Gyökérkezelt fogak helyreállítása

szept 23, 2020

Gyökérkezelésre általában súlyosan szuvas, letört, elhalt vagy balesetet szenvedett fogak szorulnak, annak érdekében, hogy elkerüljük az eltávolításukat. A meggyengült, fertőzött fogszöveteket első lépésként el kell távolítani. Mindemellett maga a gyökérkezelés folyamata is valamennyi fogszövet elvételével jár, mivel hozzáférést kell biztosítani a gyökércsatornákhoz, és meg is kell munkálni azokat. Belátható tehát, hogy a fogak végleges helyreállításához különböző mértékben sérült fogakkal kell szembenézni. Tekintsük át, hogy a kezelés folytatásaként mikor, milyen módon lehet egy fogat ellátni:

Legegyszerűbb eset, amikor a fog nagy része ép, egyedül a rágófelszínen, vagy metszőfogaknál a szájüregi felszínen van kismértékű anyaghiány. Ilyenkor elég hagyományos tömést alkalmazni, hiszen megfelelően erős maradt a fog.

Rágófogak esetében, ha már hiányzik egy vagy több oldalfala a fognak, illetve a rágófelszínen is nagy a károsodás mértéke, de még azért található bizonyos mennyiségű ép foganyag is, a legoptimálisabb megoldás a direkt vagy az indirekt betét. Mivel a hátsó fokozott terhelésnek vannak kitéve, ezzel a pótlástípussal lehet megelőzni, hogy a későbbiekben letörjenek.

Másik megoldás, ami alkalmazható nagyfokú károsodásnál, a korona, amely készíthető miden fogtípusra. Teljesen körbevéve a fogkoronát szintén megvédi a maradék fogat a további károsodástól, viszont előkészítéséhez adott esetben ép foganyag elvételére is szükség lehet.

A legnagyobb mértékű anyaghiányokkor előfordulhat, hogy gyökércsapot is alkalmazni kell. Ez arra szolgál, hogy kellő stabilitást biztosítson a rá kerülő felépítmény számára, amely biztos alapot nyújthat egy koronához.

A gyökérkezelésnek tehát igazából akkor van értelme, ha utána a fog koronai részének visszaadjuk minden funkcióját. Azonban mielőtt nekiállnánk a fog megmentésének, el kell döntenünk, hogy a gyökérkezelés után helyreállítható e a fog koronai része, és ha igen, milyen módon érdemes azt megtenni. Emiatt a koronai ellátást mindig az adott helyzethez mérten kell mérlegelni és lehetőleg a legoptimálisabbat kiválasztani, hogy az minden tekintetben tartós legyen, és hosszú évekig szolgálja a pácienst.

fogorvos  Dr Jámbor Ákos

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...