Izolálás a fogászatban

nov 15, 2020

Fogakról szájbarágósan! A Budapest Dentcare blogja fogakról, fogászati és szájsebészeti eljárásokról, technológiákról, eszközökről, közérthetően.

 

Az izolálás lehetőségei a fogászatban.
Egy újabb kifejezés, amelyet egészen biztosan hallottak már azok, akik valaha részt vettek fogászati kezelésen. Dr. Tőkés Borbála, a Budapest Dentcare fiatal és tehetséges fogorvosa nem csak jól ismeri, de napi szinten alkalmazza is munkája során. Lássuk, pontosan mit takar az izolálás!

Mit jelent az izolálás pontosan?
Izolálásnak a fogászatban azt nevezzük, amikor a műtéti terület védjük a nem kívánt nedvességtől (nyál, vér, kilélegzett levegő páratartalma) és fertőzésektől (szájüregben előforduló mikroorganizmusok).

Hány típusát különböztetjük meg az izolálásnak?
Az izolálásnak két típusát alkalmazzuk a fogászatban, a relatív és az abszolút izolálást. A relatív izolálással csak a nyáltól tudjuk megóvni a műtéti területünket, a teljes szárazság nem garantálható. Legelterjedtebb eszközei a vattarollni, a nyálszívó és egy nagyobb teljesítményű elszívó (exhaustor). Egyes egyszerűbb beavatkozásoknál ez is elegendő tud lenni, de rendelőnkben, amikor csak lehetséges, előnyben részesítjük az abszolút izolálás adta lehetőségeket.

izolálás, izoláció, fogászat, budapest dentcare

Izolálás

Kofferdam, a tökéletes izolálás eszköze.
A kofferdam egy vékony gumilepedő, mellyel egy vagy több fog izolálható. A kezelések során a gumilepedőt kis kapcsokkal rögzítjük a fogakhoz. Ezzel a módszerrel nem csak jobb hozzáférést biztosítunk magunknak, hanem óvjuk a pácienst is a különböző anyagok és eszközök lenyelésétől, belélegzésétől.

izolálás, izoláció, fogászat, kofferdam, budapest dentcare

Kofferdam

Izolálás a tartósabb eredményért.
Endodoncia, vagyis gyökérkezelés során szinte kivétel nélkül használjuk, hogy a gyökércsatornákat megfelelő környezetben tudjuk megmunkálni és fertőtleníteni. Tömések és betétek készítésénél is alkalmazzuk, mivel a legtöbb anyag, amivel dolgozunk, rendkívül nedvességérzékeny. A gumilepedő által magasabb minőségű munkát és tartósabb eredményt tudunk biztosítani pácienseinknek. Használata egyre elterjedtebb, mivel gyakorlott kezekben lerövidíti a kezelési időt és a páciens mellett védi a kezelőszemélyzet egészségét is.

Dr. Tőkés Borbála

izolálás, Dr. Tőkés Borbála, budapest dentcare

Dr. Tőkés Borbála

Fogászati és szájsebészeti kezelések teljes biztonságban!
Rendelőnkben a legszigorúbb protokoll szerint végezzük munkánkat és mindent megteszünk, hogy Ön a lehető legnagyobb biztonságban legyen a kezelések során.
A pontos részletekért tekintse meg Facebook posztunkat!

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...