Gyökérkezelés érthetően – Gyakran Ismételt Kérdések

okt 14, 2019

Fontosnak tarjuk, hogy pácienseink a lehető legmagasabb szinten legyenek informálva állapotukról, annak egész testet érintő jelentőségéről, és magáról a beavatkozásokról is. Ezért sorozatot indítunk a gyökérkezelés (latinul endodoncia, azaz a fog belsejével foglalkozó tudományág) témakörében.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés célja mindig az olyan fogak megmentése, melyek pulpája (ami egy ér-ideg komplexum) már elhalt. A fog belsejének, azaz a pulpának az elhalását, többnyire gyulladás vagy egy mélyen lévő szuvasodás, ritkább esetben valamilyen sérülés (erős ütés) okozza. Ilyenkor a gyulladt fogbélben, vagy az elhalt fogbél helyén a fogbélkamrában elszaporodnak a baktériumok, amelyek a szervezetet védekezésre kényszerítik, illetve a véráram útján a szervezet távoli részeire is eljuthatnak, ezzel úgynevezett gócbetegségeket okozva. Ilyen gócbetegségek megjelenhetnek ízületi, szívbillentyű vagy koszorúár problémák, hajhullás formájában, hogy csak a legelterjedtebbeket említsük.
Hiába jár tehát a fogbél elhalás sokszor csak minimális panasszal (és az sem ritka, hogy olykor teljesen némán zajlik le a folyamat) ez tehát egyértelműen az egészségre ártalmas állapot. Ezért régebben a fogakat ilyenkor eltávolították. Ma azonban a szakemberek gyökérkezeléssel mentik meg az ilyen beteg fogakat.

Dr Ilyés Kinga

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...