Kofferdam izolálásról

júl 1, 2020

A kofferdám (nyálrekesz, gumilepedő) használata a 21. századi fogorvoslás egyik elengedhetetlen kellékévé vált, mégis arányaiban egyelőre viszonylag kevesen használják hazánkban. Mely kezelésekhez szükséges és miért fontos az alkalmazása?

Korábban a kezelendő fogat és környékét relatív izolálás keretin belül vattarollnikkal, nyálszívóval védték a nem kívánatos nedvességtől, fertőzésektől, idegen anyagoktól. Ezt azonban sok beavatkozásnál ma már nem tekintjük elegendőnek, abszolút izolálásra van szükségünk. Ennek az egyik legfontosabb kelléke a kofferdám. Ez egy gumilepedő, amelyen ejtett apró lyukon áthúzzuk a védeni kívánt fogat, ezáltal teljes mértékben el tudjuk választani azt a szájüreg egyéb részeitől.

Alkalmazása számos előnnyel bír mind az páciens, mind a kezelőszemélyzet számára. Manapság a leggyakrabban kompozit tömések készülnek, amelyek esetén feltétlen szükséges a teljes szárazság, mivel a legkisebb nedvesség is rontja az anyag megszilárdulását és a foghoz való kötődését. Kofferdám használatakor a fog védve van a nyáltól, sulcus folyadéktól, kilélegzett levegő páratartalmától, vértől, így egy tiszta környezetet biztosít, minden feltétel adottá válik ahhoz, hogy tartós tömés készüljön.

Gyökérkezeléseknél is megkerülhetetlen a  kofferdám használata, a szájüregben található mikroorganizmusoknak csak így akadályozható meg a fogbélbe és a gyökércsatornákba kerülése. Emellett védi a pácienst, mivel nem tud a szájüregébe, nyelő- és légcsövébe kerülni semmilyen, a kezelés alatt használt fertőtlenítőszer, víz, műszer.

Fontos megemlíteni, hogy a légzést nem akadályozza, hiszen az orrot szabadon hagyja, illetve gyakorlott használat mellett a kezelési időt is lerövidíti.

A fentieken kívül még számos esetben használunk kofferdámot, a teljesség igénye nélkül: amalgámtömések eltávolításakor, betét-, héj és csap ragasztásakor, fogfehérítéskor…

Összességében tehát elmondható, hogy a kofferdám a fogmegtartó kezelések hatékonyságát és időtállóságát növeli, mindamellett, hogy védi a páciens, az orvos és az asszisztensek egészségét is.

fogorvos Dr Jámbor Ákos

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...