Élpótlás fontossága

jan 23, 2019

Miért szükséges komolyan venni a lekopott fogainkat, és milyen kezelési mód van a helyreállításra?

A legtöbb esetben (mint a képen szereplő kedves páciens esetében is) egyszerű töméssel -úgynevezett élpótlással- pótolhatóak a lekopott fogfelületek. Egyrészt esztétikai oka van a fedésnek, másrészt a kopott részeken fogérzékenység léphet fel. Itt a kemény zománc helyett a puhább dentin van szabadon, ami ráadásul gyorsabban is kopik, súlyos esetben a fogbél olyan közel kerül a “külvilághoz”, hogy gyökérkezelés válik szükségessé.
Ha már eleve egy nagyobb tömés van és azon felül egy nagyobb kopás a fogban, akkor szükséges lehet koronával ellátni fogainkat.
Ezt mindig a fogorvos mérlegeli, és javaslatot tesz, mi lenne a legjobb megoldás.
Érdemes nem félvállról venni a kopásokat, hiszen az idő előrehaladtával egyre rosszabb lesz a fogak állapota, és egyre nehezebb a helyrehozatal.

 Dr Sitku Lili

Legutóbbi bejegyzések

A fogpótlás fajtái – Melyiket válasszam?

A fogpótlás fajtái napjainkban már igen széles választékban elérhetők, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára legjobb megoldást. Fogpótlásra lehet szükség akkor, ha a fog egy része, vagy akár teljes egésze menthetetlen. Honnan tudjuk, mikortól nem érdemes...

Bölcsességfog húzás után – mit szabad és mit nem?

A bölcsességfog húzás után fontos néhány teendő betartása, a későbbi szövődmények elkerülése miatt. Ugyan senki sem örül annak, amikor kiderül, hogy ki kell húzni a bölcsességfogát, hangsúlyoznunk kell, hogy ez az eljárás teljesen fájdalommentes, köszönhetően a modern...