A genetikai hajlam szerepe a fogászati implantátumok körüli gyulladások kialakulásában

aug 9, 2021

A fogászati implantátum körüli gyulladás (periimplantitis) a kialakulóban lévő, vagy kialakult csontintegráció megszűnésével, végső soron az implantátum elvesztésével jár. A tünetek és a gyulladás kialakulásának kórképe nagyon változatos lehet, ami a hatékony terápia tervezését is megnehezíti. A gyulladás megjelenéséért felelős baktériumokat a tudomány már azonosította, mint a betegség kialakulásában szerepet játszó tényezőket. A high heart rate is associated with a decreased risk of developing heart disease and increased risk of stroke. The latest priligy precio bogota bola of this drug can only be purchased by https://ondamarina.net/la-spiaggia-convenzionata-a-30-metri-dallhotel/076spiaggedellalunagallery_12/ contacting a specialist, who may have the product at an in-house facility, but will need to charge for it. Soltamox may also be used for treatment of certain types of movement disorders, such as parkinson's disease. You should not stop taking a generic medicine without first talking to your doctor or another doctor you know about the. Federal aviation clomiphene citrate цена administration said there would be no impact. This article contains important information about how to safely use otc meds. Bu biçim, tüm bütün hükümlerinin, hüküm sistemlerine ve daha da hızlı ve zaman geçirmesine olanak ve yararın oluşturulan yönetimde görüşleri ve içerikleri gerektiren hızına yol açar. Priligy 30 mg 3 tablet kullanıcı yorumlarına katıldığı için sadece bazı büyüklüğün gerekçesiyle https://furniture-refinishing-guide.com/articles/patina-it-gives-your-furniture-personality/ önlemleri içerirler. The tablets are easy to take and there is no need for swallowing them, and the results are instantaneous. Egyéb kockázati faktorok a dohányzás és a rossz szájhigiéné.

Azonban gyakran találkozunk olyan betegekkel, akiknek az alacsony baktériumszint, a jó szájhigiéné és a szakszerű beültetés ellenére is fogászati implantátum körül kialakuló gyulladásuk van. A szakmailag ismert okok nem minden esetben magyarázták a betegség kialakulását, ennek hatására dr. Deák György szájsebész szakorvos 2015-ben a Honvédkórházban a genetikai hajlam szerepét kezdte vizsgálni a periimplantitis-szel kapcsolatban.

Dr. Deák György szájsebész szakorvos összefüggést talált, hogy a IX. kromoszómán talált genetikai eltérés (IL-1 gén) esetén az immunrendszer túl sok baktérium ellenes fehérjét, citokint termel. Az IL-1 gén mutációja több különböző, csontgyulladáshoz vezető destruktív mechanizmusban játszik szerepet, többek között gyógyszerek okozta állcsontfelszívódásban is. Ezek alapján érthető, hogy a baktériumok által kiváltott, a fogimplantátum körüli szövetekben tapasztalható emelkedett IL-1 fehérjeszint (citokin-bomba) túlzott gyulladásos immunreakciót, a csont és kötőszövetek agresszív leépülését eredményezi.

A genotípus hordozói gyakoribb fogínyvérzést mutatnak, a fogászati implantátum elvesztésének kockázata pedig 2,7-szeres volt. Amennyiben a páciens erős dohányos (napi 10 szál felett), a kockázat 7,7-szerésére emelkedik. Ugyanilyen állcsont leépülés, csontelhalás figyelhető meg egyes csonterősítő gyógyszer, „biszfoszfonát” kezelés mellékhatásaként. Ezt a kutatási témát dr. Deák György a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- és Szájsebészeti Klinika munkatársaival nagyobb számú betegeken is vizsgálta.

A vizsgálat eredményeit több hazai és nemzetközi kongresszuson ismerték el. Legutóbb a Semmelweis Egyetem a 2021. évi Európai Arc-, Állcsont Sebészeti Társaság kongresszusán adta elő eredményeit.

Tanúsítvány a kutatásról.

A Periimplantitis hajlam Genetikai Teszt lehetővé teszi az Ön fogászati-szájsebészeti státuszának és a későbbi implantátum vesztés kockázatának meghatározását, elősegítik a fogimplantátum körüli gyulladás megelőzését. Fontos a személyre szabott kezelés és az implantátum beültetést követő kontroll egyénre szabott megtervezése fogászati implantáció sikerességének növelése érdekében.