Professzionális fogkőleszedés, szájhigiéniai tanácsadással

ápr 9, 2021

Professzionális fogkőleszedés, szájhigiéniai tanácsadással

A páciensek nagy része ritkán jár professzionális fogkőleszedésre, vagy ha jár is az nem biztos, hogy a legmegfelelőbb számukra. Az elől lévő esztétikailag zavaró fogkövek gyors leszedése nem egyenlő azzal, hogy valakinek csak annyi fogköve van és a többi foga rendben. A hátsó fogak területén is és az íny alatt is megbújhatnak a fogkövek, amik nagyobb problémát okoznak, csak sokan nem tudják, hogy a fogkőtől okozza a panaszt.

Nálunk egy kezelés több részből áll:

  1. Professzionális fogkőleszedés és polírozás

Ez a fogkő mennyiségétől függően lehet akár 40 perc és 1,5 óra között. Az ultrahanggal működő depurátorral minden fogat körbe tisztítunk, enyhén az íny alá is benyúlunk, mert ott is megbújhatnak a fogkövek amik nem látszanak, és gyulladást, ínyvérzést okoznak.

  1. Szájhigiéniai tanácsadás

A fogkőleszedés végén minden páciensnek felhívjuk a figyelmét, hogy mit láttunk a szájüregben. Ezek lehetnek szuvas fogak, rosszul záródó tömések, ínygyulladás, régi korona vagy híd ami nem zár jól, esetleg sérült a leplezése (pl: lepattant a kerámia).

Ezután átbeszéljük a fogmosási szokásokat, ki milyen fogkefével mos fogat, ki milyen kiegészítő eszközöket használ.

Sokan nem hallottak a kiegészítő szájápolási eszközökről, vagy ha hallottak is nem tudják, hogy mit vegyenek maguknak és hogyan is használják, mert rengeteg márka, típus, fajta létezik…..elvesznek a bőség zavarában.

Mi ezért vagyunk, hogy feleslegesen ne költsön olyan dolgokra amit aztán nem tud használni, mert nem lesz jó.

Mindenkinek megmutatjuk milyen eszközöket kell majd vennie a napi fogmosási rutin kiegészítéséhez. És ami a legfontosabb,hogy tükörrel a kézben megtanítjuk hogyan is kell azokat használni.

A kezelés végén megbeszéljük, hogy mikor kell kontrollra visszajönni hozzánk.

A kontroll alkalmával ellenőrizzük az íny állapotát, a fogkő mennyiségét, és azt, hogy hogyan sikerül alkalmazni/használni otthon a fogmosás mellett a kiegészítő eszközöket is.

Minél kevesebb a fogkő és gyulladásmentes az íny, annál ritkábban kell kontrollra visszajárni.

 Porgesz Brigitta

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...