A fogelvesztés következményei

júl 10, 2020

Vannak esetek, mikor már nincs lehetőségünk megmenteni egy fogat, és nem marad más hátra, mint a foghúzás. Sajnos az újonnan képződött foghiány újabb megoldandó problémákat szülhet. Célszerű mielőbb pótoltatni azokat, sőt már a fog eltávolítása előtt fel kell állítani egy hiányt pótló stratégiát, és ennek megfelelően beütemezni a foghúzást.

Jómagamból kiindulva tudom jól, hogy sokszor kényelmesebb és vonzóbb a problémák halogatása. Azonban az időhúzás nagymértékben megnehezíti-adott esetben ellehetetleníti- a korrekt fogpótlás készítését.

Hogy miért?

Mert a szájüregünk, s benne a fogak egy folyamatosan változó, adott szituációhoz alkalmazkodó rendszer részét képezik. Még ha nem is vesszük észre, fogaink folyamatos mozgásban, helyezkedésben vannak. Éppen ezért, ha az elvesztett foggal szemközti fognak nincs párja a rágás során, sajnos kiemelkedik a helyéről, és a fogak már nem egy síkban helyezkednek el. Ebből adódóan a pótlás készítése sokkal nehezebb. Ugyanennek a jelenségnek köszönhető, hogy a foghiánnyal szomszédos fogak be fognak dőlni a hézag felé. Ez a csiszolásnál újabb nehézséget jelenthet, tovább csökken a pótlás számára szükséges hely.

A fogakon túl az íny és a csont is próbál alkalmazkodni az újonnan létrejött helyzethez. Sokan nem tudják, de a csont is hasonlóképpen működik, mint az izom. Ha nem használjuk – vagyis a rágóerő nem tevődik át a csontra a fogak által- ugyanúgy elkezd sorvadni, mint egy sérülés következtében sokáig pihentetett izom. Ez a folyamat sajnos kulcsfontosságú az implantátumos pótlásokhoz és a hídpótlásokhoz egyaránt.

Inkább győzzük le ma a verebet, mint, hogy holnap egy túzokkal kelljen szembenéznünk. Személyre szabott kezelési terv készítéséhez és egy átfogó pótlási stratégia felállításához keressen fel minket bizalommal.

Tudjon meg többet a fogpótlásokról!

fogorvos Dr Buknicz Dalma

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...