Endodoncia, vagyis gyökérkezelés.

nov 26, 2020

Fogakról szájbarágósan! A Budapest Dentcare blogja fogakról, fogászati és szájsebészeti eljárásokról, technológiákról, eszközökről, közérthetően.

 

Endodoncia, gyökérkezelés.

Dr. Tőkés Borbála, a Budapest Dentcare specialistája nap mint nap végez gyökérkezeléseket, ráadásul abszolút szakértőként szívesen meg is osztja velünk mindazt, amit tudni érdemes róla.

gyökérkezelés, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Gyökérkezelés

Mi fán terem a gyökérkezelés?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, először tisztázzuk a fog felépítését. Ha a tükör elé állva szemügyre vesszük fogainkat, akkor a fogak külső részét, vagyis a fogzománcot látjuk. Monitoring the drug's therapeutic concentration is an important part of medical care. In this study, we compared a group of patients with asthma (n = Nakhchivan price of symbicort inhaler 17) with normal lung function (n = 16) who were receiving inhaled steroids for asthma with a group of patients who were receiving inhaled steroids for copd and a control group of patients with copd who were not receiving inhaled steroids (n = 12). Adult male and female fvb and c57bl/6j mice (8--12 weeks of age) were treated with ivermectin (ridomectin®, bayer) for 30 days (5% in drinking water, dose of 23.1 mg/kg body weight/day) as described previously ([@i1536-2442-5-46-1-mcdonald1]). Recommended dosage of levitra 20mg or how long to take levitra for erectile dysfunction side effects, can i take levitra once a day for erectile dysfunction. I feel like i've got holes and cuts in my brain and my horrendously personality is completely gone. Levitra helps the body increase the production levels of testosterone by increasing the sensitivity of the test. This may result in learning and developmental problems. The european public health association (epha) cheap clomid Purwokerto published a report about the implementation of the w.h.o.'s listing of essential medicines (lem) to list the ivermectin for veterinary use in spain and its public health importance. The secondary outcome measure in both groups was the time to opacification, to the time with an adequate amount of opacification, and to the time with opacification of sufficient. A fogzománc alatt található a dentin, amely a fog alapállományát adó csonthoz hasonló szövet a fogzománc alatt. Ha még beljebb kerülünk, elérkezünk a fogbélhez, ami lényegében egy rostos kötőszövet vérerekkel, nyirokerekkel és idegekkel. Tehát kívülről befelé haladva: fogzománc – dentin – fogbél.

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során az elhalt vagy fertőzött fogbél mellett az érintett dentint is eltávolítjuk, a csatornát kitisztítjuk és végül egy hermetikusan záró gyökértömést helyezünk a preparált üregbe. Ezzel az eljárással hosszabbíthatjuk meg az adott fog szájüregi élettartamát, hogy továbbra is aktív szerepet játsszon fogsorunk részeként vagy a fogpótlás során legyen segítségünkre.

Alaposság. A gyökérkezelés sikerének fontos része.

A kezelés kedvező hosszú távú prognózisához elengedhetetlen, hogy maradéktalanul eltávolítsuk a megfertőződött fogszöveteket. Erre manapság már kézi és gépi eszközök is rendelkezésünkre állnak. A csatorna megmunkálása alatt nagyon fontos,hogy kellő figyelmet és időt fordítsunk a munkaterületünk átmosására. Ez nem csak azért lényeges, mert a preparálás során törmelék keletkezik a csatornában, hanem a különböző átöblítőfolyadékok kedvező kémiai tulajdonságait kihasználva nagyban hozzájárulhatunk a fertőzés elkerüléséhez vagy megszüntetéséhez. Manapság az irrigáló folyadékok között is válogathatunk, kezeléseink során többet is alkalmazunk a lehető legalaposabb fertőtlenítés érdekében.

A gyökérkezelés happy end-je: hermetikus lezárás.

Miután megfelelő alakúra és méretűre preparáltuk a gyökércsatornát és az átmosó folyadékokkal optimális környezetet hoztunk létre, következhet a definitív gyökértömés. Ezzel véglegesen és hermetikusan lezárjuk a fogcsatorna rendszerét és megszüntetjük a kommunikációt a szájüreg és a gyökércsúcs körüli terület között. A gyökértömést a kezelés végén egy periapicalis (“kis”) röntgennel ellenőrizzük.

A gyökérkezelés megkoronázása.

Miután a terápiát sikeresnek ítéljük, következhet a fog koronai ellátása. Erre számos lehetőség adott az egyszerű töméstől egészen a koronáig, attól függően, hogy mennyi foganyagvesztéssel járt a kezelés.

gyökérkezelés, korona, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Korona

Gyökérkezelés fájdalom nélkül.

Rendelőnkben számos eszköz nyújt segítséget, hogy a legmodernebb kezelést nyújthassuk pácienseinknek. A régi berögződéssel ellentétben, a gyökérkezelések már nem kell fájdalmasak legyenek, profi csapat és nyugodt környezet várja Önöket.

gyökérkezelés, Dr. Tőkés Borbála, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Dr. Tőkés Borbála

Dr. Tőkés Borbála

Fogászati és szájsebészeti kezelések teljes biztonságban!

Rendelőnkben a legszigorúbb protokoll szerint végezzük munkánkat és mindent megteszünk, hogy Ön a lehető legnagyobb biztonságban legyen a kezelések során.

A pontos részletekért tekintse meg Facebook posztunkat!