A fogászati implantátum körüli gyulladás (periimplantitis) a kialakulóban lévő, vagy kialakult csontintegráció megszűnésével, végső soron az implantátum elvesztésével jár. A tünetek és a gyulladás kialakulásának kórképe nagyon változatos lehet, ami a hatékony terápia tervezését is megnehezíti. A gyulladás megjelenéséért felelős baktériumokat a tudomány már azonosította, mint a betegség kialakulásában szerepet játszó tényezőket. Egyéb kockázati faktorok a dohányzás és a rossz szájhigiéné.

A genetikai hajlam szerepe

Azonban gyakran találkozunk olyan betegekkel, akiknek az alacsony baktériumszint, a jó szájhigiéné és a szakszerű beültetés ellenére is fogászati implantátum körül kialakuló gyulladásuk van. A szakmailag ismert okok nem minden esetben magyarázták a betegség kialakulását, ennek hatására dr. Deák György szájsebész szakorvos 2015-ben a Honvédkórházban a genetikai hajlam szerepét kezdte vizsgálni a periimplantitis-szel kapcsolatban.

Dr. Deák György szájsebész szakorvos összefüggést talált, hogy a IX. kromoszómán talált genetikai eltérés (IL-1 gén) esetén az immunrendszer túl sok baktérium ellenes fehérjét, citokint termel. Az IL-1 gén mutációja több különböző, csontgyulladáshoz vezető destruktív mechanizmusban játszik szerepet, többek között gyógyszerek okozta állcsontfelszívódásban is. Ezek alapján érthető, hogy a baktériumok által kiváltott, a fogimplantátum körüli szövetekben tapasztalható emelkedett IL-1 fehérjeszint (citokin-bomba) túlzott gyulladásos immunreakciót, a csont és kötőszövetek agresszív leépülését eredményezi.

A genotípus hordozói gyakoribb fogínyvérzést mutatnak, a fogászati implantátum elvesztésének kockázata pedig 2,7-szeres volt. Amennyiben a páciens erős dohányos (napi 10 szál felett), a kockázat 7,7-szerésére emelkedik. Ugyanilyen állcsont leépülés, csontelhalás figyelhető meg egyes csonterősítő gyógyszer, „biszfoszfonát” kezelés mellékhatásaként. Ezt a kutatási témát dr. Deák György a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- és Szájsebészeti Klinika munkatársaival nagyobb számú betegeken is vizsgálta.

A vizsgálat eredményeit több hazai és nemzetközi kongresszuson ismerték el. Legutóbb a Semmelweis Egyetem a 2021. évi Európai Arc-, Állcsont Sebészeti Társaság kongresszusán adta elő eredményeit.

Tanúsítvány a kutatásról.

A Periimplantitis hajlam Genetikai Teszt lehetővé teszi az Ön fogászati-szájsebészeti státuszának és a későbbi implantátum vesztés kockázatának meghatározását, elősegítik a fogimplantátum körüli gyulladás megelőzését. Fontos a személyre szabott kezelés és az implantátum beültetést követő kontroll egyénre szabott megtervezése fogászati implantáció sikerességének növelése érdekében.

Ragyogó mosolyra vágyik?
Jelentkezzen be hozzánk fogászati vizsgálatra!
Időpontfoglalás