvosolható. Az alábbi blogbejegyzésben a megnyílt arcüreg tünetei és kezelési lehetőségei kerülnek terítékre.

A megnyílt arcüreg tünetei

Az arcüreg az orrüreg mellett található páros szilvaméretű üreg, amelyet csupán egy vékony csont választ el a szemgödörtől. A betegségek, fertőzések nagyon könnyen ideterjedhetnek, sőt, a felső fogak gyökereinek gyulladása akár még a teljes arcüreg idült, krónikus gyulladását is okozhatja.

Mitől nyílhat meg az arcüreg? Legtöbbször a felső fogak (leginkább a rágófogak) eltávolítása esetén fordulhat elő nem várt szövődményként. A fogeltávolítás után ezért a fogorvos minden esetben úgynevezett sinus-próbát végez, amely segít megállapítani, hogy a megnyílt arcüreg lehetősége fennáll-e. A teszt során arra kérjük a pácienst, hogy miközben befogjuk az orrát, fújjon. Ezzel a próbával látható lesz, hogy a foghúzás helyén keletkezett-e nyílás. Amennyiben igen, úgy buborék vagy sípoló hang hívja fel erre a figyelmet, az orvos pedig szakszerűen be tudja zárni a nyílást.

Amennyiben nem történt szakszerű ellátás, az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet a problémára:

  • a folyadék az orron át távozik
  • fájdalom az arcüregben
  • váladékozás

Hogyan kezelhető?

A problémát okozhatja a foggyökér ínyben maradása is, mely feljebb tud mozdulni az arcüregbe vagy már eredetileg is az arcüregbe lóg be. Emiatt mindenképpen szükséges egy fogászati CT elvégzése, hogy teljes képet kapjunk az arcüregről. A Budapest Dentcare-nél a legmodernebb 3 dimenziós CBCT-t használjuk, amely professzionális képet ad az állcsontról, arcüregről és a fogakról.

A CT után megkezdjük a beavatkozást, amely ma már rutinműtétnek számít. Arcüreg zárását helyi érzéstelenítésben végezzük, így a páciens teljesen fájdalommentesen esik át a procedúrán. A Budapest Dentcare-nél emellett lehetőség van az éber szedációra, amely nagy segítség azon pácienseink számára, akik félnek a fogorvosi beavatkozásoktól.

Elsőként bemetszést végzünk a szájpadlás ínyén, ebből egy lebenyt készítünk, amellyel lefedjük a nyílást az eltávolított fog helyének külső nyálkahártyájához rögzítve. Ezután körülbelül 1-2 hét múlva kiszedjük a varratokat, a páciens pedig újra visszatérhet a hétköznapi tevékenységeihez.

Mire kell figyelni a beavatkozás után?

A varratszedésig az alábbi tevékenységek végzése szigorúan tilos egy hétig, a varratszedésig:

  • Tilos orrot fújni!
  • Tilos kemény fizikai munkát végezni!
  • Tilos a sebet szívogatni!
  • Lehetőleg kerülni kell a tüsszentést. Hangosan, nyitott szájjal tüsszentsünk, ha nem tudjuk elkerülni.
  • Tilos az úszás, szaunázás, megerőltető sportolás!

Ha a megnyílt arcüreg kezeletlen marad, súlyos problémák is felléphetnek: gennyes arcüreggyulladás alakul ki, mely az egész szervezetre hatással lesz. Nem szabad tehát elhanyagolni a problémát! Ha az arcüreg zárása időben történik, a gyógyulás 100%-os lesz. Ehhez természetesen a páciens együttműködésére is szükség van: fontos, hogy a szájsebész utasításait betartsa a sebgyógyulás érdekében.

Amennyiben Ön is arcüregi panaszokkal küzd, ne várjon tovább, keresse fel a Budapest Dentcare Szájsebészeti Magánklinikát! Kiváló szakembereink minden fogászati problémára magas szintű megoldást nyújtanak. Magán szájsebészeink Budapest egyik frekventált övezetében várják modern, jól felszerelt rendelőnkben.

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás