Endodoncia, vagyis gyökérkezelés.

nov 26, 2020

Fogakról szájbarágósan! A Budapest Dentcare blogja fogakról, fogászati és szájsebészeti eljárásokról, technológiákról, eszközökről, közérthetően.

 

Endodoncia, gyökérkezelés.

Dr. Tőkés Borbála, a Budapest Dentcare specialistája nap mint nap végez gyökérkezeléseket, ráadásul abszolút szakértőként szívesen meg is osztja velünk mindazt, amit tudni érdemes róla.

gyökérkezelés, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Gyökérkezelés

Mi fán terem a gyökérkezelés?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, először tisztázzuk a fog felépítését. Ha a tükör elé állva szemügyre vesszük fogainkat, akkor a fogak külső részét, vagyis a fogzománcot látjuk. A fogzománc alatt található a dentin, amely a fog alapállományát adó csonthoz hasonló szövet a fogzománc alatt. Ha még beljebb kerülünk, elérkezünk a fogbélhez, ami lényegében egy rostos kötőszövet vérerekkel, nyirokerekkel és idegekkel. Tehát kívülről befelé haladva: fogzománc – dentin – fogbél.

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során az elhalt vagy fertőzött fogbél mellett az érintett dentint is eltávolítjuk, a csatornát kitisztítjuk és végül egy hermetikusan záró gyökértömést helyezünk a preparált üregbe. Ezzel az eljárással hosszabbíthatjuk meg az adott fog szájüregi élettartamát, hogy továbbra is aktív szerepet játsszon fogsorunk részeként vagy a fogpótlás során legyen segítségünkre.

Alaposság. A gyökérkezelés sikerének fontos része.

A kezelés kedvező hosszú távú prognózisához elengedhetetlen, hogy maradéktalanul eltávolítsuk a megfertőződött fogszöveteket. Erre manapság már kézi és gépi eszközök is rendelkezésünkre állnak. A csatorna megmunkálása alatt nagyon fontos,hogy kellő figyelmet és időt fordítsunk a munkaterületünk átmosására. Ez nem csak azért lényeges, mert a preparálás során törmelék keletkezik a csatornában, hanem a különböző átöblítőfolyadékok kedvező kémiai tulajdonságait kihasználva nagyban hozzájárulhatunk a fertőzés elkerüléséhez vagy megszüntetéséhez. Manapság az irrigáló folyadékok között is válogathatunk, kezeléseink során többet is alkalmazunk a lehető legalaposabb fertőtlenítés érdekében.

A gyökérkezelés happy end-je: hermetikus lezárás.

Miután megfelelő alakúra és méretűre preparáltuk a gyökércsatornát és az átmosó folyadékokkal optimális környezetet hoztunk létre, következhet a definitív gyökértömés. Ezzel véglegesen és hermetikusan lezárjuk a fogcsatorna rendszerét és megszüntetjük a kommunikációt a szájüreg és a gyökércsúcs körüli terület között. A gyökértömést a kezelés végén egy periapicalis (“kis”) röntgennel ellenőrizzük.

A gyökérkezelés megkoronázása.

Miután a terápiát sikeresnek ítéljük, következhet a fog koronai ellátása. Erre számos lehetőség adott az egyszerű töméstől egészen a koronáig, attól függően, hogy mennyi foganyagvesztéssel járt a kezelés.

gyökérkezelés, korona, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Korona

Gyökérkezelés fájdalom nélkül.

Rendelőnkben számos eszköz nyújt segítséget, hogy a legmodernebb kezelést nyújthassuk pácienseinknek. A régi berögződéssel ellentétben, a gyökérkezelések már nem kell fájdalmasak legyenek, profi csapat és nyugodt környezet várja Önöket.

gyökérkezelés, Dr. Tőkés Borbála, Budapest Dentcare, blog, fogakról szájbarágósan blog

Dr. Tőkés Borbála

Dr. Tőkés Borbála

Fogászati és szájsebészeti kezelések teljes biztonságban!

Rendelőnkben a legszigorúbb protokoll szerint végezzük munkánkat és mindent megteszünk, hogy Ön a lehető legnagyobb biztonságban legyen a kezelések során.

A pontos részletekért tekintse meg Facebook posztunkat!

 

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...