Helyes fogápolás

jún 18, 2019

Nem mindegy, milyen eszközökkel tisztítjuk a fogainkat. Lehet a legügyesebb, leglelkiismeretesebb embernek is rossz foga, ha sosem hallotta, mivel javíthatná a fogápolási rutinját.

Napi kétszeri alapos fogmosást javaslunk, lehetőség szerint reggel kézi, este elektromos fogkefével.
Puha, elvékonyodó sörtéjű kézi fogkefével körkörös mozdulatokkal tudjuk jól megtisztítani az ínyt is. (Sokan félnek váltani kemény sörtéjűről, azt hiszik, nem lesz effektív. De a durva szálak pont hogy felsértik az ínyt és koptatják a fognyakakat.)
Az elektromos fogkefe pedig sokkal hatékonyabb a makacs lepedék eltávolításában. Az akkumulátoros verzió előnyösebb, az elemes merülés közben csökkenti a teljesítményét. Erre is a puha sörtéjű (soft, sensitive) fejet ajánljuk.

Nagyon fontos emellett a fogközök tisztítása, 30-40%-nyi fogfelület kimarad, ha ezt nem tesszük meg. A legtöbb fogszuvasodás, fogágybetegség innen indul ki!
Használjunk nem viaszolt fogselymet, nehogy a kis viasz darabkák a fogközben ragadva lepedék-vonzó területet képezzenek.
Az őrlő fogak területén a legjobb a fogköztisztító kefe, azokat a helyeket is eléri, amit a fogselyem nem. A helyes méret az, ami épp befér, de nem görbül el. Minden fogköz után mossuk le, és dobjuk ki, ha már görbe vagy a sörték megkoptak.

Ha csak nincs valamilyen panasza (fogérzékenység vagy ínyvérzés), mindegy, milyen fogkrémet használ, ugyanis a kulcs a mechanikus tisztítás!
Ha azonban igen, akkor ezeket javasoljuk: érzékenységre Sensodyne Rapid és heti 1szer Elmex gél (utóbbi a fogszuvasodásra hajlamosaknak is szuper).
Fogínyvérzésre alapos fogköztisztítás és Parodontax.

Természetesen ezen panaszok teljesen megszűnni csak fogorvosi segítség (fogkő eltávolítás, fognyaki tömés) fognak, ezek csak enyhítik a panaszt, amíg addig eljut az ember.

 Dr Sitku Lili

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...