Mit tegyen, ha a gyökérkezelt fog fáj?

máj 18, 2023

Ritkán fordul elő, hogy a gyökérkezelt fog fáj, és ilyen esetekben nem is a fog, hanem a fogat körülvevő szövetek gyulladásából eredhet a fájdalom. Amennyiben a már kezelt területen később fájdalmat érez, érdemes egyből felkeresni fogorvosát.
Ebben a bejegyzésünkben összeszedtük az esetleges fájdalom okát és azt, hogyan segíthetünk a fájdalom megszüntetésében. 

Miért lehet szükség gyökérkezelésre?

Ha egy fog elhalt, gyulladt, vagy sérült, az alábbi problémák jelentkezhetnek: 

  • Elhalt fogbél
  • Fogbélgyulladás
  • Letört fog
  • A gyökércsúcs körüli gyulladás

Néhány évtizede még az ilyen módon károsult fogakat gondolkozás nélkül kihúzták, hiszen nem volt hozzá megfelelő technika, hogy megmentsék. Szerencsére ma már a gyökérkezelés segítségével helyrehozható még a nagy mértékben sérült fog is. 

A gyökérkezelt fog igenis fájhat

A gyökérkezelt fog fáj: mik lehetnek az okai?

Szerencsére nem fáj a gyökérkezelés, azonban előfordulhat, hogy a kezelés után a gyökérkezelt fog fájhat. Összeszedtük ennek az okait, a fájdalom különböző típusaira bontva.

A kezelést követő normál fájdalom

A kezelést követ 1-2 hétben tapasztalhat tompa fájdalmat az érintett területen. Ez teljesen normális. A természetes gyógyulási folyamat alatt ez meg fog szűnni. Természetesen a fájdalom időtartama és intenzitása nagyban függ attól, hogy mennyire volt begyulladva a fog és a környező szövetek. Panaszaira bátran szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. 

Éles fájdalom

Amennyiben több héttel a kezelés után tapasztal éles fájdalmat, ami jellemzően hideg vagy meleg ételek/italok elfogyasztása közben jelentkezik, akkor elképzelhető, hogy számfeletti gyökér van a fogban, így észrevétlenül bent maradt egy fogideg. Ilyen esetekben keresse fel szakorvosát, aki minden bizonnyal el fogja távolítani az ott maradt ideget. 

Átsugárzó fájdalom

Elképzelhető, hogy nem is a már kezelt fog fájdalmát érezzük, hanem egy másik fog sugárzik át oda. Ha a kezelés eltelte után több héttel jelentkezik a fájdalom, forduljon fogorvosához, aki a kivizsgálás után azt a fogat fogja kezelni, amelyik valóban okozza a kellemetlen érzést.

Harapáskor megjelenő fájdalom

Ha a fájdalom a felső és alsó fogsor összezárásakor, tehát harapás és rágás során keletkezik, akkor nagy valószínűséggel nem illeszkedik megfelelően magas a fogtömés. Ilyenkor néhány perces csiszolással helyrehozhatja a problémát a szakorvos. 

Gyökérkezelt fog fájdalom: Arcduzzanat

A kezelést követő arcduzzanat a legtöbb esetben akkor áll fenn, ha már a beavatkozást megelőzően is jelen volt akut gyulladás a fog körül. Ilyenkor a gyökérkezelés után néhány napig jelen lehet, azonban utána elkezd csökkenni és javulni az állapota. Ha mégsem, vagy esetleg rosszabb lesz, azonnal forduljon fogorvosához. 
Ez azt jelzi, hogy nem szűnt meg a gyulladás, gyakran oldal irányú gyökércsatorna elágazások vannak és további kezelésre van szükség.

Gyökérkezelt fog fájdalom esetén keresse fel fogorvosát

A gyökérkezelt fog fáj: mit tegyek ellene?

Szakértő fogorvos kollégáink minden kezelés után részletes tájékoztatást nyújtanak arról, mire kell odafigyelni a gyökérkezelés után. Az alábbiakra mindenképp érdemes nagy figyelmet szentelni:

  • Néhány napig kerülje az érintett oldalon történő rágást. Ilyenkor a gyulladás még nem szűnik meg azonnal, így kerülni kell a fogat ért külső hatásokat.
  • Az íny védelmének érdekében fogmosáskor használjon puha sörtéjű fogkefét. 
  • A műtétet követően a gyökérkezelt fog fájdalom csillapítása érdekében nyugodtan szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Azonban előfordulhat, hogy a fogorvos antibiotikum kúrát ír fel. Ebben az esetben mindenképp, az előírtaknak megfelelően végig kell szedni a gyógyszert.

További információért keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!

Telefon: 06 20 55 00 942

E-mail: info@dentiimplantcenter.hu

Legutóbbi bejegyzések

A csontpótlás ára és egyéb tudnivalók

Előfordulhat, hogy ahhoz, hogy a fog implantátumot be tudják ültetni, csontpótlásra van szükség. Ilyen esetben sok kérdés felmerül a páciensben. A csontpótlás ára, menete, vajon fájni fog, mennyi idő alatt gyógyul stb. Ebben a bejegyzésünkben összeszedtünk minden...

Mi a fog implantátum menete lépésről lépésre?

A fogászati implantátum napjaink legnépszerűbb megoldása, ha fogpótlásról van szó. Ez köszönhető a modern eszközöknek és a technológia folyamatos megújulásának. Ebben a bejegyzésünkben leírjuk, hogy mi a fog implantátum menete lépésről lépésre, valamint ismertetjük a...

Nem kell félni, nem fáj a gyökérkezelés!

Az egyik legrettegettebb fogászati kezelésről sok tévhit kering. Pedig nem fáj a gyökérkezelés. Ráadásul ezt a témát sok félelem lengi körül, esetenként olyat is hallunk, hogy "jobb, ha kihúzzák, csak ne gyökérkezeljék". Csakhogy ez a kijelentés egyáltalán nem állja...