Betört gyökérkezelő műszerek eltávolítása

aug 5, 2020

 

Gyökérkezelések során sajnálatos módon megesik időnként, hogy a gyökércsatorna megmunkálásakor az ott használt eszköz eltörik. Ez számos okból bekövetkezhet, amelyeket a kezelést végző orvos igyekszik is szem előtt tartani és megelőzni, mégis előfordul, hogy minden igyekezet ellenére eltörik a műszer. Ebből a páciens ritkán érzékel bármit is, a későbbiekben sem szokott minden esetben panaszt okozni, mégis, ha megvan rá a lehetőség, érdemes őket eltávolítani. Ennek számos technikája ismert.

Első lépésként mindenképp egy röntgenfelvételen kell lokalizálni a betört műszer helyzetét és tájékozódni a körülményekről. Itt dől el, hogy egyáltalán van e esélye a sikeres kivételnek. Amennyiben van, egy módszert kell választani, amivel megkíséreljük kiszedni. Ez történhet másik csatornapreparáló eszközzel, ultrahang segítségével, illetve, ha könnyen megközelíthető helyen van, csipesszel, vagy külön ilyen célokra kifejlesztett műszereltávolító szettekkel (trepánok, hurkok, tubusok) lehet a beavatkozást végezni. Bármelyikkel is próbálkozunk, szükség van megfelelő nagyításra és megvilágításra, amikkel növelhető a hatékonyság.

Tisztában kell lenni vele tehát, hogy a gyökérkezelések kockázataiba beletartozik a műszerek törése. Viszont látni azt, hogy számos lehetőség áll az orvos rendelkezésére, többek között rendelőnkben is, elég csak az új, modern fogászati mikroszkópunkat megemlíteni. Azonban azt is érdemes tudni, hogy nem fog minden egyes alkalommal sikerrel zárulni ez a beavatkozás. Ilyen esetben nem lehet kiszedni műszert, szóba jöhet annak a csatornában hagyása, sebészi beavatkozások és a fog eltávolítása is.

fogorvos Dr Jámbor Ákos

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...