Az érzéstelenítésről

szept 2, 2020

Páciensek többségének a legfőbb panasza a fogfájdalom lehet, amiről tudni érdemes, hogy súlyos esetben az egyik legerősebb fájdalomérzet, ami a szervezetben felléphet. A fog nagyon érzékeny volta miatt kulcskérdés, hogy a fogászati kezelések érzéstelenítésben történjenek. Sokan azért félnek fogorvoshoz járni, mert az a kép él bennük, hogy a fogorvos fájdalmat fog okozni nekik. Táplálják ezeket a félelmeket korábbi rossz tapasztalatokból, sztereotípiákból.

Egy 21. századi rendelőben azonban elérhető akár a teljesen fájdalommentes beavatkozás is. Beleértve sokak másik félelmét, az érzéstelenítést is. Mi is arra törekszünk, hogy a kezelés a lehető legkevésbé legyen megterhelő és kellemetlen a pácienseink számára. Éppen ezért, az olyan beavatkozásokat, amelyeknél fennáll a veszélye annak, hogy fájdalmat válhatnánk ki vele, minden esetben érzéstelenítés előzi meg.

Ehhez először egy ízesített érzéstelenítő zselét kenünk az ínyre, hogy már a következő lépés, a tűvel való szúrást se érezze a beteg. Ezt követi a mindenki által ismert szuri, amit először csak közvetlenül az íny alá fecskendezünk, majd fokozatosan haladunk a mélyebb szövetek felé. Igyekszünk a lehető legvékonyabb tűket is használni, így mindebből alig érez valamit a páciens. Maga az injekciós oldat, amit használunk az Ultracain, amely a szélesebb körben ismert Lidocainnál egy erősebb szer, így minden feltétel adott ahhoz, hogy a fogászati beavatkozást ne egy traumaként élje meg a betegünk.

Akiknek ezek a feltételek sem elég megnyugtatóak, hogy alávessék magukat a kezelésnek, lehetőség van rendelőnkben éber szedálás alatti ellátásra is.

fogorvos Dr Jámbor Ákos

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...