Mi történik a gyökérkezelés során?

nov 12, 2019

A szakember eltávolítja a fogból a gyulladt szöveteket (ér és ideg, genny, törmelékek stb). A fogbélüreg egésze egy csatornarendszer, ennek falát mechanikailag meg kell munkálni (mert a fertőzéssel közvetlenül érintkező foganyagban is vannak baktériumok). Ez történhet kézi, vagy gépi reszelőkkel és tágítókkal. Mindemellett további fertőtlenítésre is szükség van, amit különböző stimulált kémiai anyagokkal, illetve lézerrel érhetünk el. A látogatások között a fogat gyógyszeres töméssel látjuk el. Amikor úgy ítéljük, hogy a fog tünetei csökkentek és a baktériumokat is sikeresen elimináltuk, akkor a fogat végleges gyökértöméssel látjuk el. Ekkor a gyökércsatorna rendszert megtöltjük paszta és szilárd állagú töltőanyaggal, majd utána a fog szájban lévő meggyengült, úgynevezett koronai részét ellátjuk végleges restaurátummal (betét/korona).
A beavatkozás közben a szakember rálátása korlátozott, lévén, hogy a csatornabemenetek nagyon kis, sokszor tűhegynyi méretűek. Ezért van szükség nagyítás használatára. A fogászatban ezt az úgynevezett lupe-val, és a fogászati mikroszkóppal tesszük meg.
Kezelés közben szükség lehet továbbá az úgynevezett kofferdam (gumilepedő) használatára is. Ilyenkor a fogra egy gumi lepedőt húzunk, amin keresztül a fogat úgy tudjuk kezelni, hogy ne jusson be nyál, és a nyállal egyéb baktériumok.

Dr Ilyés Kinga

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...